Μητσοτάκης: Μη ρεαλιστική πρόταση το άμεσο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο -Το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο 6 σημείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Μη ρεαλιστική πρόταση το άμεσο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο -Το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο 6 σημείων
Η απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη άμεσα δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση επί του παρόντος, σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Αν ρωτάτε αν μπορούμε μονομερώς ως Ευρώπη να απομακρυνθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη από το ρωσικό αέριο, αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση», είπε.

Στο δυσμενές σενάριο που η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει τις αποστολές στην Ευρώπη, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόεθσε ότι η Ελλάδα έχει καταρτίσει εναλλακτικά σχέδια, διαθέτει εγκαταστάσεις LNG και επενδύει σημαντικά στην αναβάθμιση της δυναμικότητας των FSRU προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγωγές LNG μεσοπρόθεσμα.

Παρέμβαση τώρα στην αγορά φυσικού αερίου

Ξεχωριστά ο πρωθυπουργός εξήγησε το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο 6 σημείων που πρότεινε στην Ευρώπη για την αγορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια γενναία πρόταση που θα δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο ακραίο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η προσφορά φυσικού αερίου δεν έχει μεταβληθεί τόσο πολύ ώστε να επηρεάζει τόσο τις τιμές, επομένως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αγορά που δεν λειτουργεί καλά και δεν αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδοτούν μέν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η Ελλάδα προτείνει μια επανεξισορρόπηση της αγοράς, με παρέμβαση στην δομή τιμολόγησης, προκειμένου να αποφευχθεί η ακραία μεταβλητότητα. Προτείνει το σχέδιο 6 σημείων ως μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα οξύ πρόβλημα, ανεξάρτητα από το τολμηρό, μακροπρόθεσμο σχέδιο της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και διαφοροποίηση πηγών ενέργειας.

Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη, εάν το επιλέξει, μπορεί να αποκτήσει χρηματοδοτική ικανότητα μέσω έκτακτου ομολόγου. Υπενθύμισε πως όταν συστάθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία πολλοί ηγέτες το θεωρούσαν αδιανόητο να γίνει. «Αντιμετωπίζουμε τώρα μια πολύ ακραία κατάσταση. Αρκεί να δείτε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντιλαμβάνεστε την πίεση την οποία δέχονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Επιδοτούμε φυσικά το ρεύμα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται συστηματική παρέμβαση», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστολή Μητσοτάκη σε ΕΕ: Σχέδιο έξι σημείων για την αγορά του φυσικού αερίου

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες εντός 10 ημερών

gazzetta
gazzetta reader insider insider