Επενδυτικά κενά για την ευρωπαϊκή άμυνα, επισήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κομισιόν η επίτροπος Βεστάγκερ, καθώς σε μια εποχή πολεμικών προκλήσεων η ΕΕ υπολείπεται σημαντικά σε εξοπλισμούς, κάτι που συνιστά επιτακτική αλλαγή του αμυντικού μοντέλου της Ευρώπης και «συλλογικοποίησης» των εξοπλισμών μέσω κοινών αγορών, για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και με ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Η Κομισιόν προανήγγειλε κοινές δαπάνες άμυνας ύψους μισού δισ. ευρώ στα επόμενα 2 χρόνια (σσ: και όχι μισού τρισ. ευρώ όπως γράφτηκε εκ παραδρομής).
Η επίτροπος Βεστάγκερ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ΕΕ έχει 20% αύξηση δαπανών για την άμυνα την τελευταία δεκαετία, την ίδια στιγμή που η Ρωσία είναι στο 300% και η Κίνα στο 600%.
Επιπλέον, η επίτροπος υπογράμμισε πως υπάρχει πολυδιάσπαση των δαπανών άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και παντελής έλλειψη συντονισμού.
Η επίτροπος τόνισε πως ναι μεν χρειάζονται περισσότερες δαπάνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά χρειάζονται επίσης καλύτερες δαπάνες και από τα κράτη-μέλη «μαζί» και σε συντονισμό, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της άμυνας της Ευρώπης.
«Πρέπει να καλύψουμε τα κενά μεταξύ των δυνατοτήτων μας και των δυνατοτήτων που θα έπρεπε να έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της εποχής, καθώς όπως έγινε σαφές ο πόλεμος είναι μία πραγματικότητα», επεσήμανε με την σειρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Οι κοινές δαπάνες είναι μόνο 11% και τις βλέπουμε να μειώνονται διαρκώς ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έπρεπε να είναι στο 35%», προσέθεσε, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να αντιστραφεί και να μειωθεί η πολυδιάσπαση.
Ο κ. Μπορέλ, όπως ανέφερε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής task-force η οποία θα εξετάζει τις ανάγκες δαπανών και προμήθειας των κρατών-μελών, σε ποσότητα και ποιότητα εξοπλισμού, και με σκοπό την απαλλαγή από τον ΦΠΑ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε πως υπάρχουν ευρείες ανάγκες για αεροσκάφη, drones, εναέριο εφοδιασμό, τανκς.
Ωστόσο, σημειώθηκε πως οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες, ενώ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αυτονομία χωρίς γερές βιομηχανικές βάσεις, όπως άλλωστε ισχύει και με την ενέργεια. Xαρακτηριστικά, όπως επισημάνθηκε από τον επίτροπο Μπρετόν, το 60% των δαπανών των κρατών-μελών αφορά σε εισαγωγές εξοπλισμού από μη ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί πως αυτά τα κεφάλαια από εδώ και μπρος θα δαπανούνται σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Κατά δεύτερο, ο επίτροπος επεσήμανε πως 500 εκατ. μέσα σε 2 χρόνια θα χρησιμοποιηθούν σε κοινές αγορές υπό την επίβλεψη της task force.
Τρίτο, παράλληλα με την αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να ενδυναμωθεί και η ευρωπαϊκή παραγωγή πρώτων υλών, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου και του διαστήματος, καθώς και η θαλάσσια ασφάλεια των κρατών-μελών.
Τέλος, ο ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε πως και η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.