«Οι υβριδικές επιθέσεις απευθύνονται στην καρδιά της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της άμυνας μιας χώρας, βάλλουν τους θεσμούς, τις υποδομές, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, επιδιώκοντας την εσωτερική αποσταθεροποίηση.
Για την επιτυχή αντιμετώπισή τους, απαιτείται διαρκής προσαρμογή των επιλογών αντίδρασης στη μεταβαλλόμενη φύση των απειλών, καινοτόμος σκέψη, συνεκτική αποτρεπτική δράση, καθώς επίσης διάθεση κατάλληλων μηχανισμών και δομών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κοινωνικοοικονομικού και αμυντικού συστήματος».
Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας την έναρξη του δεύτερου κύκλου (19-21 Μαΐου 2022) του 2ου σεμιναρίου ενημέρωσης στελεχών με θέμα «Εφαρμοσμένη & Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών & Κρίσεων» που διοργανώνει η γενική διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής 'Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και διεξάγεται στη Σχολή Ικάρων, με τη συμμετοχή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
«Και λέγοντας ανθεκτικότητα», συνέχισε, «εννοούμε τη θωράκιση των τομέων πιθανής στρατηγικής ή ζωτικής σημασίας και φυσικά την ικανότητα του συστήματος να αντιστέκεται και να προσαρμόζεται σε μεταβολές, να απορροφά πιέσεις και να ανακάμπτει σύντομα, διατηρώντας σταθερές τις βασικές λειτουργίες, τη δομή και την ταυτότητά του.
Για παράδειγμα, οι κρίσιμες υποδομές άμυνας και ασφάλειας, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, το εθνικό σύστημα υγείας, τα ενεργειακά δίκτυα, οι επικοινωνιακές υποδομές, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, η εφοδιαστική αλυσίδα, η κυβερνοασφάλεια, τα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων και η εκπαίδευση, πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες κάθε κρατικού δρώντα στον τομέα της ανθεκτικότητας».
Ωστόσο, παρατήρησε, «μια υβριδική απειλή, λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της, επιβάλλει εγρήγορση, έγκαιρη διάγνωση και άμεση ανάπτυξη πολυεπίπεδων αντανακλαστικών ετοιμότητας συνδεδεμένων με όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ενός κρατικού μηχανισμού, που να χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα για την εξάλειψη της απειλής "εν τη γενέσει" της, μέσω της ανακλαστικής ενεργοποίησης και συνέγερσης όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων και πρακτικών του.
Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται η δέσμευση σε ολιστικές, συνεκτικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, με την ταυτόχρονη εμπλοκή και τον συντονισμό όλων των πυλώνων εθνικής Ισχύος. Οι πυλώνες αυτοί, δηλαδή η διπλωματία, οι πληροφορίες, η άμυνα και η οικονομία, χρησιμοποιούμενοι όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά ως ένα κοινό μίγμα, με τον όρο "έξυπνη ισχύς", δύνανται να προσδώσουν τα εχέγγυα επιτυχούς αντιμετώπισης όλου του φάσματος των υβριδικών απειλών».
«Η ελληνική κυβέρνηση, με παρακαταθήκη την αποκτηθείσα εμπειρία από την επιτυχή αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής που αντιμετώπισε το 2020 όταν επλήγη από την υποκινούμενη αθρόα μετακίνηση προσφυγικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο, υλοποιεί και εφαρμόζει πλέον λειτουργίες του λεγόμενου "whole οf Government approach", την ολιστική δηλαδή διακυβερνητική προσέγγιση, που συνιστά τη βέλτιστη δυνατή συνεργασία του συνόλου όλων των θεσμικών λειτουργιών του κράτους, μέσω της οποίας στοχεύει στην κοινή επίγνωση της κατάστασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον έγκαιρο εντοπισμό των απειλών και τη συνδυασμένη άμεση αντιμετώπισή τους», κατέληξε.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η αποτελεσματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο αντικείμενο της ολιστικής διαχείρισης υβριδικών απειλών και κρίσεων, με εστίαση στις ασύμμετρες και υβριδικού χαρακτήρα δράσεις που εκτυλίσσονται και στα τρία επίπεδα (φυσικό, ψηφιακό και γνωστικό) του υβριδικού πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ