Τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας συναντά στη Μαδρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την οποία επισκιάζει το ερώτημα αν θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
«Υπό κανονικές συνθήκες (τέτοιες συναντήσεις) θα έδειχναν ότι επίκειται κάποια λύση, δεδομένου ότι οι διπλωμάτες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και αναφέρονται στον άτυπο στόχο επίτευξης συμφωνίας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Αλλά χθες ακούστηκε επίσης ότι ο Ερντογάν είναι Ερντογάν, δηλαδή απρόβλεπτος, και ότι κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται όντως. Ο Στόλτενμπεργκ, που ενεργεί ως διαμεσολαβητής, εκφράστηκε χθες ως συνήθως με επιφύλαξη, λέγοντας ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις, αλλά διαβεβαιώσεις ότι "εργαζόμαστε ενεργά για να διασφαλίσουμε την πρόοδο"», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι «η σύνοδος θα έχει μετασχηματιστικό χαρακτήρα και ότι η συμμαχία πρέπει να ανανεωθεί». ... Ως ένδειξη ενότητας θα γίνει ένα διατλαντικό δείπνο. Εκτός από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα έρθουν και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από εκείνες τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ: Μάλτα, Αυστρία, Ιρλανδία, Κύπρος, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Έτσι θα πέσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στον Τούρκο Πρόεδρο. Το κυπριακό έχει αποτρέψει μια ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τώρα η Τουρκία βάζει εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία, επειδή οι Σκανδιναβοί δήθεν στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις».
Επίσης, ο γερμανικός Τύπος στέκεται ιδιαίτερα και στην ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ για σημαντική ενίσχυση της Δύναμης Ταχείας Δράσης NRF του ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές. Ενδεικτικά τα όσα επισημαίνει η Märkische Oderzeitung. Το ΝΑΤΟ θέλει να θέσει 300.000 στρατιώτες σε όλη την Ευρώπη σε αυξημένη επιφυλακή, για να δώσει το σύνθημα ότι είναι έτοιμη να αμυνθεί απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία. Προφανώς το Κρεμλίνο τις δύο τελευταίες δεκαετίες ασκούσε πολιτική χρησιμοποιώντας ισχύ, άρα πρέπει και να αντιμετωπιστεί με ισχύ... Διαπραγματεύσεις με έναν τόσο αδίστακτο πολεμοκάπηλο, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, για μια μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο από θέση ισχύος. Ναι, η Ευρώπη πρέπει να ξέρει πώς να αμύνεται. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει η δυσάρεστη αίσθηση ότι έχουμε μπει εντελώς στο παιχνίδι του Πούτιν».