Στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων βρίσκεται η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της στάσης της απέναντι στις προσπάθειες να οικοδομηθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό «οχυρό» απέναντι στην εντεινόμενη ενεργειακή κρίση.
Η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης να διαθέσει κεφάλαια άνω των 200 δισ. ευρώ για να στηρίξει τους πυλώνες της οικονομίας, οι κρατικοποιήσεις συστημικών εταιρειών ενέργειας και η σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στην έκδοση κοινού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγήσει μεγάλα γερμανικά μέσα όπως η Welt στο να προσπαθούν να εξηγήσουν στους αναγνώστες τους γιατί η χώρα τους δέχεται τα πυρά των λοιπών Ευρωπαίων και γιατί το Βερολίνο φαίνεται πια να νιώθει «δυσαρέσκεια» με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις κατηγορίες περί έλλειψης αλληλεγγύης.
Μάλιστα στο άρθρο της με τίτλο «Περαιτέρω φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου; Οι Βρυξέλλες υποκύπτουν στις προϋποθέσεις της Γερμανίας», γίνεται απευθείας αναφορά στην προ ετών δήλωση του πάλαι ποτέ επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πως «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» στην Ε.Ε.
Ωστόσο, πέραν της ανάλυσης του τωρινού status quo, η Welt πάει ένα βήμα παρακάτω και φέρνει στο τραπέζι μία εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέραν της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, υπάρχει αυτή η πρόταση: «υψηλά χρεωμένες χώρες-μέλη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με εγγύηση από χώρες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας όπως η Γερμανία. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ο δανεισμός για χώρες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας φθηνότερος». Μάλιστα ως «πρότυπο» για την έκδοση τέτοιων δανείων θα είναι το πρόγραμμα SURE που χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Γερμανίας προχώρησε χθες σε διάψευση δημοσιεύματος του Bloomberg που ανέφερε πως το Βερολίνο έχει συμφωνήσει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.