Τουρκία για έκθεση της Κομισιόν: «Αντανακλά τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία για έκθεση της Κομισιόν: «Αντανακλά τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις»
Δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό της η Άγκυρα για την έκθεση της Κομισιόν.

Τα βέλη της κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτόξευσε η Άγκυρα, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία και την στήριξη που παρέχεται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «ακόμα ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας» και υπογραμμίζει ότι «οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους».

Επίσης, η Άγκυρα καλεί την Ε.Ε. να δει την Τουρκία «ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα» και όχι «ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται».

«Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, στους πολιτικούς και κυβερνώντες μας, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, σε ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και δεν αίρει τα πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων» τονίζει μεταξύ άλλων σύμφωνα με την Καθημερινή.

Παράλληλα, η Άγκυρα σημειώνει πως στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, «αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους όπως και τις απόψεις της χώρας μας και της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽, ενώ αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποια συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση».

«Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η δράση με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι η χώρα μας επικρίνεται στην έκθεση για μη συμμετοχή στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στην προσέγγιση αρχών της Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ε.Ε. θα πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα, όχι ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της αρχής της πιστότητας του συμφώνου. Οι εκθέσεις της Ε.Ε. θα ληφθούν σοβαρά υπόψη μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Έκθεση-καταπέλτης της ΕΕ κατά της Τουρκίας για υπερπτήσεις και απειλές κατά Ελλάδας - Κύπρου

Προηγήθηκε η έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην οποία γίνεται λόγος για «επιδείνωση» των ευρωτουρκικών σχέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και των απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου, ενώ σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται η «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της χώρας.

«Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου. Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έκθεση αναφέρει, ακόμη, ότι «η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Μεγάλη η αποδοχή των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Τουρκία

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες

Δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider