Η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, που κέρδισε με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Τρίτη, υπέβαλε την παραίτησή της σήμερα και είπε ότι θα αρχίσει να διερευνά τις πιθανότητες σχηματισμού ενός συνασπισμού.
Η πρωθυπουργός είχε προβάλει στην προεκλογική εκστρατεία της την ανάγκη ενός ευρέως συνασπισμού πέρα από την παραδοσιακή διαίρεση αριστεράς-δεξιάς, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται ενότητα σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας.
Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι μακροσκελείς καθώς τόσο οι φίλοι όσο και οι «εχθροί» της Φρεντέρικσεν έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για έναν τέτοιο συνασπισμό, καθιστώντας το αποτέλεσμα αβέβαιο.
«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», είπε, στη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους κομματικούς ηγέτες και πρόσθεσε πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».
«Πιστεύω ολόψυχα πως με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη... και μια ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έρθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
Το αριστερό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φρέντεριξεν, εξασφάλισε 90 έδρες, τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες, ενώ το δεξιό μπλοκ κέρδισε 73 έδρες και ένα νεοπαγές κεντρώο κόμμα, 16.
Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν το μεγαλύτερο ποσοστό τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρά την κριτική που ασκήθηκε στη Φρέντεριξεν για συγκέντρωση της εξουσίας γύρω από το γραφείο της και μια αμφιλεγόμενη απόφαση να θανατωθούν όλα τα βιζόν στη διάρκεια της πανδημίας.
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους, Ρούνε Στούμπαγκερ, δήλωσε πως θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος με τα δεξιά κόμματα.
Η Φρέντεριξεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα του, τους Μετριοπαθείς, που προεκλογικά είχαν επίσης ταχθεί υπέρ ενός συνασπισμού συμβατικών κομμάτων.
«Δεν νομίζω πως η Μέτε Φρέντεριξεν έχει οποιοδήποτε πραγματικό ενδιαφέρον για μια ευρεία κυβέρνηση», δήλωσε ο Ζοάκιμ Μπ. Όλσεν, πρώην βουλευτής και τώρα πολιτικός σχολιαστής για την εφημερίδα BT.
Προειδοποίησε πως ο σχηματισμός ενός συνασπισμού των παραδοσιακών συμβατικών κομμάτων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς μπορεί τελικά να ενισχύσει τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας.
«Μπορεί όντως να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια μάλλον χαοτική θητεία, και ίσως επίσης σύντομη», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.