ΗΠΑ: Προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή - Ντέρμπι η Γερουσία - Οι «μάχες» ελληνικού ενδιαφέροντος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή - Ντέρμπι η Γερουσία - Οι «μάχες» ελληνικού ενδιαφέροντος
Ένα βήμα πιο κοντά προς στην επικράτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί, επιβεβαιώνοντας μεν τις προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών, αλλά με μικρότερα περιθώρια δε.

Τελευταία ενημέρωση 12:05

Ένα βήμα πιο κοντά προς στην επικράτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί, επιβεβαιώνοντας μεν τις προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών, αλλά με μικρότερα περιθώρια δε. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, είναι πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στέλνουν μικτά σινιάλα, καθώς οι ανησυχίες των πολιτών για τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και το διευρυνόμενο «χάσμα» σε κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα κυριαρχούν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, «ντέρμπι» εξελίσσεται για τον έλεγχο της Γερουσίας με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν 47 έδρες και τους Δημοκρατικούς 48 σε σύνολο 100 εδρών.

Και ενώ οι κάλπες στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες των ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει, η έκβαση κρίσιμων εκλογικών «μαχών» όπως αυτή του Τζον Φέτερμαν έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, υποδηλώνουν πως το «κέρδος» των Ρεπουμπλικανών δεν ήταν το αναμενόμενο, ενώ μάλιστα ενδέχεται να κινηθεί κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, ο Τζον Φέτερμαν κατάφερε να επικρατήσει του τηλε-αστέρα δρ. Οζ στο αγώνα για την Γερουσία της Πενσιλβάνια, σε μία από τις δυσκολότερες εκλογικές μάχες ανά την αμερικανική επικράτεια. Η νίκη του Φέτερμαν δίνει «πνοή» στις όποιες ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.

Στην πολιτεία της Τζόρτζια, ο Δημοκρατικός εν ενεργεία γερουσιαστής Ραφαέλ Γουάρνοκ προηγειται οριακά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, Χέρσελ Γουόλκερ, με το ενδεχόμενο για επαναλητικές εκλογές να είναι ανοικτό.

Σε άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις, στο Οχάιο ο Ρεπουμπλικανός Τζέι.Ντι Βάνς κέρδισε τη μάχη με τον Δημοκρατικό Τιμ Ράιαν, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του ελέγχου της θέσης στη Γερουσία. Στην Αριζόνα, ο Μαρκ Κέλι προηγείται του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς, ενώ στο Ουισκόνσιν ο εν ενεργεία Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον έχει το προβάδισμα έναντι του διεκδικητή Μαντελα Μπαρνς.

Στη Φλόριντα, επικράτησαν άνετα οι Ρεπουμπλικανοί, με τους Ρον ΝτεΣάντις και Μαρκ Ρούμπιο να στέφονται νικητές, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για την Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφεραν να εξασφαλίσουν τρεις θέσεις σε αυτή που είχαν έως πρότινος οι Δημοκρατικοί.

Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι έχαιραν της υποστήριξης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ενεργά συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται ο Τραμπ να ανακοινώσει πως θα «κατέβει» εκ νέου ως υποψήφιος στον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Μικτά σινιάλα ψηφοφόρων για Βουλή των Αντιπροσώπων

Στη Βιρτζίνια, που στην προηγούμενη Βουλή ήταν των Δημοκρατικών και θεωρείται «φάρος» για την πορεία των εκλογών, τα έως τώρα αποτελέσματα είναι «μικτά». Ναι μεν οι εν ενεργεία Αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών, Αμπιγκέιλ Σπανμπέργκερ και Τζένιφερ Γουέξτον αναμένεται να στεφθούν νικήτριες. Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανή Τζεν Κίγκανς φαίνεται να «παίρνει» την έδρα από την Ελέιν Λούρια. Στο Μίσιγκαν η τωρινή Αντιπρόσωπος και Δημοκρατική Ελίσα Σλότκιν φαίνεται να χάνει την έδρα από τον Ρεπουμπλικαό Τομ Μπάρετ. Και οι 4 γυναίκες είχαν επικρατήσει το 2018 εν μέσω του λεγόμενου «Δημοκρατικού κύματος».

Οι «μάχες» ελληνικού ενδιαφέροντος

Νικητής με 54,1% των ψήφων, με την πλειονότητα των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, αναδείχθηκε ο ομογενής Δημοκρατικός Αντιπρόσωπος, Νικ Πάππας έναντι της 25χρονης Ρεπουμπλικανής Καρολίν Λέβιτ στην πρώτη περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ. Σημειώνεται πως ο Νικ Πάππας έχει ήδη δύο θητείες στο ενεργητικό του.

Επίσης η Νικόλ Μαλλιωτάκης «κράτησε» τη θέση της και παρέμεινε η μοναδική Ρεπουμπλικανή από τη Νεα Υόρκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης και ο επίσης Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης επικράτησε στη 12η επικράτεια της Φλόριντα με 70,5% για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τέλος και ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνες επικράτησε για την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πολιτεία του Μέριλαντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διχαστικό κλίμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί χάνουν τη Νέα Υόρκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider