ΗΠΑ: Λίγο πριν το «νήμα» οι Ρεπουμπλικανοί για τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Λίγο πριν το «νήμα» οι Ρεπουμπλικανοί για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Λίγο πριν «κόψουν το νήμα» βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς χρειάζονται μία μόλις έδρα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εν αντιθέσει οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να κερδίσουν και τις 11 εναπομείνασες έδρες για να διατηρήσουν το έλεγχο του νομοθετικού σώματος.

Λίγο πριν «κόψουν το νήμα» βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί, καθώς χρειάζονται μία μόλις έδρα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εν αντιθέσει οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να κερδίσουν και τις 11 εναπομείνασες έδρες για να διατηρήσουν το έλεγχο του νομοθετικού σώματος. Έξι από τις 11 αμφίρροπες «μάχες» διεξάγονται στην Καλιφόρνια, όπου η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων είθισται να χρειάζεται εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ο Κέβιν Μακάρθι ονομάστηκε χθες από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του επικεφαλής του κόμματός του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι που τού ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει τη θέση του speaker της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο.

«Η εποχή της κυριαρχίας των Δημοκρατικών παρήλθε», διαβεβαίωσε ο πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που κατέχει θέσεις ευθύνης στην αμερικανική κάτω Βουλή από το 2014. Ο 57χρονος βουλευτής ήταν αντιμέτωπος με τον Άντι Μπιγκς, που ανήκει στην ισχυρή, υπερσυντηρητική τάση «Freedom Caucus». Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν μυστικά· ο κ. Μακάρθι εξελέγη με 188 ψήφους έναντι 31.

Αναμένεται πλέον να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την 3η Ιανουαρίου, όταν τα 435 νέα μέλη, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον «speaker», τον νέο πρόεδρό τους, τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία της αμερικανικής πολιτικής μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά υποψήφιος (και επίσημα) ο Τράμπ για την προεδρία των ΗΠΑ

Ρέι Ντάλιο: «Σύννεφα πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Τι προβληματίζει τον δισεκατομμυριούχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider