Χατζηδάκης: Δεν μας αντιπροσωπεύει η πολιτική της ακινησίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Δεν μας αντιπροσωπεύει η πολιτική της ακινησίας
Το δίλημμα που έθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το δίλημμα, αν θα πρέπει να μείνουμε στάσιμοι, απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, με κίνδυνο η απόσταση που μας χωρίζει με τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη να αυξηθεί, ή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, αρχικά για να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, και στη συνέχεια για να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί στην αγορά εργασίας, έθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην Αθήνα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι οπαδός της ακινησίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε στην ομιλία της και η υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Λίλιαν Τσαν, η οποία σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη έρχεται μέσα από την καινοτομία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τον χαιρετισμό του στο πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Εργασία - Ευελιξία, ψηφιακός μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα εξασφαλίζουν βιωσιμότητα» - Best Practices από τη Γερμανία και την Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια περίοδο έντονων αλλαγών με άγνωστες διαστάσεις σε διάρκεια και βάθος. Στις εδραιωμένες παγκόσμιες μεγάλες τάσεις ("megatrends") όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κρίσεις, που λειτουργούν καταλυτικά και επιταχύνουν τις εξελίξεις. Μιλάω βέβαιά για την πανδημική κρίση αρχικά και τώρα την γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση» ανέφερε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας το πώς προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, ώστε, όπως είπε, να εξασφαλίσουμε ότι όχι μόνο θα υπάρχουμε αύριο, αλλά θα είμαστε και σε καλύτερη θέση σε σχέση με τώρα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «Όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το όραμά μας, δεν ήταν απλώς να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά να την καταστήσουμε πρωτοπόρο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε, θεσπίσθηκε ο νόμος για την προστασία της εργασίας. «Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, διότι το ελληνικό εργατικό δίκαιο ήταν απαρχαιωμένο. Έδινε απαντήσεις του 20ου αιώνα στα προβλήματα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο νόμος απαντά στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, (όπως η επέκταση της τηλεργασίας και των ψηφιακών τεχνολογιών και η αναζήτηση περισσότερης ευελιξίας από την νέα γενιά), ισορροπώντας παράλληλα ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και στην ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων».

Επαγγελματική κατάρτιση

Σύμφωνα με τον υπουργό, «προωθήθηκαν και πολιτικές για την επαγγελματική κατάρτιση και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η διπλή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο βασίζεται στην συνεχή επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτός είναι ο λόγος που επενδύσαμε, για πρώτη φορά, πάνω από 1 δις σε σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, σε ψηφιακές, πράσινες και άλλες σύγχρονες δεξιότητες με μεγάλη ζήτηση. Από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Παράλληλα όμως, με το νόμο Δουλειές Ξανά αναβαθμίζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης κατάρτισης διασφαλίζοντας ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ως υποκατάστατο επιδομάτων - όπως συχνά συνέβαινε στο παρελθόν - και ότι τα χρήματα θα πιάνουν τόπο».

Η υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι «η οικονομία και η κοινωνία υφίστανται μετασχηματισμό εκ των βάθρων. Οι προκλήσεις είναι ποικίλες και πολύπλοκες. Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές, χρειαζόμαστε και καινοτομίες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ευημερία και οικονομική ανάπτυξη».

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Jungheinrich Hellas Ltd, Έλενα Καλλονά, αναφέρθηκε στην αφομοίωση των αλλαγών που επέρχονται κατά τη διαδικασία μετασχηματισμού ενός εταιρικού οργανισμού. Όπως είπε: «Τίποτα δεν είναι γρήγορο, απαιτείται χρόνος και υπομονή ώστε να επιτευχθεί ο μετασχηματισμούς του οργανισμού» ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της Allianz Hellas, Φιλίππα Μιχάλη, αναφερόμενη στο πώς μια εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει επιτυχώς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, σημείωσε ότι απαιτούνται ορθή επικοινωνία, συγκεκριμένα εργαλεία ώστε οι εργαζόμενοι να συνεργαστούν σε ένα υβριδικό περιβάλλον, εκπαίδευση και μεταφορά γνώσης μεταξύ των εργαζομένων.

Η Head of Public Sector της Google Cloud Greece, Βικτωρία Καλφάκη, σημείωσε ότι εργαζόμενοι και στελέχη έχουν χρέος να εστιάσουν στον πελάτη να συνεργαστούν και να εντοπίσουν το τι ακριβώς τον απασχολεί για να προχωρήσουν στις προσαρμογές. Τέλος, η υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της Alpha Bank, Φραγκίσκη Μελίσσα, αναφερόμενη στη διαδικασία μετασχηματισμού της τράπεζας, τόνισε ότι μόνο το 2022 άνοιξαν 300 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες στις νέες τεχνολογίες. Όπως εξήγησε, «σήμερα, απαιτούνται διαφορετικές δεξιότητες και για το λόγο αυτό η τράπεζα δημιούργησε έξι νέες ακαδημίες για την προσαρμογή των εργαζομένων στα νέα δεδομένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μίνι Ασφαλιστικό: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο - Το μήνυμα Χατζηδάκη

Στο 7,75% «κλείδωσε» η αύξηση στις συντάξεις το 2023 - Στα 909 εκατ. ευρώ το κονδύλι

Πιερρακάκης: Φέτος θα προσεγγίσουμε το ένα δισ. ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider