Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Ριάντ ο Σι Τζινπίνγκ με στόχο τη σινοαραβική προσέγγιση
«Πρόκειται για "τη μεγαλύτερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου από τότε που ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη εξαγωγική χώρα αργού παγκοσμίως, για συναντήσεις με τους ηγέτες της περιοχής που θα επικεντρωθούν στα ενεργειακά θέματα, μεσούσης της κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης της δεύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως έφθασε στο αεροδρόμιο Βασιλιάς Χαλίντ του Ριάντ, της πρωτεύουσας της πλούσιας πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου, σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών και ο κυβερνήτης του Ριάντ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κινεζικές και σαουδαραβικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος των λεωφόρων του Ριάντ, ενώ η φωτογραφία του Σι Τζινπίνγκ κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα τοπικών εφημερίδων, υπογραμμίζοντας τα εν δυνάμει οικονομικά οφέλη της επίσκεψης. Ο ασιατικός γίγαντας και η χώρα του Κόλπου, ο κύριος προμηθευτής του στο πετρέλαιο, δείχνουν να θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε μια συγκυρία οικονομικών αβεβαιοτήτων και γεωπολιτικής ανακατάταξης.

Είναι το τρίτο ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στο εξωτερικό μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19 το 2020 και το πρώτο του στη Σαουδική Αραβία από το 2016 και πραγματοποιείται πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία.

Έχουν προγραμματιστεί διμερείς συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια του τριήμερου αυτού ταξιδιού, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ηγέτη ντε φάκτο του βασιλείου, όπως και μια σύνοδος κορυφής την Παρασκευή με τις έξι χώρες του Συμβουλίου της Συνεργασίας του Κόλπου και μια άλλη με Άραβες ηγέτες, μετέδωσαν κρατικά σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρόκειται για "τη μεγαλύτερη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου από τότε που ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ. Σαουδική Αραβία και Κίνα αναμένεται επίσης να υπογράψουν συμφωνίες ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ριάλ Σαουδικής Αραβίας (29,3 δισεκ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» επίσκεψης, γράφει η αγγλόφωνη σαουδαραβική εφημερίδα Saudi Gazette.

Η ενέργεια αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου παγκοσμίως και της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα μαύρου χρυσού. Εκτός από την ενέργεια, οι συνομιλίες αναμένεται να εξετάσουν την εμπλοκή κινεζικών εταιριών στα μεγαλεπήβολα έργα του πρίγκιπα διαδόχου.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν μια φουτουριστική πόλη 500 δισεκ. δολαρίων, που αποκαλείται NEOM, η οποία θα αξιοποιήσει την αναγνώριση προσώπου και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα. Σύμφωνα με το SPA, η Σαουδική Αραβία προσήλκυσε πάνω από το 20% των κινεζικών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο μεταξύ 2002 και 2020, η οποία είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος αποδέκτης στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Νάγιεφ αλ-Χατζράφ, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία της συνόδου κορυφής της Παρασκευής με τις έξι χώρες του Κόλπου, λέγοντας ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος. Η περιφερειακή αυτή ένωση θέλει να «ενισχύσει τη συνεργασία» στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης και του εμπορίου, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό 

Αέριο: Αύξηση 240% φέτος στις εξαγωγές – Σε «πύλη εισόδου» για την ευρύτερη περιοχή εξελίσσεται η Ελλάδα

Οι Βρυξέλλες κλιμακώνουν το μπρα-ντε-φερ με Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider