Λονδίνο και Βαρσοβία κατασκευάζουν νέα προσωρινά χωριά στην Ουκρανία - Ευχαριστίες από Κίεβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λονδίνο και Βαρσοβία κατασκευάζουν νέα προσωρινά χωριά στην Ουκρανία - Ευχαριστίες από Κίεβο
«Είναι...πολύ καλά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Ουκρανία στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Η Βρετανία και η Πολωνία θα κατασκευάσουν δύο προσωρινά χωριά στη δυτική και κεντρική Ουκρανία για να προσφέρουν κατάλυμα σε αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανέφερε σήμερα το Λονδίνο, δεσμευόμενο να παράσχει χρηματοδότηση 10 εκατ. λιρών (12,3 εκατ. δολάρια).

Σχεδόν 118.000 Ουκρανοί έχουν φιλοξενηθεί από βρετανικές οικογένειες στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση ως απάντηση στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά κάποιοι αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες για να βρουν μόνιμη στέγαση.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα χωριά στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας και το Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν πάνω από 700 ανθρώπους, ένα μέρος των εκατομμυρίων εκτοπισμένων που έχουν μετεγκασταθεί σε άλλα μέρη της Ουκρανίας ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Τον περασμένο χρόνο, ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν συνέχισε να στοχοποιεί σπίτια αμάχων και υποδομές, με τον ουκρανικό λαό να πληρώνει βαρύ τίμημα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Αυτή η νέα σύμπραξη Ηνωμένου Βασιλείου-Πολωνίας θα βοηθήσει να δοθεί φως, θέρμανση και σπίτια σε αυτούς που είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη».

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ ευχαρίστησε σήμερα τη Βρετανία καθώς έκανε μια βόλτα με το πρώτο, όπως είπε, βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2 που έφτασε στην Ουκρανία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα αποστείλει 14 άρματα μάχης στην Ουκρανία, η οποία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αντεπίθεση στις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα πριν από 13 μήνες.

Ο Ρεζνίκοφ σημείωσε ότι τα τανκς «έφτασαν πρόσφατα στη χώρα μας» και ανήρτησε βίντεο στο οποίο φαίνεται να κάθεται σε ένα από μια μακρά σειρά αρμάτων μάχης τα οποία φέρουν την ουκρανική σημαία. «Ήταν χαρά μου να πάω με το πρώτο ουκρανικό Challenger 2 MBT για μια βόλτα», αναφέρει ο Ρεζνίκοφ. «Αυτά τα φανταστικά μηχανήματα θα αρχίσουν γρήγορα τις αποστολές τους στη μάχη». Σε βίντεο ευχαριστεί τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας για τα άρματα μάχης.

«Θαυμάσια Μπεν», λέει στα αγγλικά. «Είναι...πολύ καλά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Ουκρανία στο Ηνωμένο Βασίλειο». Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι 18 άρματα μάχης Leopard 2 και 40 θωρακισμένα οχήματα μάχης Marder έφτασαν επίσης στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Θέλουμε να εξαντλήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα στο Μπαχμούτ

Λευκορωσία: Δέχεται να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα λόγω της πίεσης του NATO

Η Ρωσία εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider