ΗΠΑ: Βυθίζεται σε ύφεση η μεταποίηση - Για πέμπτο μήνα σε αρνητικά επίπεδα ο PMI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Βυθίζεται σε ύφεση η μεταποίηση - Για πέμπτο μήνα σε αρνητικά επίπεδα ο PMI
Μικρή άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αφήνοντας πίσω το χαμηλό οκταμήνου όπου βρέθηκε τον Ιούλιο. 

Μικρή άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αφήνοντας πίσω το χαμηλό οκταμήνου όπου βρέθηκε τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα τo Institute for Supply Management (ISM) έκανε γνωστό ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI σημείωσε άνοδο στο 47,2%, σε σύγκριση με το 46,8% του Ιουλίου.

Ωστόσο, η βασική μέτρηση - βαρόμετρο για την μεταποίηση στις ΗΠΑ ήταν αρνητική για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αφού παρέμεινε κάτω από το όριο του 50, κάτι που σηματοδοτεί ότι η κατασκευαστική πλευρά της οικονομίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση που μπορεί να μην τελειώσει παρά μόνο μετά τις προεδρικές εκλογές. Αριθμοί κάτω του 50% σηματοδοτούν ότι ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώνεται.

«Η ζήτηση παραμένει υποτονική», δήλωσε ο Timothy Fiore, πρόεδρος της έρευνας ISM, «καθώς οι εταιρείες δείχνουν απροθυμία να επενδύσουν σε κεφάλαιο και αποθέματα λόγω [υψηλών επιτοκίων] και εκλογικής αβεβαιότητας».

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε 2,8 μονάδες στο ασθενές 44,6% - το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από δύο χρόνια. Το βαρόμετρο παραγωγής υποχώρησε 1,1 μονάδες στο 44,8%. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που έκλεισε η οικονομία τον Μάιο του 2020 στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

Η προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ αναμένεται να δώσει στους κατασκευαστές μια ευκαιρία μετά από μια παρατεταμένη ύφεση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα μέσα Σεπτεμβρίου ως απάντηση στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Fiore προειδοποιεί ότι τα οφέλη των χαμηλότερων επιτοκίων μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν. «Οι επιχειρήσεις διστάζουν να κάνουν τους προγραμματισμούς τους μέχρι να δουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και να έχουν μια ιδέα για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος» τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Οι αποφάσεις θα γίνονται πιο δύσκολες όσο τα επιτόκια πλησιάζουν το 3%

Τουρκία: Στο 52% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Σταθερό παραμένει το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider