Μητσοτάκης: Να γκρεμίσουμε τους μύθους ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο μεγάλους και ισχυρούς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Να γκρεμίσουμε τους μύθους ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο μεγάλους και ισχυρούς
«Βλέπετε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε μια σειρά από δράσεις που καλύπτουν ολόκληρη την Περιφέρεια».

Χώρους πολιτισμού και τουριστικές υποδομές που συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάδειξη της Κέρκυρας ως προορισμού για επισκέπτες αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του διαχειριστικού σχεδίου (master plan) για το Παλαιό και το Νέο Φρούριο του νησιού. Τα μνημεία συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα σωζόμενα έργα ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, με μεταγενέστερες βρετανικές παρεμβάσεις, και καθιστούν την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς οχυρωμένους οικισμούς της Μεσογείου. Τα δύο πρώτα έργα, που θεωρούνται τα πιο επείγοντα βάσει των μελετών, έχουν ήδη δρομολογηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Βλέπετε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε μια σειρά από δράσεις που καλύπτουν ολόκληρη την Περιφέρεια. Το λέω αυτό διότι πρέπει εδώ να γκρεμίσουμε και κάποιους μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται, ότι δήθεν το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνο κάποιους μεγάλους και ισχυρούς. Βλέπετε το αποτύπωμά του και εδώ στην Κέρκυρα. Και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε και άλλους πρόσθετους πόρους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Διότι η προστασία μιας τόσο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μιας πόλης που αποτέλεσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έρχεται ουσιαστικά από το βάθος των αιώνων, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ούτε είναι μια φτηνή υπόθεση. Απαιτεί σημαντικούς πόρους οι οποίοι πρέπει να κινητοποιηθούν, οι οποίοι όμως πόροι είναι αυτοί που θα επιτρέψουν με τη σειρά τους στην Κέρκυρα να συνεχίσει να είναι ένας μοναδικός προορισμός επισκεπτών και φυσικά με αυτό τον τρόπο να τροφοδοτεί σημαντικά την τοπική οικονομία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ανάδειξη και προστασία όλης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας»

«Η Κέρκυρα, είναι ένα μοναδικό ζωντανό μνημείο πολιτισμού. Και ταυτόχρονα έχει και την ιδιαιτερότητα, το προνόμιο, να είναι χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού από την UNESCO από το 2007. Η ανάδειξη και η προστασία όλης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, όχι μόνον των δύο Φρουρίων, αποτελεί ένα κοινό στόχο, το οποίον μοιραζόμαστε ως Κυβέρνηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, με την Περιφέρεια και με το Δήμο. Και χαίρομαι που σήμερα έχουμε πια στα χέρια μας ένα εργαλείο, μία πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη ανάδειξης και προστασίας των δύο Φρουρίων, η οποία, ταυτόχρονα όμως, μας υποχρεώνει να ξανασκεφτούμε συνολικά τον τρόπο με τον οποίον θα προστατεύσουμε όλη την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας.
Η οποία από μόνη της αποτελεί έναν μεγάλο μαγνήτη επισκεπτών, μια μεγάλη πηγή πλούτου για το νησί, γεννά όμως και η ανάγκη προστασίας της και μια σειρά από υποχρεώσεις από πλευράς της Πολιτείας, αλλά από πλευράς και όλων των εμπλεκόμενων στην Παλιά Πόλη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό απαιτεί σημαντικούς πόρους -κάποιοι θα διατεθούν από την Κεντρική Κυβέρνηση, κάποιοι θα διατεθούν από την Περιφέρεια, κάποιοι θα διατεθούν από τους Δήμους- ενδεχομένως να απαιτεί και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να τα σκεφτούμε κοιτάζοντας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Αλλά κυρίως αυτό το οποίο απαιτεί, είναι μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Προσβλέπω στην ενεργή επαναλειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να μετατεθούν αόριστα στο μέλλον. Ο υπερτουρισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον υπερτουρισμό, είναι μία πραγματικότητα. Η ίδια πηγή εσόδων για το νησί ταυτόχρονα μπορεί να πριονίσει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Και θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και φυσικά είναι καλό αυτές οι αποφάσεις να ληφθούν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κύριοι στόχοι του σχεδίου είναι η προστασία, αποκατάσταση και συντήρηση των δύο Φρουρίων, με ταυτόχρονη ανάδειξη και προβολή του χαρακτήρα τους. Προβλέπεται παράλληλα η βελτίωση των υποδομών τους και της προσβασιμότητας σε αυτά, ενώ κεντρικό μέλημα είναι η αρμονική συνύπαρξη των Φρουρίων με τον αστικό ιστό της Παλαιάς Πόλης, του οποίου αποτελούν μέρος, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για το έργο διαμόρφωσης προσβάσεων για άτομα με αναπηρία σε σημεία του Παλαιού Φρουρίου και της Παλαιάς Πόλης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, στο πλαίσιο του οποίου το Αρχαιολογικό Μουσείο επιπρόσθετα θα προσφέρει ψηφιακές εφαρμογές περιήγησης για ΑΜΕΑ.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Villa Rossa, εμβληματικό αρχοντικό του 19ου αιώνα που πλέον αποκαθίσταται μέσω της διάσωσης του κτιριακού συγκροτήματος, της αναβάθμισης της λειτουργικότητάς του και της εγκατάστασης σύγχρονου - βιοκλιματικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Η Villa Rossa, που κατασκευάστηκε το 1864 και επεκτάθηκε το 1912, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το συγκρότημα και ο εξωτερικός χώρος του θα αξιοποιηθούν ως χώρος πολιτισμού και εκθέσεων.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε από την πλατεία Λιστόν στον πεζόδρομο της οδού Ελευθερίας, συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, καθώς και με τουρίστες, ενώ άναψε και ένα κερί στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας και το Μουσείο Καποδίστρια. Στην Πινακοθήκη είχε την ευκαιρία να δει την πρωτότυπη χειρόγραφη παρτιτούρα της β’ μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», του Νικόλαου Μάντζαρου, η οποία εκτίθεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Στην Ηχώ του Αγώνα». Στο Μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό εξοχικό της οικογένειας του Καποδίστρια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε εκθέματα που εξιστορούν τη διαδρομή του πρώτου κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους, από τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα και την ανάπτυξη της πολιτικής του δράσης έως τη δολοφονία του στο Ναύπλιο.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στο τουριστικό καταφύγιο σκαφών αναψυχής στη Σπηλιά, όπου ενημερώθηκε για τα λιμενικά έργα που είναι σε εξέλιξη και συνομίλησε με εργαζόμενους.

Στο σημείο θα διαμορφωθεί μία σύγχρονη υποδομή που θα διαθέτει 80 θέσεις ελλιμενισμού για την εξυπηρέτηση σκαφών έως 25 μέτρων και των πληρωμάτων, με άμεση και εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη σημείων ελλιμενισμού που θα μπορούν να υποδεχτούν σκάφη αναψυχής και να αξιοποιήσουν αφενός την ισχυρή τουριστική δυναμική των Επτανήσων αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ιόνιο ως πεδίο θαλάσσιου τουρισμού, μετατρέποντας την Κέρκυρα σε κεντρικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ

«Δεν τολμάνε να ανοίξουν παράθυρο – Θα αρχίσουν πυροβολισμοί»: 5η ημέρα χάους στο Σουδάν

Καλάθι του Νοικοκυριού: Μείωση ή σταθεροποίηση τιμών στο 96,12% των προϊόντων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider