Τσίπρας για εκλογές: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου - «Στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας για εκλογές: Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου - «Στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής»
Επε απευθυνόμενος  προς τους ψηφοφόρους ότι «ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Και τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη μας να τους πείσουμε».

Ως «τον μόνο κοινωνικό αντίπαλο» που έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήρισε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από την εκλογική ήττα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Όπως κάναμε πάντα, έτσι και τώρα δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται. Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα, στη πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Ανέλαβα την ευθύνη. Και έδωσα τη μάχη. Έτσι θα κάνουμε και θα κάνω και τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη».

Προσέθεσε, δε, ότι δεν έχουν δικαίωμα στην παραίτηση ούτε στην εσωστρέφεια, μόνο «υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης».

«Υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που ήδη ορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου με ενισχυμένη αναλογική».

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε πως «ήττα» την πολιτική της στρατηγικής αναλογικής», που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την 21η Μαΐου.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

Ο Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε μικροκομματικους εμφυλίους, προσθέτοντας ότι: «ότι το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Η οικονομική της πολιτική, η κοινωνική της πολιτική. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Εκείνο που στη δική μας σκέψη δεσπόζει είναι η ευθύνη για την κοινωνία, για τη χώρα, για το αύριο».

«Να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη»

Το επίδικο του αύριο, όπως υποστήριξε στον ομιλία του ο κ. Τσίπρας, «αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται, είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες κάλπες. Αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική. Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, που δε θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε ένα πρωθυπουργό ηγεμόνα, που δε θέλουν μια επέλαση στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμη και στα Συνταγματικά κατοχυρωμένα, οφείλουν να συμβάλουν με τη ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς κυβέρνησης.».

Πάμε να αναμετρηθούμε με την Δεξιά

Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

Μήνυμα στις ελίτ και στα συμφέροντα

Τέλος, έστειλε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα. Είπε χαρακτηριστικά: «Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider