Αντίστροφη μέτρηση λιγότερο από δεκαπέντε ημερών τρέχει από σήμερα για τη συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ στο Βερολίνο.
Για την προετοιμασία αυτής βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο ο επικεφαλής του κόμματος του Σολτς (SPD), Λαρς Κλίνγκμπεϊλ.
H επερχόμενη συνάντηση μεταξύ του Γερμανού και του Κινέζου ηγέτη στις 20 Ιουνίου στη γερμανική πρωτεύουσα ανάμεσα σε δύο σημαντικές διεθνείς συναντήσεις.
Η πρώτη διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σιγκαπούρη και δεν είναι άλλη από την κορυφαία διεθνή συνάντηση για θέματα ασφαλείας στην Ασία (σ.σ. «Διάλογος του Σάνγκρι- Λα»), κατά την οποία η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή δυο πολεμικών πλοίων της στην περιοχή του Ινδο - Ειρηνικού.
Η δεύτερη είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (29 - 30 Ιουνίου) στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και το μέτωπο της Κίνας και αυτό λίγο καιρό μετά την απόφαση των χωρών του G7 να επιβάλλουν έλεγχο στις επενδύσεις τους στην Κίνα.
Παρά τις μεγάλες διαφορές, πάντως, οι ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Γερμανίας είναι αυτήν την περίοδο πιο εντατικές σε σχέση με προηγούμενα, σχολιάζει η Handelsblatt. Και αυτό παρά τις διαφορές στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, προπαντός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (υπό τη σκιά της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας αλλά και της στάσης της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν) με τους Σοσιαλδημοκράτες να τηρούν μια πιο θετική στάση απέναντι στο Πεκίνο (με τη λογική της αποφυγής του «απομονωτισμού») σε σχέση με τους δεύτερους.
Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Κλίνγκμπεϊλ, o οποίος βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο, δήλωσε πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο πως θέλει να έχει «ανοιχτές πολιτικές συνομιλίες» με εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Θέλει, επίσης, να μιλήσει για «κρίσιμα ζητήματα», όπως η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν. Το ταξίδι, σε κάθε περίπτωση, θα σηματοδοτήσει τον αναπροσανατολισμό της σοσιαλδημοκρατικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Αυτό ακούγεται σαν μια ξεκάθαρη πορεία, αλλά στην πραγματικότητα το SPD βρίσκεται όλο και περισσότερο σε δίλημμα όσον αφορά την πολιτική για την Κίνα. Προς τα έξω, οι Σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζονται ως η φωνή της λογικής στη συζήτηση για την Κίνα - κριτικά, αλλά ωστόσο, όπως ο Κλίνγκμπεϊλ, προσεκτικά.
Με αυτόν τον τρόπο, το SPD διαφοροποιείται από την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ , η οποία, κατά την άποψη του SPD, είναι υπερβολικά μεστή απέναντι στην Κίνα. Αυτό βρίσκει σύμφωνο το Πεκίνο. Οι Κινέζοι κρατικοί εκπρόσωποι βλέπουν με το μέρος τους τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά δεν έχουν και πολύ καλή γνώμη για την Μπέρμποκ.
Ωστόσο, ο Σολτς και το SPD δέχονται αυξανόμενες πιέσεις από τους συμμάχους να τοποθετηθούν πιο ξεκάθαρα απέναντι στην Κίνα. Όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και διπλωμάτες από την Ευρώπη ζητούν όλο και πιο ανοιχτά από το Βερολίνο να κάνει μια σαφέστερη δήλωση σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε για την Κίνα μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν - και σε οικονομικό επίπεδο.
Το SPD δεν θέλει να δεσμευτεί για τις συνέπειες μιας επίθεσης στην Ταϊβάν
Μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο, στο «Διάλογο του Σάνγκρι - Λα» στην Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, Λι Σανγκφού προειδοποίησε κατά της δημιουργίας συμμαχιών «τύπου ΝΑΤΟ» στον Ινδο-Ειρηνικό. Η προσπάθεια προώθησης τέτοιων συμμαχιών εκεί θα πυροδοτούσε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, δήλωσε ο Λι. Η Γερμανία θέλει επίσης να στείλει δύο πολεμικά πλοία στον Ινδο-Ειρηνικό το 2024.
Κατά την προετοιμασία της συνάντησης στη Σιγκαπούρη, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ήδη αναφέρει ότι ο Λι απείλησε έμμεσα την Ταϊβάν. «Δεν θα υποσχεθούμε ποτέ ότι θα απέχουμε από τη χρήση βίας», φέρεται να είπε ο Λι. «Η Κίνα πρέπει να είναι ενωμένη», συμπλήρωσε.
Ο Κλίνγκμπεϊλ είχε ήδη ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι μια κινεζική επίθεση εναντίον της Ταϊβάν θα είχε σοβαρές συνέπειες. «Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, η σχέση μας με την Κίνα θα αλλάξει επίσης ριζικά, όπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία», δήλωσε ο Κλίνγκμπεϊλ στην Die Zeit. Ωστόσο, ούτε ο ηγέτης του SPD ούτε ο καγκελάριος θέλουν να διευκρινίσουν ποιες ακριβώς θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης.
Ο Σολτς θέλει να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές. Αυτό είχε ήδη κάνει στην περίπτωση της Ρωσίας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τότε δεν ήθελε να πει ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα σταματούσε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο Σολτς δεν ανέφερε καν τη λέξη "Nord Stream" για εβδομάδες.
Αυτό δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους Πράσινους, οι οποίοι τώρα επιμένουν επίσης σε σκληρότερες σχέσεις με την Κίνα. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει επανειλημμένα ότι η Μπέρμποκ και ο Σολτς διαφέρουν μόνο στη ρητορική τους όσον αφορά την πολιτική για την Κίνα- δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές απόψεων ως προς το περιεχόμενο.
Στην πραγματικότητα, υπήρξε κάποια προσέγγιση πρόσφατα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κίνα, η Πράσινη ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, επισκέφθηκε επιδεικτικά αρκετές γερμανικές εταιρείες στις οποίες η γερμανο - κινεζική συνεργασία λειτουργεί καλά.
Όταν ρωτήθηκε στην γερμανική ομοσπονδιακή βουλή μετά το ταξίδι, τόνισε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, «και αυτό είναι επίσης καλό και σημαντικό». Είναι σημαντικό «να μην αποσυνδεθούμε από την Κίνα». Πρόκειται για ζήτημα ελαχιστοποίησης των κινδύνων, είπε.
Ο Σολτς, επίσης, έχει προσαρμόσει τη θέση του για την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πέρυσι, για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες που ταξίδεψαν μαζί του έπαιξαν μόνο ρόλο στο παρασκήνιο και δεν υπογράφηκαν συμβόλαια.
Οι επικείμενες γερμανο-κινεζικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις στις 20 Ιουνίου είναι πιθανό να είναι παρόμοια μη θεαματικές. «Δεν θα γίνει τίποτα ως συνήθως», είναι το σύνθημα στους κυβερνητικούς κύκλους.
Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο φιλικός όσο δείχνει προς τα έξω. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Ανναλένα Μπέρμποκ, στην Κίνα, η φιλοεπιχειρηματική πτέρυγα του SPD έδωσε στην υπουργό Εξωτερικών μια μικρή διακριτική συμβουλή από το Βερολίνο ότι «ο απομονωτισμός δεν πρέπει να είναι το αξίωμα της νέας εποχής».
Οι Πράσινοι και το SPD διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας
Ωστόσο, η Γερμανία ΥΠΕΞ, Μπέρμποκ (Πράσινοι) δεν είχε ποτέ ζητήσει κάτι τέτοιο. Η επίθεση της πτέρυγας του SPD ήταν επομένως πάνω απ' όλα μια εκδίκηση για την κριτική που άσκησε η Μπέρμποκ το περασμένο φθινόπωρο ενόψει του ταξιδιού του Σολτς στην Κίνα.
Υπήρξαν επίσης διαφωνίες σχετικά με τη μερική πώληση του λιμανιού του Αμβούργου στην κινεζική κρατική εταιρεία Cosco, την οποία ο Σολτς προώθησε ενάντια στην Μπέρμποκ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Η καγκελαρία, από την άλλη πλευρά, ανησυχεί ότι η Μπέρμποκ και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (σ.σ. ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων) θα μπορούσαν να υπερβούν τα όρια στην πολιτική τους για την Κίνα και να προκαλέσουν άσκοπα το Πεκίνο.
Στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής της, η G7 αποφάσισε να παρακολουθεί στενότερα τις επενδύσεις των δικών της εταιρειών στην Κίνα. Η καγκελαρία επιθυμεί να καταστήσει αυτόν τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων όσο το δυνατόν πιο στενό. Τι ακριβώς έχει κατά νου ο Χάμπεκ δεν είναι γνωστό. Ωστόσο, στο παρελθόν υπήρξε μάλλον αποφασιστικός σε τέτοια θέματα.
Η Ταϊβάν, ο έλεγχος των ξένων επενδύσεων, η ανησυχία της Κίνας για την υπερβολική δυτική επιρροή στον Ινδο-Ειρηνικό, οι σχεδιαζόμενες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία δείχνουν πως οι εποχές που οι συναντήσεις μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των εκπροσώπων του ΚΚ Κίνας ήταν αρμονικές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Κλίνγκμπεϊλ θα το βιώσει αυτό πιθανότατα και στο Πεκίνο τις επόμενες μέρες, επισημαίνει η Handelsblatt.