Τις θέσεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου -μεταξύ άλλων- σκιαγράφησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Τρίτη.
«Ήμουν ήδη στο δεύτερο πόδι, στη Νικήτη, και τώρα ήμουν στα Νέα Μουδανιά, έχω γυρίσει προς το πρώτο πόδι. 'Αρά, όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα έντονο και επέλεξα σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να επισκεφτώ περιοχές που δεν είχα επισκεφτεί την προηγούμενη φορά και φυσικά να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερες στάσεις, σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ βρισκόταν στην σημερινή του περιοδεία στη Χαλκιδική.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Χαλκιδική ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ πήγε πολύ καλά αλλά σίγουρα ένας από τους λόγους που επισκέπτεται και στοχευμένα περιοχές της Μακεδονίας είναι ακριβώς για να επιχειρηματολογήσει υπέρ τής ανάγκης να στηριχθεί η Νέα Δημοκρατία από συμπολίτες μας που επέλεξαν κόμματα και κομματίδια εκ δεξιών της, ενδεχομένως και λίγο αβίαστα. «Ενδεχομένως αισθάνονταν ότι δεν υπήρχε ουσιαστικό διακύβευμα διακυβέρνησης στην προηγούμενη κάλπη.
Νομίζω, επίσης, έπρεπε και εμείς να εξηγήσουμε, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στην Ορθοδοξία και την πίστη, ότι κανένα κόμμα -πόσω μάλλον ένα μικρό κομματίδιο το οποίο δεν το γνωρίζαμε καν πριν από λίγους μήνες- δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της πίστης και να καπηλεύεται με αυτόν τον τρόπο την Ορθοδοξία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια κανενός κόμματος, είτε μικρού είτε μεγάλου.
Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πια έχει αρχίσει να γίνεται πιο κατανοητό, αλλά από εκεί και πέρα εκλογές έχουμε, η βούληση των πολιτών είναι ελεύθερη και θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε.
Για τους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο και τώρα σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Θα τους έλεγα ότι στην κάλπη αυτή ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και είναι πολύ σημαντικό η Νέα Δημοκρατία να έχει μια άνετη, μια λειτουργική αυτοδυναμία, πείτε την όπως θέλετε, πάντως όχι μία οριακή αυτοδυναμία, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της την επόμενη τετραετία. Και επειδή μπορεί να ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, γιατί μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, θέλω να έχουμε και εμείς το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Το τι θα γίνει στην αντιπολίτευση, νομίζω ότι αφορά δευτερευόντως αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία.
Θα έλεγα ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μία συντριπτική ήττα στην κάλπη της 21ης Μαΐου και επειδή δεν βλέπω να έχουν αλλάξει μυαλά -τα ίδια λένε τώρα με αυτά που έλεγαν πριν από τις προηγούμενες εκλογές- νομίζω ότι δεν θα εκπλαγώ από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην κάλπη. Αλλά το δικό μου μέλημα είναι να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη να έχουμε μια σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση, η οποία να μπορεί γρήγορα να παίρνει αποφάσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας. Δεν μπορώ να φανταστώ, δηλαδή, γιατί κάποιος που ψήφισε Νέα Δημοκρατία στην προηγούμενη κάλπη δεν θα μας ξαναψηφίσει τώρα».
Σε ότι αφορά το νέο υπουργικό συμβούλιο που πρόκειται να σχηματίσει αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη μεταφορά κάποιων χαρτοφυλακίων από Υπουργείο σε Υπουργείο, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Αλλά, ξέρετε, αισθάνομαι λίγο άβολα με αυτή τη συζήτηση, καθώς δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δίνω την εντύπωση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί.
Προφανώς οφείλω να προετοιμάζομαι για την πιθανότητα, σοβαρή πιθανότητα, να είμαι ξανά Πρωθυπουργός, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά μου είναι να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη να μας ψηφίσουν και να εγγυηθώ, στον βαθμό που μπορώ, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο λειτουργική -ακόμα πιο αποτελεσματική, θα έλεγα, ακόμα πιο λειτουργική- από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω και θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Έχω προσδιορίσει κάποια διακριτά χαρτοφυλάκια τα οποία πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθούν μέσα από τη δημιουργία ενός αυτοτελούς Υπουργείου, όπως το Υπουργείο που θα χειρίζεται τα θέματα της οικογένειας, της ισότητας, της πολιτικής η οποία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχω ήδη μιλήσει.
Καταλαβαίνω απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, βλέπω κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά τα ωραία ρεπορτάζ με τα «κεφαλάκια» τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν».
Και μετά από επόμενη παρεμφερή ερώτηση συνέχισε: «Κατ' αρχάς ποια ήταν η επιτυχία του επιτελικού κράτους, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον; Το γεγονός ότι για πρώτη φορά είχαμε συγκεκριμένη στοχοθεσία, έναν οδικό χάρτη υλοποίησης ενός προγράμματος για κάθε Υπουργείο το οποίο ήταν συμφωνημένο με τα Υπουργεία στην αρχή κάθε χρονιάς και το οποίο παρακολουθούσαμε, να δούμε σε ποιο βαθμό υλοποιείται.
Και βέβαια, η δεύτερη μεγάλη επιτυχία ήταν η δυνατότητα της διυπουργικής συνεργασίας, εκεί όπου πάντα πάσχαμε ως Ελληνική Κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτόν τον ρόλο τον επιτέλεσε πολύ καλά το γραφείο του Πρωθυπουργού και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, διότι πάρα πολλές από τις πολιτικές που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι από τη φύση τους σύνθετες και απαιτούν συνεργασία πολλών Υπουργείων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα καλό μηχανισμό, συντονισμό.
Άρα αυτά τα δύο μαθήματα, θα σας έλεγα, από την πρώτη τετραετία -γιατί βλέπω και πού δεν πήγαμε καλά και τι πρέπει να βελτιώσουμε- προφανώς τα ενσωματώνω στις επιλογές που θα κάνω. Και στις επιλογές των προσώπων αλλά και στις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο με τα καινούργια Προεδρικά Διατάγματα αλλά και με τον πρώτο νόμο περί του νέου επιτελικού κράτους, που θα έρθει λογικά για ψήφιση στην Βουλή πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως τα δυο θέματα που απασχολούν πρωτίστως τους πολίτες είναι η ακρίβεια και η υγεία. «Η ακρίβεια, η οποία επιμένει, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά σε έναν βαθμό έχει κάπως υποχωρήσει. Έχω πει πολλές φορές ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα. Το Market Pass είναι μια «ανάσα». Σίγουρα οι πολίτες θα το πάρουν, αισθάνονται μια ανακούφιση, αλλά δεν θέλουν οι πολίτες να ζουν με επιδόματα. Η λύση είναι οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι η υγεία, πια, στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, αναδεικνύεται στο μείζον ζητούμενο για την δεύτερη τετραετία.
Έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε. Θα σας έλεγα ότι οι πρώτες μου προτεραιότητες για την υγεία είναι, πρώτον, να υλοποιήσουμε άμεσα τα δρομολογημένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας. Πολλοί τέτοιοι διαγωνισμοί έχουν ήδη τρέξει και έχουμε ήδη αναδόχους. 'Άρα αυτό το έργο πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα.
Και βέβαια, να ξεμπλοκάρουμε τις προσλήψεις και να βρούμε τρόπο να στελεχώσουμε ειδικά τα ακριτικά μας νησιά. Εκεί θα χρειαστούμε πιο δραστικές παρεμβάσεις και στο ΑΣΕΠ, πάντα με αξιοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε χρόνια για να προσλάβουμε κάποιον γιατρό για να υπηρετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό θα είναι μια πρώτη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε και νομίζω ότι ξέρουμε πώς μπορούμε να λύσουμε το θέμα αυτό.
Και βέβαια, άμεσες παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ξέρετε, επιμένω πάρα πολύ σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία είχαμε ήδη δρομολογήσει, για αεροδιακομιδές με ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κινούνται κυρίως στην ορεινή Ελλάδα και να προσεγγίζουν καταστάσεις όπου το ασθενοφόρο δεν μπορεί να πάει. Δεν αναφέρομαι για τα νησιά μας, αυτά είναι ήδη σε ένα βαθμό καλυμμένα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε επίσης να το δρομολογήσουμε άμεσα. Εκκρεμεί απλά γι' αυτό η έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης», σημείωσε.
Δήλωσε επίσης ότι επιμένει στη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα του ΕΣΥ. «Βεβαίως και επιμένω, και εξηγώ στους πολίτες ότι αυτό αποβαίνει τελικά προς όφελος των πολιτών, των ασθενών. Και να σας δώσω πολλά παραδείγματα. Όταν, παραδείγματος χάρη, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» μια γυναίκα άνω των 50 πηγαίνει και κάνει μια μαστογραφία σε μια ιδιωτική δομή -μπορεί να πάει σε ιδιωτική ή σε δημόσια δομή- και η μαστογραφία είναι πληρωμένη από το κράτος, είναι δωρεάν, γιατί αυτό είναι κατ' ανάγκη κακό;
Δεύτερο παράδειγμα, όταν δίνουμε, τώρα, το Dental Pass. Πολύ σημαντική πολιτική πρόληψης για τη στοματική υγιεινή για τα παιδιά 6 έως 12 ετών, 100.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Πού πάνε αυτοί οι άνθρωποι, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, αυτές οι οικογένειες; Σε ιδιώτες οδοντιάτρους πάνε, αλλά πληρώνει το κράτος. Είναι κακό αυτό;
Εάν έχουμε μία επείγουσα κατάσταση με ράντζα στα νοσοκομεία μας και πρέπει να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αποφορτίσουμε μια εφημερία και ο ασθενής δεν πληρώνει και πάει σε μία ιδιωτική δομή, από το να είναι σε ένα ράντζο στο διάδρομο ενός δημόσιου νοσοκομείου, είναι κακό αυτό; Όχι.
'Άρα, ας αφήσουμε επιτέλους τις ιδεοληψίες και τους αφορισμούς και ας αποκρούσουμε αυτή τη χυδαία -και δεν χρησιμοποιώ συχνά αυτή τη γλώσσα- ρητορική της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν εμείς θέλουμε να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να πεθαίνουν και να ιδιωτικοποιήσουμε την υγεία. Γιατί τα ακούσαμε και αυτά και λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί πράγματι κάποιοι στην αντιπολίτευση δεν πήραν το μάθημά τους. Τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη, τα ίδια δυστυχώς λένε και τώρα», τόνισε.
Ερωτηθείς για τα περί παντοδυναμίας Μητσοτάκη και αν είναι προτέρημα ή ελάττωμα για ένα πρωθυπουργό να έχει λυμένα τα χέρια του ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Είναι μεγάλη ευθύνη. Σίγουρα ο στόχος είναι, όπως σας είπα, η άνετη αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι μπορούμε να την πετύχουμε, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι ο κόσμος έχει βάλει τον πήχη πιο ψηλά και σίγουρα όσο μεγαλύτερη και ισχυρότερη είναι η εντολή, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Αλλά τόσο -θα έλεγα- δεν υπάρχει και πολιτικό άλλοθι να εγκλωβιστούμε σε ισορροπίες.
Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Γίνονται λάθη, δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε ισχυρίζομαι ότι τα ξέρουμε όλα σε εξονυχιστική λεπτομέρεια και νομίζω ότι η κυβέρνηση -η προηγούμενη κυβέρνηση- είχε επιδείξει προσαρμοστικότητα. Και η επόμενη θα πρέπει να επιδείξει προσαρμοστικότητα. Αν κάτι δεν δουλεύει όπως το έχουμε σχεδιάσει πρέπει να το αλλάξουμε.
Από εκεί και πέρα θα σας έλεγα, σίγουρα η αντιπολίτευση θα ψάχνεται για αρκετό καιρό, αλλά ίσως θα πρέπει εμείς να είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει εμείς οι ίδιοι να είμαστε αυστηροί, πολύ αυστηροί. Να εκφράζουμε τα μείον μας».
Και συμπλήρωσε: «Εμείς και η κοινωνία, θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα μας κρίνουν και εμείς πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά. Όσο καλύτερο το αποτέλεσμα, τόσο λιγότερο ανεκτικός θα είμαι σε οποιοδήποτε αλαζονική συμπεριφορά, που θεωρεί ότι έχουμε δέσει το γάιδαρό μας. Επειδή έχετε δει και τον τρόπο με τον οποίο έχουν φερθεί τα στελέχη μας, πιστεύω ότι επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Πήραν το μήνυμα τα στελέχη μας σε αυτή την προεκλογική περίοδο και δεν είδα καμία αλαζονεία. Είδα όλους τους πρωτοκλασάτους να τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, να αγωνίζονται για το κόμμα, τώρα που δεν αγωνίζονται πια για το σταυρό. Και την ίδια συμπεριφορά να είστε σίγουροι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε και την επόμενη μέρα. Είναι βαριά η ευθύνη την οποία ο λαός φαίνεται να θέλει να εναποθέσει στους ώμους μας και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ