Με το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι υπέρ το δέον πολύχρωμη, και τη βεβαιότητα μιας άνετης πρωτιάς για τη ΝΔ, ανοίγουν σήμερα οι κάλπες. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τελευταία στιγμή για να «κλειδώσει» μια άνετη πλειοψηφία, όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο, η επόμενη Βουλή να είναι άθροισμα αρκετών μικρών και σχετικά άγνωστων κομμάτων. Το πλέον «εφιαλτικό» σενάριο, είναι ακόμα και μια... εννιακομματική Βουλή με την είσοδο στο Κοινοβούλιο μορφωμάτων όπως η «Νίκη», η «Πλεύση Ελευθερίας» και οι «Σπαρτιάτες».
Το σενάριο της εννιακομματικής ωστόσο θεωρείται ακραίο, ενώ πιθανότερο είναι αυτό της 8κομματικής. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, τα κόμματα που είναι πιθανόν να μπουν στην Βουλή πέρα από ΝΔ, Συριζα, Πασοκ-Κιναλ, ΚΚΕ είναι: Η «Νίκη» , η «Πλεύση Ελευθερίας», το Μέρα25 και οι «Σπαρτιάτες». Πίσω από τους «Σπαρτιάτες», «κρύβεται» ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, τον αποκλεισμό του οποίου από την εκλογική αναμέτρηση επιχείρησε με ειδική νομοθετική ρύθμιση η απελθούσα κυβέρνηση.
Δυναμική
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το πλέον εφιαλτικό σενάριο δίνει στους άγνωστους «Σπαρτιάτες» δυναμική ακόμα και για έντεκα έδρες στην επόμενη Βουλή, με το ποσοστό που αγγίζει το 5%.
Ενώ από οχτώ βουλευτές, θα λάβουν τα κόμματα «Νίκη» με επικεφαλής έναν θεολόγο από το Κιλκίς, η «Πλεύση Ελευθερίας» της πρώην Προέδρου της Βουλής επί Συριζα-Ανελ κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, και το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώτου υπουργού Οικονομικών επίσης στην κυβέρνηση Συριζα-Ανελ το 2015. Εάν επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο της οχτακομματικής Βουλής, «Νίκη» και «Σπαρτιάτες» πετάνε εκτός τον Βελόπουλο και την «Ελληνική Λύση».
Η εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο έφερε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και «μοιράζει» κλιμακωτά τις έδρες ως εξής: Το κόμμα που θα λάβει 25% λαμβάνει είκοσι έδρες μπόνους. Από εκεί και πάνω, μια έδρα επιπλέον για κάθε 0,5% με πλαφόν τις σαράντα έδρες.
Τον φόβο για την είσοδο στην Βουλή όλων των παραπάνω, δεν έκρυψε μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε με αγωνία (Σκάι): « Ανθίζουν πάρα πολλά λουλούδια, αρκεί να είναι σίγουροι οι πολίτες για το τι ψηφίζουν και για το τι θα πάρουν μετά τις εκλογές. Διότι διάφοροι επιχείρησαν, τουλάχιστον στην προηγούμενη κάλπη, να δοξαστούν κρυπτόμενοι, κάποιοι επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα, κάποιοι πήγαν να μας πείσουν ότι είναι οι μόνοι αυθεντικοί πατριώτες».
Να γεμίσει η κάλπη
Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τα ποσοστά κλειδωμένης αυτοδυναμίας που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις χωρίς καμία εξαίρεση στη ΝΔ, επιχειρεί μέχρι τελευταία στιγμή να διαλύσει τον εφησυχασμό και το σύνδρομο της σιγουριάς.
«Έβλεπα χθες τη δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύσατε αλλά και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται» σημείωσε στην τελευταία του συνέντευξη στον Σκαι. «Όλοι, για κάποιο λόγο, εστιάζουν στο ανώτατο άκρο των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, λένε «θα πάρετε 43, 44, 45%», αλλά εγώ βλέπω ότι το κατώτατο όριο είναι στο 37, 38%, ένα ποσοστό το οποίο είτε δεν δίνει αυτοδυναμία, είτε δίνει οριακή αυτοδυναμία.
Γι’ αυτό και σκοπός μου μέχρι και την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου είναι να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να προσέλθουν στην κάλπη, κυρίως αυτούς οι οποίοι μας ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και να μην εγκαταλείψουν την κάλπη για την παραλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει περίπου προεξοφληθεί και ότι όλα έχουν τελειώσει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Κι ενώ ο ίδιος ορίζει την άνετη αυτοδυναμία σε 156-158 έδρες, οι εκτιμήσεις δίνουν στη ΝΔ 161 βουλευτές.
Η μάχη των χαμένων βουλευτών
Μεταξύ της άνετης πρωτιάς ΝΔ και του θρίλερ με τους άγνωστους μικρούς στην ουρά, υπάρχει η άχαρη μάχη μεταξύ Συριζα και Πασόκ-Κινάλ για τον «θρόνο» της αντιπολίτευσης. Για τον Συριζα που προσπάθησε να μαζέψει τα κομμάτια του μετά την συντριβή των είκοσι μονάδων, ο πήχης έχει χαμηλώσει στο να «γράψει δύο μπροστά», και να είναι τουλάχιστον αυξημένο σε σύγκριση με το 20,7% του περασμένου Μαΐου. Πρόκειται για τεράστια έκπληξη εάν επιτευχθεί, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο επόμενος Συριζα στην Βουλή να έχει μόλις 52 βουλευτές (από 71 που του έδωσε η απλή αναλογική). Η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του Συριζα-ΠΣ αναμένεται να πυροδοτήσει μακρά περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με άγνωστο ορίζοντα.
Μεταξύ των βουλευτών που είναι πιθανό να χάσουν τις έδρες τους είναι και κορυφαία ονόματα όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Ρένα Δούρου, Δώρα Αυγέρη.
Λιγότερους βουλευτές αναμένεται να έχει και το Πασοκ-Κινάλ το οποίο εξέλεξε 41 βουλευτές τον Μάιο. Στην σημερινή κάλπη όμως η εκτίμηση είναι ότι θα κατέβει στους 32.
Για τα δύο κόμματα, ζωτικής σημασίας, εκτός από τον αριθμό των βουλευτών και η μεταξύ τους διαφορά, η οποία θα καθορίσει την δυναμική για την κυριαρχία στον χώρο της αντιπολίτευσης. Για την Κουμουνδούρου η ελπίδα είναι για διαφορά μεγαλύτερη από πέντε μονάδες, ενώ για το Πασοκ-Κιναλ του Νίκου Ανδρουλάκη ακριβώς το αντίθετο.