Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς
Η δημόσια δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση ρεκόρ και τα δαπανηρά μέτρα προστασίας του κλίματος, έχουν επιβαρύνει την κυβέρνηση εδώ και μήνες.

Η υποστήριξη για την τρικομματική κυβέρνηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοδο στην εξουσία στα τέλη του 2021, με τις πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τις παραπαίουσες προσπάθειες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, να επιβαρύνουν το αίσθημα των ψηφοφόρων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomeberg, η δημόσια δυσαρέσκεια με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, τους Πράσινους και τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες έχει κορυφωθεί στο ιστορικό υψηλό του 70%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του INSA που δημοσιεύτηκε από την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. Λιγότερο από το 40% των ερωτηθέντων - χαμηλό ρεκόρ - δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν ένα από τα τρία κόμματα στις εκλογές, με περισσότερους ψηφοφόρους να λένε ότι θα υποστήριζαν το αντιμεταναστευτικό, σκεπτικιστικό για το κλίμα AfD από το SPD του Σολτς.

Η δημόσια δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση ρεκόρ και τα δαπανηρά μέτρα προστασίας του κλίματος, έχουν επιβαρύνει τον συνασπισμό του Σολτς εδώ και μήνες. Οι διαμάχες και οι αντεγκλήσεις έχουν εμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης συνεργασίας να προχωρήσει στη φιλόδοξη ατζέντα της, για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και της αυξανόμενης υποστήριξης για το αντισυστημικό AfD.

Διαβάστε ακόμα: Βέμπερ (ΕΛΚ): Το ακροδεξιό κόμμα AfD είναι «ο εχθρός» και αποκλείεται οποιαδήποτε συνεργασία

Ο Σολτς κατέβαλε προσπάθειες για να παραμείνει θετικός, όχι μόνο μπροστά στην γκρίνια και την πολιτική δυσαρέσκεια, την ώρα που η Γερμανία παλεύει με έναν ταχέως γηρασμένο πληθυσμό, την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα σε θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη και τη φροντίδα των παιδιών. Τις ανησυχίες για την οξεία έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς τομείς, υποδηλώνει μια τεράστια εισροή μεταναστών που επιταχύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αναζωπυρώσει τις κοινωνικές συζητήσεις σχετικά με την πολιτική ένταξης τους στην γερμανική κοινωνία και τα σύνορα.

Την Κυριακή, η καγκελάριος έκανε άλλη μια επίθεση στο AfD, υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι εργαζόμενοι θα είναι το κλειδί για τη μελλοντική οικονομική επιτυχία της Γερμανίας.

«Χρειαζόμαστε άνδρες και γυναίκες από άλλες χώρες για να βοηθήσουν», είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε μια επετειακή εκδήλωση γερμανικής αλυσίδας φαρμακείων. «Θέλουμε να προσελκύσουμε εκείνους στη γερμανική αγορά εργασίας που θέλουν να προωθηθούν εδώ στα καταστήματά μας, στα νοσοκομεία, στους παιδικούς σταθμούς και στις εταιρείες μας», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider