Τέσσερα πλεονεκτήματα «βλέπουν» στο Βερολίνο από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τέσσερα πλεονεκτήματα «βλέπουν» στο Βερολίνο από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Τι σηματοδοτεί η διαπραγμάτευση ΝΑΤΟ - Τουρκίας. Η Σουηδία έκανε «στροφή» - Η ιδιαίτερη θέση του Γκότλαντ. Τα θετικά για τη Βορειοαντλαντική Συμμαχία μετά τη νέα «προσθήκη».

Τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναλύει ο γερμανικός τύπος. Σύμφωνα με τη Welt, αυτά συνοψίζονται στα εξής: «Η Σουηδία έχει ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία και ισχυρή πολεμική αεροπορία. Παράλληλα, μέσω της Σουηδίας, μπορεί να γίνει συντομότερος ανεφοδιασμός των βαλτικών χωρών, ενώ είναι πιο προσβάσιμος για το ΝΑΤΟ ο ρωσικός βόρειος στόλος και η Αγία Πετρούπολη».

Υπενθυμίζεται πως π ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε λίγους μήνες. Η Ρωσία είχε προαναγγείλει αυστηρά «αντίποινα» πριν από περισσότερο από ένα χρόνο σε περίπτωση μιας τέτοιας ένταξης της Φινλανδίας - η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί πριν από μήνες - και της Σουηδίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτα, σχολιάζει η Welt, συμπληρώνοντας πως από αυτή την άποψη, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί επίσης μια δοκιμασία της αποφασιστικότητας του Πούτιν να κλιμακώσει σημαντικά τη σύγκρουση με τη Δύση.

Εάν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραμείνει από τη μια μεριά στρατιωτικά ασήμαντη -κάτι που είναι αναμενόμενο από ορισμένους- θα ήταν από την άλλη μεριά ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα, να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη απροθυμία τους να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους εδάφους-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς, όπως το ATACMS, στην Ουκρανία, η οποία δικαιολογείται εσωτερικά από τον φόβο περί προθυμίας του Πούτιν για κλιμάκωση.

Ο Ερντογάν έπαιξε πόκερ μέχρι τέλους, αλλά τα σημάδια έδειχναν ότι η Σουηδία θα ενταχθεί εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι αυτό πέτυχε οφείλεται και στον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διαμεσολάβησε ακούραστα και δεν επέτρεψε στον εαυτό του να προκληθεί από τον Ερντογάν. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν θα φύγει κερδισμένος από αυτή τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, σχολιάζει η Welt και συμπληρώνει πως: Το αμερικανικό Κογκρέσο θα υπερψηφίσει σύντομα την πώληση μαχητικών βομβαρδιστικών F-16 στην Άγκυρα και η ΕΕ δήλωσε δημόσια τις τελευταίες ώρες ότι είναι έτοιμη να «επαναφέρει τη συνεργασία (με την Τουρκία) στο προσκήνιο και να δώσει νέα ενέργεια στις σχέσεις μας». Ο Ερντογάν το ζητούσε επί μακρόν μάταια.

Η Σουηδία έκανε στροφή - Τι σημαίνει η ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ρεαλιστικής αλλά τελικά γόνιμης προσέγγισης και για τις δύο πλευρές. Η τελευταία θητεία του Ερντογάν ως προέδρου θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ευκαιρίες στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα δεν θα μιλούν για μια γρήγορη ένταξη στην ΕΕ, αλλά κυρίως για περισσότερη συνεργασία σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς και για τους λεγόμενους διαλόγους υψηλού επιπέδου μέσω ειδικών υπουργών. Ταυτόχρονα, θα εστιάσουν στην αναβίωση των συνόδων κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σε συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης καθώς και για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η Σουηδία, από την άλλη πλευρά, έχει κάνει μια εντυπωσιακή μεταστροφή μέσα σε ένα χρόνο. Για δεκαετίες, η ουδετερότητα ήταν μέρος του DNA της σκανδιναβικής χώρας, τα κόμματα και ο πληθυσμός ήταν σταθερά πεπεισμένοι ότι η μη συμμαχία ήταν ο καλύτερος τρόπος για την ασφάλεια και την ειρήνη. Αυτό άλλαξε μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Δείχνει επίσης πόσο δυναμική είναι αυτή η χώρα και πόσο σημαντικό είναι για τις σύγχρονες κοινωνίες να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για θέματα ασφάλειας. Κατ' αρχήν, η Σουηδία αποτελεί επίσης πρότυπο για τη Γερμανία, επισημαίνει η Welt.

Η ένταξη της Σουηδίας (και της Φινλανδίας) έχει τεράστια στρατηγική σημασία. Ο πόλεμος του Πούτιν δεν έχει εκφοβίσει ή αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, αλλά έχει οδηγήσει σε σημαντική στρατιωτική ενίσχυση των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια σημαντική ήττα για το Κρεμλίνο. Και δεν φαίνεται προς το παρόν ότι ο Πούτιν και η παρέα του έχουν κάποια απάντηση. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν εντελώς παράλογο να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα με εξαιρετικά περιορισμένες τοπικές περιοχές επίθεσης ως απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι σημαίνει συγκεκριμένα η προσχώρηση της Σουηδίας (και της Φινλανδίας) για την ισχύ της Συμμαχίας, η οποία εγγυάται επίσης την προστασία της Γερμανίας;

1) Η Σουηδία διαθέτει ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία

Η Σουηδία διαθέτει καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις, ισχυρό ναυτικό και αεροπορία, αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία και υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το πυροβολικό της Φινλανδίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό εξακολουθεί να είναι το πυροβολικό και πόσο πολύτιμες είναι οι φινλανδικές δυνατότητες.

2) Συντομότερες διαδρομές ανεφοδιασμού των βαλτικών χωρών

Η Κέιτ Χάνσεν Μπουντ από τη Νορβηγική Ατλαντική Επιτροπή χαρακτηρίζει την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως «αλλαγή γεωπολιτικού παιχνιδιού». Αυτό συμβαίνει επειδή η αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ στον μακρινό βορρά και στην περιοχή της Αρκτικής θα αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό επειδή η περιοχή αυτή όχι μόνο έχει γίνει όλο και πιο ελκυστική για την Κίνα λόγω του λιωσίματος των πολικών πάγων, της καλύτερης ναυσιπλοΐας των θαλάσσιων οδών και των πρώτων υλών, αλλά θεωρείται επίσης ως πιθανό θέατρο για μια επιδείνωση της σχέσης της βορειο-αντλατικής συμμαχίας με τη Ρωσία.

Από τη σκοπιά των στρατιωτικών στρατηγικών του ΝΑΤΟ, οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θεωρούνται δύσκολο να υπερασπιστούν επειδή δεν έχουν ενδοχώρα και συνδέονται με το υπόλοιπο έδαφος της Συμμαχίας μόνο μέσω ενός στενού χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας (το λεγόμενο Suwalki Gap). Αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό δεδομένου ότι η Λευκορωσία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ρωσίας. Με την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν στο μέλλον νέες διαδρομές ανεφοδιασμού μέσω αέρα και θάλασσας που θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές μέσω Πολωνίας και Γερμανίας.

Η ιδιαίτερη θέση του Γκότλαντ

Το σουηδικό νησί Γκότλαντ παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ. Το νησί βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον για τον ανεφοδιασμό και τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την άμυνα των κρατών της Βαλτικής. Από το Γκότλαντ, σύμφωνα με τον εσωτερικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι ναυτικές δυνάμεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον του ρωσικού στόλου που σταθμεύει στο Καλίνινγκραντ.

3) Η πολεμική αεροπορία της Σουηδίας είναι εξαιρετικά ισχυρή

Η πολεμική αεροπορία της Σουηδίας είναι εξαιρετικά ισχυρή και θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με την στρατιωτική εμπειρογνώμονα Μπουντ, οι σκανδιναβικές χώρες θα διαθέτουν συνολικά 150 μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, θα υπάρχουν 39 υπερσύγχρονα σουηδικά βομβαρδιστικά JAS 39 Gripen. Συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο Bundt, θα υπάρχουν 250 έως 300 αεροσκάφη F-35 διαθέσιμα στον Βορρά.

4) Πιο προσβάσιμος στο ΝΑΤΟ ο ρωσικός βόρειος στόλος και η Αγία Πετρούπολη

Ιδιαίτερα ενοχλητικό από τη ρωσική άποψη είναι ότι μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κεντρικός δρόμος R 21 μήκους 782 χιλιομέτρων, ο οποίος συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα γύρω από την Αγία Πετρούπολη με τη χερσόνησο Κόλα στον μακρινό βορρά, θα είναι πολύ πιο προσβάσιμος στα χερσαία στρατεύματα του ΝΑΤΟ από ό,τι πριν και έτσι θα γίνει επίσης πύλη εισόδου των δυτικών στρατευμάτων στη χερσόνησο Κόλα.

Εκεί βρίσκεται ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας στα λιμάνια του Μουρμάνσκ και του Σεβερομόρσκ, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές. Αυτά τα πυρηνικά υποβρύχια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας και πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία από ρωσικής πλευράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Μπορούμε με τον Ερντογάν να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων

Προειδοποιήσεις της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με «φόντο» την Ουκρανία

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς πρόσκληση ένταξης έμεινε η Ουκρανία - «Το μέλλον της χώρας είναι στη Συμμαχία»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider