Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου: Στο τραπέζι οι «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου: Στο τραπέζι οι «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, σήμερα αναμένεται να βγουν από τη Γάζα περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και να περάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν αρκεί. Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει στη Γάζα λιγότερα από 30 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες.

«Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών» λέει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» από την Ιορδανία

Η Ιορδανία «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της στην αποτυχία, όπως λέει, του Ισραήλ, να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ αλ Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η χώρα του, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», είπε ο Χασάουνα. Η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα. «Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα», τόνισε.

Η Ιορδανία επανεξετάζει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ και μελετά ακόμη και την αναστολή της υλοποίησης περαιτέρω βημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα επιδεινωθεί, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξύπνησε στη χώρα τον φόβο ότι το Ισραήλ θα αδράξει την ευκαιρία για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων έχουν αυξηθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Ο ιορδανικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider