Πέθανε ο αρχιτέκτονας της ΕΕ και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε ο αρχιτέκτονας της ΕΕ και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ
Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ, ο Γάλλος πολιτικός που είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ, ο Γάλλος πολιτικός που είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 μέχρι το 1995.

Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η κόρη του Μαρτίν Ομπρί.

Ο Ζακ Ντελόρ αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της νομισματικής ένωσης, ενώ είχε διατελέσει και Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν.

Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, ο Ντελόρ συνέβαλε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, άνοιξε τον δρόμο για το ενιαίο νόμισμα και επόπτευσε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 10 σε 15 μέλη.

Παράλληλα, αποτέλεσε και τον εμπνευστή των περίφημων «πακέτων Ντελόρ» (Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης), των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των κρατών μελών με κοινοτικά κεφάλαια.

Ενώ «προίκισε» την ΕΕ με σύμβολα του κράτους, όπως η σημαία και ο ύμνος, σημείωσε μικρότερη πρόοδο ως προς τη φιλοδοξία του να οικοδομήσει μια Ευρώπη που να διοικείται ως ομοσπονδία, ώστε να ταιριάζει με τη βαρύτητα της οικονομικής ένωσης. Τον Ιούνιο του 2016, το Brexit, κλόνισε τα θεμέλια του έργου της ζωής του.

Ο Ντελόρ έγραψε στη Le Monde τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι το αποτέλεσμα ήταν η τελευταία από μια σειρά κρίσεων που έπληξαν την ΕΕ και ότι θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως αφύπνιση ενάντια στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό. Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2012 στην Handlesblatt, ο Ντελόρ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά του οικονομικά συμφέροντα και πρότεινε την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η θυελλώδης σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ελλάδα

Λαγκάρντ για Σόιμπλε: Ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της γενιάς του

gazzetta
gazzetta reader insider insider