Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η κατάσταση με τον κορονοϊό – Θα μειωθούν οι αναμονές στα νοσοκομεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η κατάσταση με τον κορονοϊό – Θα μειωθούν οι αναμονές στα νοσοκομεία
Καθησυχαστικός σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Τι είπε για τις επιστροφές των μαθητών στα σχολεία.

Καθησυχαστικός σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1.

«Κατ’ αρχάς, να πω για να μη δημιουργούμε στον κόσμο ανησυχία.... Πέρυσι, δηλαδή όλο το 2022, είχαμε 120.000 εμβολιασμούς για Covid. Το 2023 ξεπεράσαμε τις 177.000 και έχουμε ήδη για τον Ιανουάριο 42.460 κλεισμένα ραντεβού, άρα πάμε σε εμβολιασμούς κυρίως ευάλωτων συμπολιτών, καλύτερα από πέρυσι. Επίσης κάτι σημαντικό, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 15νθημερου των εορτών, δηλαδή 18/12 με 1/1 πέρυσι είχαμε 120 διασωληνωμένους, φέτος 49. Πέρυσι είχαμε 339 θανάτους, φέτος 140. Το λέω γιατί υπάρχει μια εικόνα γενικευμένης καταστροφής. Δεν υπάρχει», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση της Covid οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. «Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια Υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είπε:

«Ο ΕΟΔΥ χθες έβγαλε μία αναλυτική ανακοίνωση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με έναν πιο ασφαλή τρόπο μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων. Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει, άρα μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή».

Μεγάλη πρόκληση η στελέχωση του ΕΣΥ

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού τονίζοντας ότι οι λόγοι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές των γιατρών που παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα, επίπεδο συγκριτικά με αυτές των γειτονικών χωρών.
«Πράγματι το θέμα της ελλείψεως του προσωπικού είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα σήμερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει πολλούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται. Εγώ έχω σκοπό τις επόμενες μέρες να συνεργαστώ πάρα πολύ με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να δούμε στα αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό. Θα σας εντυπωσιάσει. Φέτος έχουμε λιγότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στα νοσοκομεία από ό,τι είχαμε την εποχή των μνημονίων. Έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους, έχουμε λιγότερο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε. Και πρόσθεσε:

«Προφανώς οι αμοιβές των γιατρών στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά εξαιρετικά πιο χαμηλές από ό,τι γειτονικών άλλων χωρών και αυτό παίζει το ρόλο του σε μια ενιαία αγορά. Θα δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε γιατί δέχομαι απολύτως ότι οι προσλήψεις και η ενίσχυση με δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση».

Θα μειωθούν οι αναμονές στα νοσοκομεία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναμονές στα νοσοκομεία τόνισε:

«Εμένα μου αρέσει η πολιτική ως εφαρμοσμένη τέχνη και όχι ως θεωρία, δηλαδή ως αποτέλεσμα. Σήμερα, που είμαι πρώτη ημέρα στο Υπουργείο Υγείας, η εικόνα είναι αυτή που περιγράψατε και οι αναμονές αυτές που είπατε. Τη μέρα που θα φεύγω θα δείτε και θα πείτε μόνος σας ποιες θα είναι οι ώρες αναμονής και θα ποια θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι πολιτικοί κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Δέχομαι όμως απολύτως ως πρόκληση του Υπουργού Υγείας να μειώσει το χρόνο αναμονής των ανθρώπων στα νοσοκομεία. Να μειώσει την ταλαιπωρία τους».

«Το 5ευρω του Άδωνι» ήταν νόμος του Λοβέρδου

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο και ειδικότερα στο 5ευρω στα νοσοκομεία: «Πρώτα από όλα ένας από τους μεγαλύτερους νεοελληνικούς μύθους είναι "το 5ευρω του Άδωνι". Σίγουρα το έχετε ακούσει, το έχετε δει τυπωμένο σε χαρτάκια σε συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή στο διαδίκτυο. Δεν υπήρξε ποτέ "το 5ευρω του Άδωνι". Το 5ευρω ήταν νόμος του Ανδρέα Λοβέρδου, εγώ το παρέλαβα», τόνισε ο Υπουργός.

«Σήμερα δεν τίθεται το θέμα αυτό για τον εξής λόγο: «το 5ευρω του Άδωνι» όπως έμεινε, αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με μια πολύ μεγάλη κράτηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις ως αντιστάθμισμα αυτού. Για να καταλάβετε, το 5ευρω έδινε στον κρατικό προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η κράτηση που έβαλε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός δίνει 69 εκατομμύρια, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Άρα, δεν έχει νόημα για το κράτος να καταργήσει κάτι που του δίνει 70 για να πάρει κάτι που του δίνει 20. Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε το 5ευρω το αντικατέστησε με την αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα παράπονά σας στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κορόιδεψε γιατί ήταν μια μεγάλη κοροϊδία αυτό που έγινε. Το 5ευρω το πλήρωνε μόνο όποιος είχε ανάγκη των υπηρεσιών υγείας μια ή δυο φορές το χρόνο γιατί αν πήγαινε πάνω από 3 δεν πλήρωνε και το πληρώνουν τ
ώρα όλοι από τη σύνταξή τους».

Όσον αφορά στους στόχους που τίθενται για το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Στόχος μου είναι να αφήσω ένα συνολικό σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μου την οποία θα αισθάνονται και θα αντιλαμβάνονται. Δηλαδή να μπορεί να πει ο κόσμος ότι ναι, τώρα τα πράγματα στα νοσοκομεία και γενικά στην υγεία πηγαίνουν καλύτερα. Αν ο κόσμος το λέει αυτό η πολιτική μου θα έχει αποδώσει. Αν ο κόσμος δεν το λέει, πολύ απλά θα έχω αποτύχει. Δέχομαι απολύτως την πρόκληση. Ήρθα με πολύ κέφι στο Υπουργείο αυτό. Πρώτα από όλα οι Υπουργοί κατά τη δική μου κοσμοθεωρία δεν μπορούν να λένε αν τους αρέσει ή όχι ένα Υπουργείο, είναι υποτιμητικό για τον Πρωθυπουργό. Και είναι υποτιμητικό για τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπουργεία είναι σημαντικά και ένας άνθρωπος που θέλει να δουλέψει σε όλα τα υπουργεία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει. Όμως, δεν σας κρύβω ότι το Υπουργείο Υγείας για εμένα ήταν μάλλον η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις που μπορούσε να μου θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πολλούς και διαφόρους λόγους και σκοπεύω να τον δικαιώσω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ επιστροφής φόρων, αυτοματοποίηση Ε9, ΜoU με πλατφόρμες τύπου Airbnb - Τα 23 έργα του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider