Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα
Σκοπός να συζητήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ θα συναντηθεί σήμερα με ομάδα ηγετών της ΕΕ στην Πράγα για να συζητήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη συνάντηση.

Ο Φιάλα επανέλαβε ότι οι πρώτες παραδόσεις πυρομαχικών, που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Τσεχίας και προέρχονται εκτός ΕΕ, θα φτάσουν στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

«Θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που άπτονται του συντονισμού και της ενίσχυσης της βοήθειας προς την Ουκρανία αυτές τις δύσκολες στιγμές», εξήγησε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί σήμερα το βράδυ θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Δανίας και της Λετονίας, όπως και ο πρόεδρος της Πολωνίας, πρόσθεσε ο Φιάλα.

Αυτές οι χώρες είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Φιάλα φάνηκε να απηχεί τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να άρουν τους περιορισμούς που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει λάβει από τη Δύση για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία.

Στο μεταξύ η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν δήλωσε ότι η χώρα της θα προσφέρει εξαρτήματα του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες προκειμένου να συναρμολογηθεί ένα ολόκληρο σύστημα.

«Με την προσφορά μας, και αν και άλλες χώρες εταίροι είναι σε θέση να προσφέρουν εξαρτήματα και πυρομαχικά, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο σύστημα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Βέλγιο είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ως το 2028.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διμερής συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ουκρανίας - Βελγίου: Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider