Γαλλία: Εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα από τη Λεπέν

Γαλλία: Εκλογές ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά τη συντριπτική ήττα από τη Λεπέν
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα προσφύγει στις εθνικές κάλπες στις 30 Ιουνίου. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε την εξουσία δηλώνει η Λε Πεν.

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη συντριβή του Εμανουέλ Μακρόν.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου υπέστη οδυνηρή ήττα από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μακρόν να ανακοινώσει τη διεξαγωγή εκλογών στις 30 Ιουνίου. Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Καθολική επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού έναντι των κεντρώων του Μακρόν

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, στην επινίκια ομιλία του κάλεσε τον Εμάνουελ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει εκλογές.

Δεν μπορώ να υποκριθώ

«Δεν μπορώ να υποκριθώ ότι σήμερα δεν συνέβη τίποτα», ανέφερε σε δήλωση του Γάλλος πρόεδρος κατά την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής. Και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν καλό για το κόμμα του. Πρόσθεσε ότι «η άνοδος των εθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Νταρμανέν: Ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

"Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά", δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

Λε Πεν: Είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε την εξουσία

Η Μαρίν Λε Πεν από την πλευρά της χαρακτήρισε τη νίκη του κόμματός της στις ευρωεκλογές ως «ιστορική», και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι για εκλογές και για να πάρουμε την εξουσία στη Γαλλία εάν οι ψηφοφόροι μας εμπιστευθούν».

Για έκτη φορά στην ιστορία πρόωρες εκλογές

Για έκτη φορά στην μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Γαλλίας, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τις περισσότερες φορές δικαιώθηκε για την απόφασή του – με εξαίρεση την περίπτωση του Ζακ Σιράκ το 1996.

Το 1962, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ αποφάσισε να προχωρήσει στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία δεν συναινούσε στην πρόταση του για απευθείας εκλογή του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον λαό. Τις κέρδισε κι έτσι η Γαλλία έγινε η προεδρική Δημοκρατία που υπάρχει ως σήμερα.

Το 1968, αμέσως μετά τον Μάη του ’68, ο Ντε Γκολ προχώρησε εκ νέου στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Στις εκλογές που ακολούθησαν, το κόμμα του επικράτησε κερδίζοντας με άνεση την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Το 1981, ο Φρανσουά Μιτεράν, αμέσως μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές, προκήρυξε βουλευτικές εκλογές διαλύοντας την Εθνοσυνέλευση η οποία είχε εκλεγεί το 1978 και στην οποία υπήρχε πλειοψηφία της Δεξιάς Τις κέρδισε, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το 1988, μετά τη δεύτερη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μιτεράν προχώρησε στην διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που είχε εκλεγεί το 1986 και στην οποία δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Κέρδισε τις πρόωρες εκλογές και απέκτησε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και, το 1997, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αντιμέτωπος με αμφισβήτηση στην ίδια του την παράταξη, αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Τις έχασε και υποχρεώθηκε σε πολιτική συγκατοίκηση ως το 2002 με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν. Ήταν η πιο θεαματική πολιτική συγκατοίκηση στην ιστορία της Γαλλίας.