Μπαρόζο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με τις «απρόβλεπτες» ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαρόζο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με τις «απρόβλεπτες» ΗΠΑ
Οι «απρόβλεπτες» ΗΠΑ θα αποτελέσουν μία ακόμη πρόκληση σε αυτές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την νέα του σύσταση σύμφωνα, σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι «απρόβλεπτες» ΗΠΑ θα αποτελέσουν μία ακόμη πρόκληση πρόσθετα σε αυτές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την νέα του σύσταση σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο δήλωσε στο CNBC, ότι επικρατεί «άγχος» στην Ευρώπη σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αξιολογώντας το πώς μια δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπεραντλαντικές σχέσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει μία πολύ πιο επιθετική Ρωσία και μία πολύ πιο διεκδικητική Κίνα, αλλά και πολύ πιο απρόβλεπτες ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται για μία νέα πενταετή θητεία, με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών να αναδεικνύουν ως πραγματική νικήτρια την ακροδεξιά που σημείωσε επίπεδα ρεκόρ, παρόλο που τα κεντρώα κόμματα διατήρησαν την πλειοψηφία.

Ψηλά στην ατζέντα θα είναι σίγουρα οι συνεχείς αντιδράσεις της Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο Μπαρόζο που διατέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν για τη δεκαετία 2004 - 2014 πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο «μεγαλύτερος σύμμαχος» της Ευρώπης και ότι οι δύο χώρες μοιράζονται στενούς δεσμούς, μεταξύ άλλων στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ωστόσο, ότι το μπλοκ του ευρώ αντιμετωπίζει ένα αρκετά αβέβαιο μέλλον.

Από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman Sachs, ο Μπαρόζο ανέφερε: «Είμαστε πράγματι πολύ κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από γεωπολιτική άποψη, αλλά και από άποψη εμπορίου και επενδύσεων».

«Σήμερα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το προς τα πού μπορούν να κινηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό μεταφράζεται σε κάποια ανησυχία, αν μπορώ να το θέσω έτσι», πρόσθεσε τέλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Έλον Μασκ απειλεί να απαγορεύσει τις συσκευές της Apple από τις εταιρείες του

gazzetta
gazzetta reader insider insider