Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Χάρις εξασφάλισε τη στήριξη για το χρίσμα των Δημοκρατικών - «Αρπακτικό» και «απατεώνας» ο Τραμπ
Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος τόνισε πως είναι «υπερήφανη» διότι «εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια» του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία.

Την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων -τουλάχιστον 1.967- έχει εξασφαλίσει η Κάμαλα Χάρις στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο, επομένως μπορεί να θεωρείται οριστικό πως θα είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη 2.214 αντιπροσώπων από το σύνολο των περίπου 3.900, με άλλα λόγια μεγαλύτερη από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία.

Έως 7 Αυγούστου η επίσημη υποψηφιότητα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνικής επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος (DNC), Τζέιμι Χάρισον, το κόμμα θα έχει καταλήξει στην ή στον υποψήφιό της για την προεδρία ως την 7η Αυγούστου.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε δεσμευμένοι σε ανοικτή και δίκαιη διαδικασία ονομασίας (της ή του) υποψηφίου», είπε. «Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου, αλλά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε διαφανή, άμεση και συντεταγμένη διαδικασία για να βαδίσουμε μπροστά ως ενωμένο Δημοκρατικό κόμμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου της παράταξης.

Σύμφωνα με τη Μίνιον Μουρ, στέλεχος της DNC και πρόεδρο του φετινού συνεδρίου των Δημοκρατικών, θα χρειαστεί να διεξαχθεί ψηφιακή διαδικασία ψηφοφορίας για την επιλογή της ή του υποψηφίου του κόμματος προτού διεξαχθεί το συνέδριο (19η-22η Αυγούστου) στο Σικάγο.

Η DNC σκοπεύει να διεξαχθεί η ψηφοφορία από την 1η ως την 5η Αυγούστου, ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την 7η Αυγούστου: αυτή είναι η προθεσμία που ορίζει η νομοθεσία στην πολιτεία Οχάιο για να καταρτιστεί το κομματικό ψηφοδέλτιο ενόψει των προεδρικών εκλογών. Κοινοβουλευτικοί του Οχάιο αποφάσισαν η προθεσμία να αναβληθεί εκτάκτως μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, μολαταύτα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος υπογραμμίζουν πως επιδιώκουν να προλάβουν την προθεσμία της 7ης Αυγούστου, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομική επιπλοκή στην πολιτεία αυτή.

«Θα νικήσουμε»

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος δήλωσε «υπερήφανη» διότι «εξασφάλισε την ευρεία υποστήριξη που είναι απαραίτητη για να γίνει η υποψήφια» του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία. «Ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αποδεχθώ επίσημα» το χρίσμα, σημείωσε.

Η ίδια υποσχέθηκε πως θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση κι ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

«Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο (Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ) Τραμπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία», είπε η Χάρις στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα βάλει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Αναγνώρισε πως αυτή η εκστρατεία μοιάζει με roller-coaster, ή «τρενάκι του τρόμου», πάντως διαβεβαίωσε εκ νέου πως εννοεί να «νικήσει» τον κ. Τραμπ.

«Ξέρω πως (...) είμαστε όλοι γεμάτοι αντιφατικά συναισθήματα. Λατρεύω τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε, την επομένη του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώνοντας πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα. Όμως «θα νικήσουμε», επέμεινε η κυρία Χάρις, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για δεύτερη θητεία, κατ’ αυτή «αρπακτικό» και «απατεώνα».

Μπάιντεν: «Είναι η καλύτερη»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε τους Δημοκρατικούς να ταχθούν υπέρ της αντιπροέδρου του. «Είναι η καλύτερη», τόνισε —με τη φωνή ακόμη βραχνή, εξαιτίας της COVID— ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης που αναμεταδόθηκε απευθείας, λίγο πριν από την πρώτη προεκλογική ομιλία της κυρίας Χάρις μετά την ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

Πεσκόφ: Η Κάμαλα Χάρις έχει «μη φιλική ρητορική» προς τη Ρωσία

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider