Ο Τζο Μπάιντεν παρέδωσε χθες Δευτέρα τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις, υπό εκκωφαντικές επευφημίες, στο συνέδριο της παράταξής του, του Δημοκρατικού κόμματος, εκφωνώντας μακροσκελή ομιλία.
Πριν από έναν μήνα μόλις, ο απερχόμενος πρόεδρος, 81 ετών, ανέμενε πως θα πήγαινε στο Σικάγο για να λάβει θριαμβευτικά το χρίσμα του κόμματός του ώστε να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου. Επρόκειτο άλλωστε απλά για τυπική διαδικασία.
Χθες βράδυ υποσχέθηκε πως θα είναι ο «καλύτερος εθελοντής» στην εκστρατεία της 59χρονης αντιπροέδρου του, η οποία έκανε απρόσμενη σύντομη εμφάνιση στη σκηνή.
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους αμερικανούς ψηφοφόρους να εκλέξουν στην προεδρία την Κάμαλα Χάρις, την πρώην «εισαγγελέα» μάλλον, παρά τον Ντόναλντ Τραμπ, τον «καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη κακοποιό».
«Σ’ αγαπάμε Τζο!» ή «Ευχαριστούμε Τζο!», φώναζαν σύνεδροι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, συγκινημένοι, αρκετοί δακρυσμένοι.
«Μαχόμαστε για την ίδια την ψυχή της Αμερικής», είπε, επανερχόμενος σε μια από τις πιο εμβληματικές εκφράσεις της προεδρίας του.
«Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον «απίστευτο» πρόεδρο, είπε προηγουμένως η κυρία Χάρις, στην απρογραμμάτιστη εμφάνισή της μόνη επί σκηνής.
«Για πενήντα χρόνια, έδωσα την καρδιά μου, την ψυχή μου στη χώρα», είπε στην ομιλία του στο συνέδριο, που έμοιαζε με αποχαιρετισμό, ο βετεράνος Δημοκρατικός, έπειτα από μισό αιώνα στην πολιτική. Θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. «Αμερική, για σένα τα έδωσα όλα. Έκανα λάθη στην καριέρα μου. Αλλά τα έδωσα όλα», επέμεινε, παραπέμποντας στο τραγούδι «American Anthem», όπως και στην τελετή της ορκωμοσίας του, τον Ιανουάριο του 2021.
Η εμφάνιση του κ. Μπάιντεν προκάλεσε έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις, ιδίως από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, που έπειτα από μισό αιώνα γάμου είπε πως τον «ξαναερωτεύεται» συχνά, ή από την κόρη του Άσλι, που τον χαρακτήρισε «μαχητή που τον υποτιμούσαν όλη του τη ζωή». Όλη η οικογένεια Μπάιντεν ανέβηκε άλλωστε επί σκηνής αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία.
«Ήταν η τιμή της ζωής μου που έγινα ο πρόεδρός σας. Αγαπάω αυτή τη δουλειά, αλλά αγαπάω ακόμα περισσότερο τη χώρα μου», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στην απόφαση να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.
Για σχεδόν μια ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόβαλε τα επιτεύγματα της προεδρίας του και τη συμβολή σε αυτά της κυρίας Χάρις.
Η ομιλία, μαχητική, ενίοτε παρέπεμπε σε εκείνες που εκφωνούσε όταν ήταν ακόμα υποψήφιος.
«Όλες αυτές οι κουβέντες για το ότι ήμουν έξαλλος με τον κόσμο που μου έλεγε πως έπρεπε να αποσυρθώ δεν ήταν αληθείς», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο απερχόμενος πρόεδρος.
Η Κάμαλα Χάρις, που θα στέψουν οι σύνεδροι με συμβολική ψηφοφορία, καθώς έχει ήδη λάβει το χρίσμα της παράταξης, έπειτα από διαδικασίες που διεξήχθησαν ψηφιακά, θα μιλήσει μεθαύριο Πέμπτη.
Οι Δημοκρατικοί ανησυχούσαν πως όδευαν σε ήττα τον Νοέμβριο όταν ήταν ακόμα υποψήφιός τους ο ογδοντάρης πρόεδρος και οι δημοσκοπήσεις φάνταζαν δυσοίωνες.
Αλλά μετά την αποχώρησή του την 21η Ιουλίου, ξανάρχισαν να ονειρεύονται τη νίκη, με την 59χρονη υποψήφιά τους πλέον να ξεπερνά τον Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ως προς τις προθέσεις ψήφου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να ανακόψει την ορμή της, θα εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα σε διάφορες πολιτείες στρατηγικής σημασίας για ομιλίες.
Σε μια από τις ομιλίες του, στην Πενσιλβάνια, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον των «κομμουνιστικών», κατ’ αυτόν, σχεδίων της κυρίας Χάρις, ενώ επανέλαβε, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι η αντίπαλός του και η ηγεσία των Δημοκρατικών έκαναν «πραξικόπημα» εναντίον του Τζο Μπάιντεν.
Η Χίλαρι Κλίντον, ατυχήσασα υποψήφια για την προεδρία το 2016, θύμισε στο συνέδριο στο Σικάγο πως ακόμη δεν έχει κερδηθεί τίποτα.
Αργότερα σήμερα θα εμφανιστούν ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα, που δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αντιμετώπιση αστέρων στο οχυρό τους, το Σικάγο.
Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα κάνει εμφάνιση-αστραπή στο Ουισκόνσιν, επίσης πολιτεία-κλειδί που διεκδικείται.
Το συνέδριο των Δημοκρατικών άρχισε με φόντο διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, που πάντως δεν προκάλεσαν πραγματικό πρόβλημα στην εκδήλωση. Την πρώτη μέρα, στην κινητοποίηση πήγαν χιλιάδες πολίτες, όμως ο όγκος της κινητοποίησης ήταν μάλλον μικρότερος από ό,τι ανέμεναν κάποιοι οργανωτές της.
Οι διαδηλωτές «έχουν κάποιο δίκιο», εκτίμησε ο Τζο Μπάιντεν, που θα ήθελε στο συνέδριο να είναι σε θέση να καυχηθεί πως σημείωσε διπλωματική επιτυχία, ότι δηλαδή εξασφάλισε τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — κάτι όμως που συνεχίζει να φαντάζει δύσκολο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ