IDF, Φρουροί της Επανάστασης, Χεζμπολάχ και Χαμάς - Οπλοστάσιο και στρατιωτική ισχύς σε αριθμούς

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IDF, Φρουροί της Επανάστασης, Χεζμπολάχ και Χαμάς - Οπλοστάσιο και στρατιωτική ισχύς σε αριθμούς
Τα 3 μέτωπα του Τελ Αβίβ - Προς γενικευμένη ανάφλεξη η Μ. Ανατολή. Ο συσχετισμός δυνάμεων - Πού θα γείρει η πλάστιγγα.

Με τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, οι φόβοι για μία γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή έχουν «χτυπήσει κόκκινο», ανεβάζοντας στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, με τη διατήρηση των ισορροπιών να φαντάζει ακατόρθωτη. Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία «μέτωπα»: Την παλαιστινιακή Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα, την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Χασάν Νασράλα / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό θύλακα, εκτοξεύοντας πυραύλους, όλμους, ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ σχεδόν καθημερινά, με αποτέλεσμα το Τελ Αβίβ να απαντήσει και τις συγκρούσεις να εντατικοποιούνται από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κλιμακώνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Βεβαίως, η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς και το Ισράηλ αντιμετωπίζει μεγάλο ρίσκο από την εμπλοκή σε έναν γενικευμένο διμέτωπο πόλεμο στη Γάζα αλλά και στα βόρεια σύνορά του. Άλλωστε, οι μνήμες του 2006 και του πολέμων των 34 ημέρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ η οποία κατέληξε ουσιαστικά χωρίς νικητή, είναι ακόμη νωπές.

Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου πριν από 18 έτη, η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τάχιστα τις αμυντικές προετοιμασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη νέα επίθεση από το Ισραήλ. Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι στα νότια του Λιβάνου υπάρχουν σήραγγες, στοές και ειδικά διαμορφωμένα δίκτυα τα οποία θα δυσκολέψουν πολύ την ενδεχόμενη εισβολή.

Τι είναι όμως η Χεζμπολάχ;

Οι σιίτες μουσουλμάνοι στο Λίβανο σχημάτισαν αυτό το «κόμμα του Θεού» - το 1982, που αργότερα μετατράπηκε στη Χεζμπολάχ, ως αντίδραση στην κατοχή του νότιου τμήματος της χώρας από το Ισραήλ. Το κίνημα εμπνεύστηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν, ενώ υποστηρίζεται και επηρεάζεται από το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (σσ: σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν αθροιστικά το 60% του πληθυσμού του Λιβάνου).

Επειδή είναι αυτόνομη από τον στρατό του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ δύναται να επιτεθεί σε στόχους ανεξάρτητα. Τυχόν αντίποινα που θα λάβει, δεν θα προκαλέσουν την κρατική αντίδραση που θα αναλογούσε σε ένα χτύπημα στις λιβανεζικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρισκόταν πίσω από μια σειρά από μεγάλες επιθέσεις σε στόχους τη δεκαετία του 1980.

Πώς υποστηρίζει το Ιράν τη Χεζμπολάχ;

Το Ιράν παρέχει στη Χεζμπολάχ «το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, της εκπαίδευσης, των όπλων και των εκρηκτικών της, καθώς και πολιτική, διπλωματική, νομισματική και οργανωτική βοήθεια», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χεζμπολάχ λαμβάνει επίσης οικονομική στήριξη από νόμιμες και παράνομες πηγές, όπως «λαθρεμπόριο αγαθών, πλαστογραφία διαβατηρίων, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, πλαστές πιστωτικές κάρτες και χρηματοπιστωτικές απάτες». Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ επανειλημμένα και μετ' επιτάσεως έχει διαψεύσει την εμπλοκή της σε παράνομες δραστηριότητες, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οι πόροι της προέρχονται από το Ιράν.

Λίβανος / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Σε τι διαφέρει η Χεζμπολάχ από τη Χαμάς;

Η Χεζμπολάχ έχει γίνει η πιο ισχυρή πολιτοφυλακή της Μέσης Ανατολής και ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ιράν, με τους ηγέτες της να βοηθούν στη διατήρηση ενός ένοπλου και οργανωμένου παραστρατιωτικού δικτύου, το οποίο περιλαμβάνει στενές επαφές και με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Η μαχητική δύναμη της Χεζμπολάχ είναι μεγαλύτερη, καλύτερα οπλισμένη και πιο δοκιμασμένη από εκείνη της Χαμάς, η οποία επίσης βρίσκει στήριξη από την Τεχεράνη.

Επιπροσθέτως, οι μαχητές της Χεζμπολάχ απέκτησαν σημαντική εμπειρία στα πεδία μαχών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας, όταν πολέμησαν μαζί με τις ιρανικές και ρωσικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω της ραγδαίας ανόδου του ISIS. Η Συρία αποτέλεσε σταθμό για την στρατιωτική πείρα της Χεζμπολάχ καθώς υπό τον Άσαντ, λειτούργησε ως οδός για να λάβει στρατιωτικό υλικό από το Ιράν, το οποίο δεν συνορεύει με τον Λίβανο.

Ποιος είναι ο ρόλος της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου;

Η Χεζμπολάχ είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στον Λίβανο καθώς διαχειρίζεται ένα μεγάλο όγκο υπηρεσιών ενώ είναι και πολιτικά ενεργή, έχοντας, μαζί με τους συμμάχους της, την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Παράλληλα, από πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011 μέχρι και σήμερα η Χεζμπολάχ λογίζεται ως μία φιλολαϊκή οργάνωση που καταπολεμά την παράνομη επεκτατική πολιτική του Ισράηλ και έχει αφοσιωθεί στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την κοινωνική τάξη τους.

Στην παγκόσμια ελίτ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει ισχυρές και εξειδικευμένες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θεωρούνται ανάμεσα στις πιο προηγμένες στον κόσμο όπως και μια από τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες διεθνώς, τη Μοσάντ. Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται από τρεις κύριους κλάδους:

  1. Στρατός (IDF - Israel Defense Forces): Ο κύριος στρατιωτικός βραχίονας, υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ξηρά.
  2. Αεροπορία (IAF - Israel Air Force): Μία από τις πιο προηγμένες αεροπορίες στον κόσμο, με δυνατότητες σε μαχητικά, drones και αναγνωριστικά αεροσκάφη.
  3. Ναυτικό (IN - Israeli Navy): Με σύγχρονα πλοία και υποβρύχια, υπεύθυνο για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε αριθμό, αλλά η στρατηγική τους στηρίζεται στην ποιότητα, την εκπαίδευση και την τεχνολογία. Υπολογίζονται σε περίπου 1170.000 οι ενεργοί στρατιώτες και 450.000 έφεδροι ενώ είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα και τεχνολογία. Μερικά από τα κυριότερα χαρακτηριστικά:

  • Αεροσκάφη: Το Ισραήλ διαθέτει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 (Joint Strike Fighter) και F-16. Η Ιαπωνική Iron Dome είναι ένα εξειδικευμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία του Ισραήλ από ρουκέτες.
  • Άρματα μάχης: Το Ισραήλ έχει το διάσημο Merkava, ένα από τα πιο προστατευμένα και ευέλικτα άρματα μάχης στον κόσμο.
  • Πυραυλικά συστήματα: Το Ισραήλ διαθέτει πυραυλικά συστήματα όπως το Jericho (πυραυλική οικογένεια μέσου και μεγάλου βεληνεκούς), που είναι ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
  • Ναυτικό: Το Ισραηλινό Ναυτικό διαθέτει πυραυλάκατους και υποβρύχια τύπου Dolphin, που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα και να προβούν σε στρατηγικές επιθέσεις.

Παράλληλα το Τελ Αβίβ έχει στην κατοχή του μερικά από τα πιο δυνατά συστήματα αεράμυνας, όπως τα κάτωθι:

1. Iron Dome

  • Σκοπός: Καταστροφή μικρών βλημάτων (ρουκετών και πυραύλων) σε μικρή απόσταση.
  • Χαρακτηριστικά: Λειτουργεί σε συνδυασμό με ραντάρ για ανίχνευση και εξουδετέρωση απειλών μικρού βεληνεκούς.

2. David's Sling (Κηροπήγιο του Δαβίδ)

  • Σκοπός: Καταστολή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, όπως SCUDs και βαλλιστικοί πύραυλοι.
  • Χαρακτηριστικά: Αντιμετωπίζει μεσαίες απειλές με μεγαλύτερη εμβέλεια από το Iron Dome.

3. Arrow (Βέλος)

  • Σκοπός: Αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερα ύψη.
  • Χαρακτηριστικά: Εξαιρετική προστασία κατά βαλλιστικών πυραύλων από χώρες όπως το Ιράν. Περιλαμβάνει τα Arrow 2 και Arrow 3.

4. Iron Beam

  • Σκοπός: Καταστροφή μικρών βλημάτων και UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) με λέιζερ.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ για γρήγορη εξουδετέρωση στόχων με χαμηλότερο κόστος.

5. C-MUSIC (Commercial Multi-Spectral Infrared Countermeasure)

  • Σκοπός: Καταστροφή μικρών αεροσκαφών και drones.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιεί λέιζερ για ακριβή και γρήγορη εξουδετέρωση απειλών.

6. Patriot Missile Defense System

  • Σκοπός: Προστασία από μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.
  • Χαρακτηριστικά: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το Patriot για να ενισχύσει την αεράμυνά του έναντι βαλλιστικών πυραύλων.

7. Barak 8

  • Σκοπός: Καταστολή αεροπορικών επιθέσεων, πυραύλων κρουζ και UAVs.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιείται κυρίως σε πλοία και εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μεσαίες αποστάσεις (70-100 χιλιόμετρα).

8. Green Pine Radar

  • Σκοπός: Ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων σε μεγάλες αποστάσεις.
  • Χαρακτηριστικά: Συνδυάζεται με το σύστημα Arrow για να παρέχει δεδομένα για την εξουδετέρωση πυραύλων.

9. Phalanx CIWS (Close-In Weapon System)

  • Σκοπός: Προστασία από μικρούς πυραύλους και βλήματα που πλησιάζουν το στόχο.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιείται κυρίως σε ναυτικές δυνάμεις και αποτελεί αμυντική λύση σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

10. Sky Shield

  • Σκοπός: Προστασία από μικρούς και μεσαίους πυραύλους και UAVs.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιεί λέιζερ για την εξουδετέρωση απειλών σε χαμηλές και μεσαίες αποστάσεις.

11. Trophy Active Protection System

  • Σκοπός: Προστασία άρματος μάχης από αντιαρματικά βλήματα και πυραύλους.
  • Χαρακτηριστικά: Ενεργητική προστασία που καταστρέφει ή παρεμβαίνει στα βλήματα προτού φτάσουν στο στόχο.

12. Seawolf

  • Σκοπός: Ναυτικό σύστημα αεράμυνας για την προστασία των ισραηλινών πλοίων από πυραύλους και αεροπορικές επιθέσεις.
  • Χαρακτηριστικά: Χρησιμοποιεί ραντάρ και πυραύλους για την ανίχνευση και εξουδετέρωση αεροπορικών και ναυτικών απειλών.

13. Domino

  • Σκοπός: Αεράμυνα μέσου βεληνεκούς για προστασία από μεσαίας εμβέλειας πυραύλους και UAVs.
  • Χαρακτηριστικά: Συμπληρώνει το Iron Dome και άλλες αμυντικές λύσεις.

14. Mali (C-MUSIC)

  • Σκοπός: Σύστημα λέιζερ για την εξουδετέρωση drones και μικρών βλημάτων.
  • Χαρακτηριστικά: Προστασία από εναέριες απειλές με χρήση λέιζερ για γρήγορη δράση.

15. Barak ER

  • Σκοπός: Αντιπυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την προστασία από μεγάλες και μεσαίες απειλές.
  • Χαρακτηριστικά: Εξαιρετικά αποτελεσματικό σε μεγαλύτερες αποστάσεις και για βαλλιστικούς πυραύλους.

Η δομή της Χεζμπολάχ

Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 20.000 έως 25.000 μαχητές στην ένοπλη πτέρυγά της, με άλλους 10.000-15.000 υποστηρικτές σε διάφορους ρόλους (εκπαίδευση, υποστήριξη, logistics).

Είναι οργανωμένη σε μικρές μονάδες, με στρατηγικές ενέδρες, αντάρτικο πόλεων και υπόγειες τακτικές μάχης. Η στρατιωτική της δομή περιλαμβάνει διάφορες μονάδες, όπως:

  • Ειδικές Δυνάμεις (επιχειρούν σε εχθρικό έδαφος)
  1. Μονάδες Αντιαρματικών Δυνάμεων.
  2. Μονάδες Αντιαεροπορικής Άμυνας.
  3. Μονάδες Βάσης και Υποστήριξης (υποστήριξη μέσω σήραγγας, εφοδιασμός, αναγνώριση).

Δραστηριοποιείται επίσης με ευρύ οπλισμό και έχει εξελίξει τον εξοπλισμό της σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει:

  1. Katyusha Rockets: Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί εκτοξευτές Katyusha, οι οποίοι είναι ρουκέτες μεγάλης κλίμακας που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές θέσεις.
  2. Fajr-3 και Fajr-5: Ρουκέτες ιρανικής κατασκευής με μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερη εμβέλεια από τις Katyusha. Η Fajr-5 έχει βεληνεκές περίπου 75-100 χιλιόμετρα.
  3. Zelzal-2: Πυραύλοι που φτάνουν σε αποστάσεις περίπου 200 χιλιομέτρων, με δυνατότητα να πλήξουν στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ.
  4. M-600: Ρουκέτες με μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα να πλήξουν στρατηγικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
  5. Precision-guided missiles: Συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων, τα οποία η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει, κυρίως από το Ιράν, και τα χρησιμοποιεί για ακριβείς επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, όπως αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις.
  6. Αντιαρματικοί Πύραυλοι TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided): Αντιαρματικοί πύραυλοι που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ισραηλινά άρματα μάχης.
  7. Kornet-Ε: Αντιαρματικοί πύραυλοι ρωσικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται για να καταστρέφουν θωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης. Αυτοί οι πύραυλοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκρούσεις με το Ισραήλ.
  8. Αντιαεροπορικοί Πύραυλοι SA-7 Grail (Strela): Αντιαεροπορικοί πύραυλοι ρωσικής κατασκευής, ικανοί να πλήξουν χαμηλά πετώντα αεροσκάφη.
  9. FIM-92 Stinger: Αντιαεροπορικός πύραυλος αμερικανικής κατασκευής, ο οποίος χρησιμοποιείται για να καταρρίπτει ελικόπτερα και αεροπλάνα σε χαμηλό ύψος.

Μάλιστα εξασκείται και μια ευρεία γκάμα από αυτόματα όπλα, όπως AK-47, M16, και άλλα ρωσικά και κινεζικά όπλα. Συγκεκριμένα:

  • PKM Πολυβόλα: Ρώσικα πολυβόλα για την υποστήριξη των εδάφους και των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.
  • Πολεμικά Δορυφορικά Συστήματα όπου να επικοινωνεί με άλλα στρατηγικά σημεία και να παρακολουθεί τις κινήσεις του εχθρού σε πραγματικό χρόνο όπως Drones και UAVs ενώ έχει έναν δαιδαλώδη αριθμό από υπόγεια δίκτυα με τούνελ και σήραγγες.

Το έμψυχο δυναμικό των Φρουρών της Επανάστασης

Στους Φρουροί της Επανάστασης υπηρετούν περίπου 150.000 - 200.000 μέλη, με τις δυνάμεις τους να περιλαμβάνουν τόσο στρατιωτικά τμήματα όσο και παραστρατιωτικές ομάδες. Οι δυνάμεις τους είναι διαρθρωμένες σε διάφορους κλάδους:

  • Βασικό Στρατιωτικό Σώμα (Ground Forces) - Υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ξηρά.
  • Ναυτικό Σώμα (Navy) - Διαχειρίζεται τις ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών.
  • Αεροπορία - Διαθέτει αεροσκάφη και ελικόπτερα, κυρίως για υποστήριξη των εσωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
  • Quds Force - Μια ειδική δύναμη που επικεντρώνεται σε διεθνείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες εκτός του Ιράν.
  • Παραστρατιωτικές Δυνάμεις - Περιλαμβάνει την Basij, μια εθελοντική παραστρατιωτική οργάνωση που μπορεί να κινητοποιηθεί για να καταστείλει εσωτερικές αναταραχές.

Οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν σύγχρονο και εξειδικευμένο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων:

  1. Αεροσκάφη: Ιρανικά μαχητικά και βομβαρδιστικά, κυρίως ρωσικής και κινεζικής κατασκευής, όπως τα Sukhoi Su-24.
  2. Άρματα μάχης: Ιρανικής και ρωσικής κατασκευής, όπως το Karrar.
  3. Πυραυλικά συστήματα: Ιρανικής κατασκευής, όπως το Shahab-3 και άλλοι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς.
  4. Οπλισμός πεζικού: Αυτόματα τυφέκια, πυροβόλα, εκτοξευτές ρουκετών, και συστήματα ατομικής προστασίας.
  5. Ναυτικά σκάφη: Περιλαμβάνει πυραυλάκατους, υποβρύχια και σκάφη ταχείας επιθέσεως.

Οι δυνατότητες της Χαμάς

Η Χαμάς έχει ένα καλά οργανωμένο στρατιωτικό δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει τόσο επαγγελματίες όσο και εθελοντές μαχητές:

  • Μαχητές και Στρατιώτες: Υπολογίζεται ότι η Χαμάς διαθέτει από 20.000 έως 30.000 μαχητές στην Εζεντίν αλ-Κάσαμ, αν και οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο και την ένταση των συγκρούσεων.
  • Εκπαίδευση και Οργάνωση: Οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονται σε διάφορες στρατιωτικές τακτικές, όπως αντιαρματική, αντιαεροπορική άμυνα, αστική μάχη και αντάρτικο πόλεων. Η Χαμάς χρησιμοποιεί καταφύγια, σήραγγες και υπόγειες εγκαταστάσεις για να οργανώσει τις δυνάμεις της και να προστατεύσει τους μαχητές της από ισραηλινά πλήγματα.

Διαθέτει έναν ποικιλόμορφο οπλισμό που προέρχεται από διάφορες ππηγέ όπως πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, όπως οι Qassam (παραδοσιακές ρουκέτες που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε ισραηλινές πόλεις). Έχουν αναπτύξει και πιο εξελιγμένα συστήματα, όπως οι M-75, Fajr-5 και R-160, που έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και δύναμη.

  1. P-360 και R-160: Ρουκέτες που έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και μεγαλύτερη εμβέλεια, φτάνοντας μέχρι 160 χιλιόμετρα. Αυτές οι ρουκέτες μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων του Ισραήλ.
  2. Αντιαρματικοί Πύραυλοι ΤOW και Kornet: Η Χαμάς έχει στην κατοχή της αντιαρματικούς πυραύλους που προέρχονται κυρίως από το Ιράν και τη Συρία. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση αρμάτων μάχης και άλλων ισραηλινών θωρακισμένων οχημάτων.
  3. Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας MANPADS (Πυραυλοί Αντιαεροπορικής Άμυνας Μικρού Βεληνεκούς): Η Χαμάς χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως οι Igla και Strela, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν ελικόπτερα και αεροπλάνα σε χαμηλά υψόμετρα.
  4. Αυτόματα Όπλα: Η Χαμάς διαθέτει μια ποικιλία από αυτόματα όπλα, όπως τα AK-47 και M16, καθώς και πολυβόλα που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις και υπεράσπιση.
  5. Σήραγγες και Καταφύγια: Η Χαμάς έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων για να μεταφέρει στρατιώτες, όπλα και πυρομαχικά, και για να επιβιώσει από ισραηλινά πλήγματα. Οι σήραγγες βοηθούν την οργάνωση να μετακινεί το προσωπικό και τον εξοπλισμό σε ασφαλή μέρη, ενώ προστατεύουν τα στρατηγικά σημεία από ισραηλινές επιθέσεις.

Τέλος έχει αναπτύξει drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), τα οποία χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία, επιθέσεις και μεταφορά εκρηκτικών. Τα UAVs της Χαμάς δεν έχουν την ίδια τεχνολογία με τα ισραηλινά, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ζημιές.

  1. Εκρηκτικά και Improvised Explosive Devices (IEDs) και Βόμβες: Η Χαμάς έχει αναπτύξει ικανότητες για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs) που χρησιμοποιούνται σε ενέδρες και επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.
  2. Η Χαμάς εφαρμόζει τη στρατηγική του αντάρτικου πολέμου και της αστικής μάχης, εκμεταλλευόμενη τον αστικό ιστό της Γάζας και τις σήραγγες για να ανατρέψει την υπεροχή του Ισραήλ στον παραδοσιακό πόλεμο. Επίσης, χρησιμοποιεί την τακτική των επιθέσεων σε απομονωμένα στρατηγικά σημεία και της χρήσης ανθρώπινων ασπίδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κρίσιμες ανακοινώσεις των επόμενων ημερών - Crash test για οικονομία και τιμές

«Καμπανάκι» από Goldman Sachs και BlackRock για την πορεία των ευρωαγορών

WSJ: Η Apple εκτός συνομιλιών για τον γύρο χρηματοδότησης της OpenAI

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider