Κοντογεώργης: Επιτυχία του πρωθυπουργού η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοντογεώργης: Επιτυχία του πρωθυπουργού η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ρωτήθηκε πρώτα για τη Διάσκεψη του Μονάχου και τη Σύνοδο των Παρισίων, ειδικότερα για την ελληνική απουσία από αυτές.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον «Real fm» (ελληνική παρουσία στο διεθνές στερέωμα, ευρωαμερικανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά και Τέμπη), ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ρωτήθηκε πρώτα για τη Διάσκεψη του Μονάχου και τη Σύνοδο των Παρισίων, ειδικότερα για την ελληνική απουσία από αυτές.

«Η χώρα μας έχει αυξημένο διαμορφωτικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε εξ αρχής και επιχειρηματολόγησε εν συνεχεία: «Αυτά που ανακοίνωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου η κυρία φον ντερ Λάιεν σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες και τη ρήτρα διαφυγής, στο να μην υπολογίζονται δηλαδή στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είναι μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς και του πρωθυπουργού. Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου δεν είναι μια πάγια και θεσμική υποχρέωση του πρωθυπουργού, έχει παρευρεθεί πολλές φορές. Εκεί δεν λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις μπροστά στις κάμερες», διευκρίνισε επίσης.

Ενώ, «αυτό που γίνεται σήμερα στο Παρίσι, αφορά κυρίως τις χώρες της Βαϊμάρης, που είναι οι μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες στην άμυνα της Ουκρανίας. Γι' αυτό δεν συμμετέχει η χώρα μας. Χθες όμως έγινε υπουργική συνάντηση για τα θέματα της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», προσέθεσε.

Συμπερασματικώς, «η χώρα μας έχει φωνή στην ΕΕ, αυτό φαίνεται με διάφορους τρόπους. Είναι κορυφαίο παράδειγμα η υιοθέτηση από την ΕΕ, της κοινής πρότασης του Έλληνα και του Πολωνού πρωθυπουργού για τις αμυντικές δαπάνες. Η ΕΕ έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστεί 500 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια για αμυντικές δαπάνες. Η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά και για τους γνωστούς εθνικούς λόγους, όμως είναι πάρα πολύ θετικό ότι και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλέον στοιχίζονται σε αυτήν την πρόταση».

Μιλώντας συγχρόνως για μια ιστορική περίοδο, με δυσερμήνευτα, όπως είπε, σημάδια, επέμεινε από την άλλη ότι «οι ευρωατλαντικές σχέσεις (πρέπει) να παραμείνουν ισχυρές». Σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, «όλα όσα συμβαίνουν, με πρώτο τον πόλεμο στην Ουκρανία, και αυτά που συμβαίνουν τώρα, είναι το τελευταίο καμπανάκι αφύπνισης και απότομης ωρίμανσης για την ΕΕ, όπως έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός».

Και, εστιάζοντας περισσότερο στα δικά μας, «η ΕΕ πρέπει να αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας. Η ΕΕ και ειδικά η χώρα μας, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα πρέπει να είναι απέναντι σε κάθε λογική αναθεωρητισμού και σε κάθε λογική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Εξ ου και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία, εξήγησε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μίλησε για ένα δίπτυχο κατ' ουσίαν: συγκεκριμένα, «επιδιώκουμε "ήρεμα νερά". Τα "ήρεμα νερά" όμως, πρέπει να είναι και ασφαλή» -και αυτό συνεπάγεται, όπως εξήγησε, ισχυρή οικονομία -σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα- φωνή στο διεθνές περιβάλλον. Με δυο λόγια, «να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο».

Ερωτηθείς δε, για το σημερινό βασικό θέμα της εφημερίδας «Τα Νέα», για ελληνικές έρευνες ανατολικά της Κάσου, ο Θ. Κοντογεώργης ζήτησε «να έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνουν κάθε τι για να εξασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα και να ασκεί η χώρα τα κυριαρχικά συμφέροντά της».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου για την Ευρώπη, δεν πήρε θέση, αλλά τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση χωρίς την Ευρώπη, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Προφανώς και έχει κάνει λάθη η Ευρώπη, δεν είναι η ώρα του ευρωσκεπτικισμού ούτε του ...αυτομαστιγώματος της ΕΕ. Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής ενότητας και ομοψυχίας» σε θέματα δασμών, ασφάλειας κοκ.

Στο θέμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, εξ αφορμής και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «προφανώς θέλει να στήσει ένα ανάχωμα απέναντι σε μια εσφαλμένη αντιπολιτευτική τακτική που εκφράσθηκε, δυστυχώς, και από το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις». Τα κόμματα αυτά συνέχισε, προσπαθούν «να ταξινομήσουν την τραγωδία των Τεμπών ως υλικό της αντιπολίτευσης». Στο ερώτημα, απέναντι σε ποιον είναι το ανάχωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε ότι είναι απέναντι «σε αυτό το κύμα λαϊκισμού, ένα κομμάτι του οποίου είναι αυτή η ακραία ρητορική περί συγκάλυψης».

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε όμως να στείλει και ένα μήνυμα: «Οι θεμελιώδεις θεσμοί αποτελούν και τους πυλώνες της κοινωνικής συνοχής, αυτά μας ενώνουν, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις», τόνισε, με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι είναι «καλοδεχούμενη και αναμενόμενη η κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά αυτό το όριο της θεσμικής αποδόμησης».

Ειδικώς για τα βίντεο, που είδαν τις προάλλες το φως της δημοσιότητας, εν πρώτοις σημείωσε ότι «προφανώς και θα περιμένουμε την πιστοποίηση γνησιότητας», προσθέτοντας ότι «κι εμείς έχουμε την απορία γιατί βγαίνουν τώρα». Διερωτήθηκε δε, αν η κυβέρνηση βγήκε ωφελημένη από την καθυστέρηση αυτή.

Με τη διπλή διαβεβαίωση, «εμείς θα διευκολύνουμε τη δικαιοσύνη και θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», επανάλαβε την κυβερνητική θέση ότι «προφανώς θα συνηγορήσουμε σε μια προανακριτική επιτροπή και εκεί όλα θα συζητηθούν».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρεσβεύει και προσπαθεί για έναν ήπιο δημόσιο λόγο. Δεν μπορεί να γυρίζουμε σε διχαστικές ρητορικές του παρελθόντος με ένα βιτριολικό λόγο». Επιπλέον, «ως πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και την ομαλή δημοκρατική λειτουργία». Και, κατά την άποψή του, «δουλειά της αντιπολίτευσης σίγουρα δεν είναι να κατηγορεί για συγκάλυψη την κυβέρνηση και να επιτίθεται στους θεσμούς. Στο τέλος της θητείας της η κυβέρνηση θα αξιολογηθεί και για αυτά, τι έκανε για τα τρένα, τι έκανε για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη». Ενώ επικαλέσθηκε, τέλος, το σημείο εκείνο από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ότι «θα προσπαθήσει και θα παραδώσει έναν πολύ καλύτερο σιδηρόδρομο σε δύο χρόνια από τώρα», δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Με το «Σπίτι μου ΙΙ» 584 οικογένειες έχουν αποκτήσει ήδη νέα κατοικία

Ζαχάροβα: Τα λόγια του Ματαρέλα δεν μπορούν να μην προκαλέσουν συνέπειες

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Αθήνα εξοπλίζεται εναντίον της Τουρκίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider