Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Γερμανία

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Γερμανία
Γερμανία / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Τα σχόλια από Deutsche Bank, Berenberg και Barclays για το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Αγκάθια» από το «φρένο χρέους» μέχρι Τραμπ και δασμούς.

Η νίκη του ηγέτη των Συντηρητικών (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς που προαλείφεται να γίνει ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, βάζει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας διαρκείας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όμως οι προκλήσεις στις επόμενες εβδομάδες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, παραμένουν, σημειώνει το CNBC.

Την άποψή του πως ο Μερτς «έχει σαφή εντολή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση», εξέφρασε ο Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, χριστιανοδημοκράτης, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εντεταλμένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit. «Θα είναι ένας πολύ καλός καγκελάριος. Τον ξέρω πολλά χρόνια, μπορούμε να τον εμπιστευτούμε απόλυτα και ελπίζω ότι θα μπορέσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Αυτό είναι το κύριο καθήκον του και του εύχομαι ό,τι καλύτερο στο έργο του» πρόσθεσε.

Από το «φρένο χρέους» στον Τραμπ

Οι ευρωπαϊκές αγορές τηρούν στάση αναμονής απέναντι στο γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει πληθώρα θεμάτων με τα οποία πρέπει να καταπιαστεί: τον πολιτικό διχασμό και την οικονομική δυσφορία των τελευταίων ετών που αποθαρρύνει τους επενδυτές, την ύφεση της οικονομίας και την προσοχή αμιγώς σε αυτοκινητοβιομηχανία - εξαγωγές, την μετανάστευση και τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του ακροδεξιού AfD.

Αντικείμενο διερεύνησης θα αποτελέσει και ο ευρύτερος ρόλος της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκηνή, ιδιαίτερα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των ειρηνευτικών συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει, ενώ αντίθετος άνεμος για την πάλαι ποτέ «ατμομηχανή της Γηραιά Ηπείρου» που έχει μετατραπεί σε «ασθενή» αποτελεί ο τρόπος άσκησης της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και η απειλή των δασμών.

Οι οικονομολόγοι εξετάζουν τι θα φέρει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU-CSU για την οικονομία και τη δημοσιονομική προσαρμογή της Γερμανίας μετά από την μακρά συζήτηση για το ευαίσθητο ζήτημα που αφορά το «φρένο χρέους», ήτοι τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα, ο οποίος περιορίζει το ύψος του κρατικού δανεισμού στο 0,35% του ΑΕΠ.

Το «φρένο» εισήχθη το 2009 από την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης», μετά την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Στόχος του συνασπισμού CDU και SPD ήταν να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος που στο μεταξύ είχε εκτοξευθεί. Ο ίδιος ο κανόνας προβλέπει εξαιρέσεις σε ακραίες περιπτώσεις, όπως «οι φυσικές καταστροφές ή ασυνήθιστες επείγουσες καταστάσεις οι οποίες υπερβαίνουν τον κυβερνητικό έλεγχο και είναι ουσιαστικά επιζήμιες για την οικονομική δυνατότητα του κράτους».

Τα σχόλια από Deutsche Bank, Berenberg και Barclays

Οι αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν ότι ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την τάση του πολιτικού κατακερματισμού που είναι ορατό σε όλη την Ευρώπη συνολικά. «Η κάλπη έδωσε το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων ποτέ για τα δύο μεγάλα κόμματα, παρόλο το ότι η συμμετοχή (82,5%) ήταν σε υψηλό 35ετίας (τουλάχιστον από το 1990)» υπογράμμισαν.

«Και τα κεντρώα κόμματα έχουν λιγότερο από τη συνταγματική πλειοψηφία των 2/3 (CDU/CSU, SPD και Πράσινοι μαζεύουν λιγότερο από το 66% των εδρών). Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών, θα απαιτούσε υποστήριξη από τις παρατάξεις που δεν ανήκουν στο συνταγματικό τόξο. Αυτό μπορεί να μην είναι αδύνατο, αλλά θα απαιτούσε σημαντικούς πολιτικούς συμβιβασμούς», πρόσθεσαν.

«Πρώτα ας ξεκινήσουμε με τα λιγότερο άσχημα νέα: Η Γερμανία θα αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να θέσει τέλος σε μια μακρά περίοδο εξουθενωτικής πολιτικής αβεβαιότητας μόλις συμφωνήσει στην ατζέντα της», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε σχετικό report του τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε έναν δικομματικό συνασπισμό μεταξύ του CDU/CSU και του κεντροαριστερού SPD να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, να ελαφρύνει κάπως το ρυθμιστικό και φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις και να επιδιώξει μια πιο ορθολογική προσέγγιση στο μεταναστευτικό και μια λιγότερο αναποτελεσματική και δαπανηρή ενεργειακή πολιτική», συμπλήρωσε.

«Αν και το AfD και η Αριστερά μαζί φαίνεται να έχουν τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια μειοψηφία που εμποδίζει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, εκτιμούμε ότι η Die Linke είναι υπέρ της μεταρρύθμισης του κανόνα για το φρένο χρέους», επεσήμαναν οικονομολόγοι στη Barclays τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόστα: «Ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά» με τον Μερτς για «μια Ευρώπη ισχυρότερη και πιο αυτόνομη»

Siemens Energy και Deutsche Bank καλούν σε ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στη γερμανική οικονομία

Μερτς: Εξέφρασε αμφιβολίες για τη διατήρηση του ΝΑΤΟ «στην τρέχουσα μορφή του»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider