Πούτιν: Όρος για εκεχειρία η αναστολή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πούτιν: Όρος για εκεχειρία η αναστολή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία
Βλαντίμιρ Πούτιν / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Την αναστολή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως όρο για κατάπαυση του πυρός έθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν

Την αναστολή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως όρο για κατάπαυση του πυρός έθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν πριν την επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν τηλεφωνικά την Τρίτη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με βασικό στόχο την εκεχειρία 30 ημερών που το Κίεβο έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να αποδεχθεί.

Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος συναντήθηκε με έναν απεσταλμένο του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, έχει καταστήσει τη διακοπή των προμηθειών όπλων ως προϋπόθεση για την υπογραφή της εκεχειρίας, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος και τρία άτομα που γνωρίζουν τη θέση της Μόσχας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg την Τρίτη.

Ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι εξαιρετικά απρόθυμη να συμφωνήσει με το αίτημα της Ρωσίας να εμποδίσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από τους συμμάχους της κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εκεχειρίας. «Αυτή η συνθήκη θα διακινδύνευε την εκεχειρία καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να επανεξοπλιστεί κατά τη διάρκεια μιας παύσης των εχθροπραξιών, ενώ η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να το κάνει» επεσήμανε

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ για κατ' αρχήν παύση των συγκρούσεων στο πεδίο των μαχών, αλλά επιμένει ότι πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις προτού η Ρωσία συμφωνήσει να σταματήσει την εισβολή της. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους πιθανότατα θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία, αλλά θέλει να βεβαιωθεί ότι θα συμπεριληφθούν πρώτα οι όροι του, ανέφερε το Bloomberg στις 12 Μαρτίου.

Παράλληλα, Βρετανία και ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες για την παράδοση νέων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο το συντομότερο δυνατό. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία ανακοίνωσαν το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα μετά από μια ημέρα συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ προσφέρθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν ως μέρος της προσπάθειάς του να τερματίσει την τριετή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που πυροδότησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' ΠΠ.

Η εκεχειρία θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ουσιαστικά ήδη αποδεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις για διατήρηση του ελέγχου των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και το κάλεσμα στο Κίεβο να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να δεχτούν η Ουκρανία να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό ουδέτερο καθεστώς και ορισμένα όρια στην ενίσχυση του στρατού και των όπλων της, τόνισε ο Κλιφ Κάπτσαν πρόεδρος του Ομίλου Eurasia/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας παραγωγή λιθίου το 2030

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι δυνάμεις της Μόσχας διέσπασαν τις ουκρανικές γραμμές στην Ζαπορίζια

Το Ιράν καταγγέλλει τις «φιλοπόλεμες» δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider