Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε για τους αξιωματούχους των χωρών που έρχονται σε επαφή μαζί του προσπαθώντας να κλείσουν μια πιο ευεργετική συμφωνία σχετικά με τις δασμολογικές πολιτικές του, όπως ανέφερε σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Τρίτης.
Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα λίγες ώρες προτού τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί του σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δασμών της τάξεως του 104% στις κινεζικές εισαγωγές.
- Διαβάστε ακόμα - «Μάχη τιτάνων»: Πού θα φτάσει η αναμέτρηση ΗΠΑ - Κίνας
Ο πρόεδρος έκανε το τολμηρό σχόλιο κατά τη διάρκεια μιας 90λεπτης ομιλίας, καθώς προσπάθησε να προσεταιριστεί πολιτικούς χορηγούς στο ετήσιο δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου για τη συγκέντρωση χρημάτων στην Ουάσινγκτον, το βράδυ της Τρίτης.
«Αυτές οι χώρες μας παίρνουν τηλέφωνο, με γλείφουν (χρησιμοποίησε την αμερικανική έκφραση "kissing my ass"). Πεθαίνουν να κλείσουν μια συμφωνία… “Σας παρακαλούμε, κύριε, ας κλείσουμε μια συμφωνία. Θα κάνουμε τα πάντα.”», δήλωσε για τα κράτη με τα οποία συνομιλεί η κυβέρνησή του.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε ξεκάθαρα ποιες χώρες φέρονται να προσπαθούσαν να τον καλοπιάσουν.
Οι δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα και οι σχέσεις ΗΠΑ - Αυστραλίας
Σε ισχύ θα τεθούν σύντομα «σημαντικοί δασμοί στα φαρμακευτικά προϊόντα» με σκοπό να αναγκάσουν περισσότερους κολοσσούς παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων να μεταφερθούν στην Αμερική, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τραμπ έκανε αναφορά στα συστήματα επιδοτούμενων φαρμάκων που λειτουργούν σε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, όπου είναι γνωστό ως Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS).
Τα σχόλιά του ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο αντιπρόσωπος του εμπορίου, Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «ανεβάσουν το σκορ» με την Αυστραλία και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που παράγονται από τους δασμούς για να αντιμετωπίσουν το ευρύτερο εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα με την Αυστραλία.
«Εμείς θα κάνουμε κάτι που πρέπει να κάνουμε. Θα επιβάλουμε δασμούς στα φαρμακευτικά μας προϊόντα και μόλις το κάνουμε αυτό, θα επιστρέψουν ορμητικά στη χώρα μας», τόνισε ο Τραμπ.
«Το πλεονέκτημα που έχουμε έναντι όλων είναι ότι είμαστε μεγάλη αγορά. Έτσι, θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα έναν σημαντικό δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα», κατέληξε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα είναι η αύξηση των δασμών ούτε έκανε κάποια αναφορά στην Αυστραλία.