Στροφή στην καθημερινότητα επιχειρεί από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων σε υπουργεία, τα οποία συνδέονται και με τα επόμενα νομοθετικά βήματα της κυβέρνησης.
Κάπως έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται σήμερα να βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μιας και το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμα, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί προς το τέλος της εβδομάδας και στο νευραλγικό υπουργείο Υγείας, το οποίο κατέχει για δύο λόγους νευραλγική θέση στους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου: αφενός, γιατί εκκρεμεί προς κατάθεση το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία και αφετέρου, γιατί από την Τετάρτη θα συνεχίσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί για τα πεπραγμένα στον χώρο της Υγείας, με αντικείμενο σε αυτή τη φάση την κατάρτιση της λίστας μαρτύρων που θα κληθούν προς εξέταση και πρώτη υπόθεση που θα τεθεί επί τάπητος αυτή του Ερρίκος Ντυνάν.
Στρατηγικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι το επόμενο διάστημα να ενταθεί η δουλειά στα υπουργεία, ώστε η κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη «μνημονιακού» χαρακτήρα συζήτησης γύρω από την αξιολόγηση, να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να έχει να παρουσιάσει μετρήσιμο έργο το επόμενο διάστημα, ώστε να καμφθούν και οι «γκρίνιες» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός, ήδη από την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έβαλε στόχους για τα υπουργεία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη να είναι τα δύο πρόσωπα που αναμένεται να έχουν τον συντονισμό των δράσεων και να επιβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα εκπλήρωσης υποχρεώσεων από τα αρμόδια υπουργεία. Με άλλα λόγια, Δραγασάκης και Βερναρδάκης, θα κρατούν το…point system για τα υπουργεία, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, σε περίπτωση που από το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προβεί σε λίφτινγκ του κυβερνητικού σχήματος.
Πάντως, πέρα από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, υπάρχουν και άλλες σημαντικές νομοθετικές προτεραιότητες, με κυρίαρχη αυτή του νέου Καλλικράτη που καταρτίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και τον Πάνου Σκουρλέτη και εκτιμάται πως θα πάρει την άγουσα για τη Βουλή τον Ιούνιο. Ακόμα, σημαντικές υποχρεώσεις πρέπει να φέρει το επόμενο διάστημα εις πέρας το υπουργείο Εργασίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη στέγαση περίπου 30.000 προσφύγων σε διαμερίσματα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης σε μόνιμους κατοίκους 35 απομακρυσμένων νησιών (με εισοδηματικά κριτήρια) και την επιχορηγούμενη δορυφορική πρόσβαση μόνιμων κατοίκων κ.ο.κ., μιας και κάθε υπουργείο έχει τη δική του to-do-list.
Η στροφή στην καθημερινότητα είναι, άλλωστε, κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου και για έναν ακόμα λόγο: σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς, η εμπέδωση του αισθήματος επιστροφής της κανονικότητας στους πολίτες περνά μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι η κυβερνητική μηχανή δουλεύει σε όλα τα πεδία πολιτικής και παράγει απτά αποτελέσματα.