Ο Σόιμπλε, το καρότο και το μαστίγιο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σόιμπλε, το καρότο και το μαστίγιο

Η αλήθεια είναι ότι το να λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλά λόγια για τη χώρα μας δεν είναι και το πιο συνηθισμένο θέαμα. Πλην όμως, μπορεί ο ίδιος να αποχώρησε και τυπικά από το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής, αλλά δεν ξέχασε την προσφιλή του τακτική του…μαστιγίου και του καρότου.

Χωρίς αμφιβολία, όπως το έλεγε και κυβερνητικός παράγοντας στο Insider.gr, ο κ. Σόιμπλε εκφράστηκε με θετικό τρόπο για την προοπτική της χώρας, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι συμφωνηθέντες όροι των μεταρρυθμίσεων. «Ο εφιάλτης έχει ήδη τελειώσει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη» , είπε ο κ. Σόιμπλε στις Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα τονίζει ότι ο όρος Grexit δεν αφορά το παρόν. «Το Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες, γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών», υπογράμμισε με νόημα.

Είναι σαφές πως το Μαξίμου είδε με θετικό μάτι αυτή την τελευταία…επίγευση της συγκεκριμένης συνέντευξης, η οποία ήρθε σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία, πάντως, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως δεν θα υπάρξουν τόσο σημαντικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όμως, ο κ. Σόιμπλε επεφύλασσε και το προαναφερθέν…μαστίγιο, εκτιμώντας ότι δεν θα είναι απαραίτητα τα μέτρα για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος, βασιζόμενος στο σκεπτικό ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν δουλέψει και άρα το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο.

«Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές», είπε, ενώ υποστήριξε. ότι δεν υπάρχει δέσμευση περί ελάφρυνσης από το Eurogroup. «Η συνεννόηση του Eurogroup ήταν σαφέστατη. Tα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ είπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος», υπογράμμισε ο απελθών Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Φυσικά, το ερώτημα είναι, κατά πόσο αυτά που λέει ο κ. Σόιμπλε, ιδίως σε ό,τι αφορά το χρέος, έχουν καταγραφική σημασία ή αν θα αντανακλούν και τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με καλούς γνώστες της γερμανικής πραγματικότητας, η απάντηση του ερωτήματος είναι άμεσα συνυφασμένη με τον συσχετισμό δυνάμεων στη νέα γερμανική κυβέρνηση και φυσικά με το πρόσωπο (και το κόμμα) που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider