Είναι πολλές φορές που η κυβέρνηση είπε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Υπό αυτό το πρίσμα, οι διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει τις δυσκολίες των προηγούμενων, αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, κυρίως λόγω του υπάρχοντος προηγουμένου.
Η αλήθεια είναι, συνεπώς, πως ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έχει τεθεί για τον Δεκέμβριο, περίπου, ενώ η τυπική της ολοκλήρωση μπορεί να γίνει και τον Ιανουάριο. Οι λόγοι επίσπευσης είναι δύο: ο ένας και σημαντικός, είναι να μην χαθεί παραπάνω χρόνος, αλλά και το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, ενώ ο δεύτερος είναι ότι το Μέγαρο Μαξιμου δεν θέλει να ρισκάρει με τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, την ώρα που υπάρχει πλήρης ασάφεια για το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία την επόμενη μέρα.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως το έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο Insider.gr την Πέμπτη, οι συζητήσεις με τους θεσμούς πηγαίνουν μέχρι στιγμής σύμφωνα με το πλάνο, μέχρι κεραίας. Βασική στόχευση είναι, μέχρι την αναχώρηση των θεσμών τις αμέσως επόμενες μέρες, να έχει συμφωνηθεί σε μεγάλο μέρος το πολιτικό πλαίσιο για καίρια ζητήματα, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να παραμετροποιηθούν τεχνικά και νομικά, ώστε να ψηφιστούν στη Βουλή. Άλλωστε, όπως έχει ξαναγράψει το Insider.gr, ίσως μεγαλύτερη δυσκολία θα έχει η κυβέρνηση με τον προγραμματισμό για την έγκαιρη ψήφιση των προαπαιτούμενων, παρά με τη συνομολόγησή τους με τους θεσμούς.
Αν κάτι έχει καταστεί πολιτικά σαφές είναι ότι στην τρέχουσα φάση, πέραν της κυβέρνησης, ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πολιτικές αναταράξεις, ενώ, τη απουσία σοβαρών δημοσιονομικών ζητημάτων, ούτε το ΔΝΤ θέτει μεγάλα προσκόμματα. Μάλιστα, ακόμα και σε περιπτώσεις που θεωρούνταν σημαία για το Ταμείο, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, το Μαξίμου εκτιμά πως πέτυχε τη διαμόρφωση μιας φόρμουλας, η οποία θα είναι πολιτικά και κοινοβουλευτικά αποδεκτή για την κυβερνητική πλειοψηφία. Κάπως έτσι, οι πολιτικές αναταράξεις εκλείπουν, η συζήτηση είναι τεχνική και λεπτομερής, αλλά και πολιτική σε αρκετές πτυχές της, πλην όμως, όπως το επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, γίνεται σε παραγωγικό και ουχί συγκρουσιακό κλίμα.
Κάπως έτσι, εντείνεται η πολιτική αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου ότι εκπλήξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης δεν θα υπάρξουν, ενώ, στον πρωθυπουργικό κύκλο καταγράφουν με ικανοποίηση ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με αποτέλεσμα τα θέματα που μένουν ανοιχτά για τους πολιτικούς προϊσταμένους της διαδικασίας να μην είναι τόσο ακανθώδη. Το είπε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε εκδήλωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλιούπολη, ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει τόσο μεγάλα εμπόδια, ενώ συγκλίνουσες είναι και οι πληροφορίες, τόσο αναφορικά με την πορεία των συζητήσεων όσο και για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από το ευρωπαϊκό μέτωπο. Και μπορεί να υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, στο σκέλος ιδίως των δημοσιονομικών, των ενεργειακών και των προνοιακών επιδομάτων, αλλά η κεντρική πολιτική εκτίμηση είναι ότι κοινός τόπος μπορεί να βρεθεί, χωρίς αναταράξεις.