ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, οι βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, οι βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες

Με δυο βασικά θέματα να παραμένουν «ανοιχτά» αλλά να έχουν δρομολογηθεί τα επόμενα βήματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών. Όπως ανέφερε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης, δύο είναι τα επίμαχα ζητήματα για να κλείσουν οι ενεργειακές εκκρεμότητες: η ΔΕΠΑ και η θέση της στη λιανική αγορά αερίου και η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς η ελληνική πλευρά και η Κομισιόν δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το τελικό καλάθι που θα διατεθεί προς πώληση.

Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ και το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων και του ρόλου που θα έχει η επιχείρηση στη λιανική καθώς η τρόικα αντιτίθεται στο γεγονός να είναι ταυτόχρονα προμηθευτής, μέτοχος των ΕΠΑ και των ΕΔΑ.

Το δεύτερο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι η πώληση των λιγωτικών μονάδων της ΔΕΗ όπου οι δύο πλευρές δείχνουν να συμφωνούν μόνο στις μονάδες της Μελίτης.

Η Κομισιόν έχει απορρίψει το Αμύνταιο, το οποίο περιελαμβανόταν και εμμένει να ενταχθεί στη λίστα και η Μεγαλόπολη. Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τροποποιημένη αντιπρόταση (είχε προτείνει την Μελίτη, το Αμύνταιο και τις μονάδες της Φλώρινας). Πάγια θέση παραμένει ότι οι μονάδες που θα τεθούν προς πώληση πρέπει να είναι αντίστοιχες με εκείνες που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ώστε να απαιτείται ισάξιο ύψος επενδύσεων και για τις δύο πλευρές.

Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι δεν μπορούν να διατεθούν νέες μονάδες οι οποίες δεν θα απαιτούν επενδύσεις από την πλευρά του αγοραστή και η ΔΕΗ να αναλάβει ανισομερώς μεγάλο κόστος για επενδύσεις σε μονάδες που χρήζουν αναβάθμισης. Παράλληλα, όπως αναφέρουν δεν συζητείται θέμα άλλων μονάδων όπως είναι ο ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου, ο οποίος έχει εξαρχής αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση και για τα δύο θέματα πριν από την επιστροφή της τρόικας στο τέλος Νοεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους δανειστές για την πώληση των μονάδων θωρακίζουν κατά κάποιον τρόπο τη ΔΕΗ. Ως βασικός όρος έχει τεθεί να μην θίγεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια, δηλαδή το πακέτο που θα αγοράσουν οι επενδυτές και αυτό που θα παραμείνει στη ΔΕΗ και να αποτραπεί οποιαδήποτε διαδικασία η οποία θα θεωρηθεί ότι ζημιώνει τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider