Μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει σημαντικές διεθνείς επαφές τις τελευταίες εβδομάδες, με κορωνίδα το ταξίδι στις ΗΠΑ, και να καλλιεργείται ένα κλίμα ομαλότητας, μετά και τις επαφές σε καλό κλίμα με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον, φαίνεται όμως πως σταθερά ο βασικός «σκόπελος» για τον κ. Τσίπρα παραμένουν το κόμμα και τα κομματικά όργανα, όπου κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν σειρά ενστάσεων για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Είναι σαφές, πάντως, πως και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός επέλεξε να κομίσει μήνυμα αισιοδοξίας, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα για τη χώρα, μετά και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. «Η χώρα θα είναι εκτός μνημονίων τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και προσέθεσε ότι «Το σχέδιο μας αποδίδει. Ακόμα και όσοι ήταν πιο επιφυλακτικοί στο παρελθόν οφείλουν να το αναγνωρίσουν». Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εδραία πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και χωρίς εκπλήξεις από το μέτωπο τω μέτρων. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κομματικά στελέχη περιέγραψαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με το πώς συνάδει η ρητορική περί του τέλου του Μνημονίου, την ώρα που έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις που πηγαίνουν και πέρα από το τυπικό τέλος του προγράμματος, ενώ κριτική έγινε και για τη διαχείριση νομοθετημάτων που έχουν δυσάρεστο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.
Βέβαια, κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας το αφήγημα του πρωθυπουργού, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να προχωρά ακάθεκτος με τον σχεδιασμό του. «Η οικονομία έπειτα από την παρατεταμένη και βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη. Με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων ώστε, να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για τις τελικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 με ταυτόχρονη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όπως ορίζει η απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου του 2017», αναφέρεται, σε αυτό το πλαίσιο, στην πεντασέλιδη απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ.
Ελλείψει, πάντως, έντονης κριτικής τόσο για την πορεία της οικονομίας, όσο και για το ζήτημα των F-16, για το οποίο απάντησε εκτενώς την Παρασκευή που πέρασε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να ανακινήσουν το ζήτημα του προσφυγικού, υπό το φως των αυξημένων ροών, αλλά και της συμφόρησης που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η διαχείριση της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, με κομματικά στελέχη να εγκαλούν τη γείτονα πως δεν την εφαρμόζει, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που είναι εκ νέου σε έξαρση, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αλλά και η μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Βέβαια, την πολύ σκληρή κριτική από μέλη του κομματικού οργάνου, ο κ. Μουζάλας φέρεται να υπερασπίστηκε την εφαρμογή της κυβερνητικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, φτάνοντας, πάντως, σε κάποιο σημείο να «απειλήσει» με παραίτηση, εφόσον κρίνεται αναποτελεσματικός από τα μέλη του κομματικού οργάνου. Θέμα παραίτησης, όμως, του υπουργού δεν τέθηκε, όπως διασαφηνίζουν τόσο κυβερνητικές πηγές, όσο και κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν γνώση του τι διημείφθη στη συνάντηση. Βέβαια, ο κ. Μουζάλας βρίσκεται σταθερά στη δίνη του εσωκομματικού κυκλώνα, ενώ με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που έχει προαναγγείλει για την Τετάρτη. Πάντως, ο υπουργός βρέθηκε σε εκδήλωση της πρεσβείας της Τουρκίας «ως υπουργός της κυβέρνησης», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Να σημειωθεί, τέλος, πως οι προβληματισμοί του κυβερνώντος κόμματος για το προσφυγικό καταγράφονται στην απόφαση της Π.Γ., αν και σε πολύ πιο αμβλείς τόνους σε σχέση με τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου, δείγμα του ότι επελέγη η οδός της αποκλιμάκωσης.