Η ειδοποιός διαφορά στο «κλίμα» της τρίτης αξιολόγησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ειδοποιός διαφορά στο «κλίμα» της τρίτης αξιολόγησης

Είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, την οποία αναγνώρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. «Τώρα υπάρχει κλίμα επίλυσης προβλημάτων απ' όλες τις πλευρές», είπε με νόημα ο κ. Τσακαλώτος, αναδεικνύοντας το πνεύμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών.

Είναι σαν αμφότερες πλευρές να έχουν προκαταλάβει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με αποτέλεσμα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε το τέλος, η δουλειά να επικεντρώνεται στο πώς θα φτάσουμε εκεί το συντομότερο. Ενδεικτική της κατάστασης, άλλωστε, είναι και η διαρκής διαρροή εκ μέρους ευρωπαϊκών πηγών ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους είναι εφικτός, χωρίς να υπάρχουν τα τελεσίγραφα του παρελθόντος.

Και οι δύο πλευρές αξιοποιούν το momentum για τους δικούς τους σκοπούς: η κυβέρνηση ποντάρει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που αυτονόητα περνά μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, ενώ, η Ευρώπη με τη σειρά της θέλει να τελειώνει επιτέλους με την ελληνική περίπτωση, για την οποία έχουν αναλωθεί σημαντικά πολιτικά και οικονομικά κεφάλαια και μάλιστα με τρόπο επιτυχή που θα μπορέσει να αποτελέσει μήνυμα στα εκάστοτε εθνικά ακροατήρια πως ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις κρίσεων αντιμετωπίζονται με επιτυχή τρόπο.

Το παραπάνω είπε με τρόπο και ο κ. Τσακαλώτος στην ΕΡΤ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Νομίζω είναι ότι η κυβέρνηση έχει χρονοδιάγραμμα, σχέδιο και πως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν το ελληνικό ζήτημα να υπάρχει για πάντα. Θέλουν κι εκείνοι να βγούμε από το πρόγραμμα και να κοιτάξει και η Ευρώπη τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει», υπογράμμισε, ενώ ανάλογο είναι το μήνυμα που κομίζουν υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές σε Έλληνες συνομιλητές τους, με ορισμένα πολύ πρόσφατα παραδείγματα μάλιστα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στο «να τελειώνουμε», με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ουσιαστικά να προεξοφλείται και το μόνο ερωτηματικό να απομένει αν θα προλάβουμε το Eurogroup του Δεκεμβρίου ή αν θα μετατεθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον Ιανουάριο.

Και, φυσικά, βαρύνων παράγοντας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως τόνισε και ο κ. Τσακαλώτος, είναι ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης και η επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων μερών να μην πάρουν ρίσκα με τον διάδοχο του κ. Σόιμπλε.

Πάντως, η πορεία μόνο ανέφελη δεν είναι, καθώς, μπορεί το Μαξίμου να βλέπει την επόμενη μέρα και να προσαρμόζει αναλόγως το πολιτικό του αφήγημα, αλλά το ίδιο ισχύει και για κομματικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφωνίες με πτυχές της ασκούμενης πολιτικής και, με το βλέμμα στραμμένο στο τέλος του προγράμματος, παρεμβαίνουν. Φυσικά, το στοίχημα είναι ο «μεταμνημονιακός» ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια από τα ίδια, αλλά να έχει ένα σαφέστερο αριστερό πρόσημο και σε πτυχές της οικονομικής του πολιτικής, αλλά και σε παραμέτρους των κοινωνικών πολιτικών προγραμμάτων του. Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδας των 53, μετά από καιρό, επανήλθε en bloc και τοποθετήθηκε με σαφήνεια στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πηγές της ξεκαθάριζαν ότι το πεντασέλιδο ανακοινωθέν που εκδόθηκε δεν ήταν ομόφωνο, μιας και υπάρχουν επιφυλάξεις σε σημαντικά θέματα, οικονομικά και κοινωνικά. Βέβαια, μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις είναι τροχιοδεικτικές και περιορίζονται εντός των οργάνων. Όσο, όμως, η ημερομηνία πολιτικής «χειραφέτησης» από το Μνημόνιο θα πλησιάζει, τόσο αυτές θα εντείνονται, με το βλέμμα στραμμένο στο πολιτικό στίγμα του κυβερνώντος κόμματος την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider