Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με φόντο την ανομία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με φόντο την ανομία

Σύγκρουση σε υψηλούς τόνους για τα ζητήματα ασφάλειας προοιωνίζεται για σήμερα το πρωί στη Βουλή, μιας και ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Τον τόνο έδωσε από χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Η κ. Σπυράκη τόνισε με νόημα η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης ανομίας, ενώ προσέθεσε ότι καθημερινά απειλείται ο πιο αδύναμος πολίτης. «Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να έρθει και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης», τόνισε η εκπρόσωπος της ΝΔ. Η κ. Σπυράκη, παράλληλα, είπε ότι η ΝΔ έχει μεν υπ’ όψιν τα στοιχεία της αστυνομίας, αλλά έχει και περιπτώσεις όπως η επίθεση στο Α.Τ. Πεύκης και το «σιδέρωμα» της 85χρονης συνταξιούχου από πρώην κρατούμενους που αφέθησαν ελεύθεροι με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν γενίκευση των συνθηκών ανομίας και αντιμετώπισαν περίπου ως…ανέκδοτο τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα προ ημερών ότι σήμερα ζούμε στο πιο ήσυχο περιβάλλον από ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, τονίζει με νόημα διαρκώς ότι «ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει», όπως το είπε και προ ολίγων ημερών, επισκεπτόμενος το Α.Τ. Πεύκης, στο οποίο επιτέθηκαν αντιεξουσιαστές με μολότοφ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Βουλή με διάθεση αποδόμησης της ρητορικής της ΝΔ, αλλά και αντεπίθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις υποθέσεις Αυγενάκη και Siemens. Ο κ. Τσίπρας, όπως έχει προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναμένεται να επικαλεστεί συγκεκριμένα στοιχεία από την Αστυνομία, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εγκληματικότητα δεν έχει αυξηθεί σε υπέρμετρο βαθμό και οι ρυθμοί της κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει λόγο για γενικευμένη ανομία, την ώρα που η αστυνομία έχει σημειώσει μια σειρά επιτυχιών, όπως η διαλεύκανση της απαγωγής Λεμπιδάκη, η σύλληψη του 29χρονου αποστολέα του πακέτου-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο και η σύλληψη των δολοφόνων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σε αυτό, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αντιτείνει ότι, όταν επιχειρησιακά η αστυνομία αφήνεται να κάνει τη δουλειά της, αποδίδει, όπως, άλλωστε σημείωσε και σε πρόσφατη επικοινωνία του με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προσπαθήσει να βάλει τον κ. Μητσοτάκη σε θέση άμυνας, επικαλούμενος τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για συνομιλίες του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με καταδικασμένο για σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Ο κ. Αυγενάκης, πάντως, έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το δημοσίευμα και έκανε λόγο για «παρακράτος Τσίπρα-Καμμένου-Βαξεβάνη». Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να επικαλεστεί την πρόσφατη κατάθεση της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Κατερίνας Τσακάλου για «δώρα» της Siemens, μεταξύ άλλων, και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορά σε εκείνο το περίφημο «τηλεφωνικό κέντρο». Πηγές, πάντως, της ΝΔ αντιτείνουν ότι, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της κ. Τσακάλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εξοφλήσει εκείνο το τηλεφωνικό κέντρο, ενώ, όσοι θυμούνται τη συζήτηση περί της υπόθεσης πριν μερικά χρόνια, υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταθέσει και τα σχετικά παραστατικά εξόφλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider