Στον αστερισμό των Paradise Papers βρίσκεται και το εγχώριο πολιτικό σύστημα, μιας και η υπόθεση απόκρυψης πλούτου σε μεγάλη κλίμακα έχει και ελληνικά παρακλάδια, ενώ είναι δηλωτική και του ασφαλούς καταφυγίου που παρέχουν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι, για τους οποίους γίνεται προσπάθεια νομοθετικής αντιμετώπισής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αλήθεια είναι πως, από τη στιγμή της δημοσίευσης των νέων στοιχείων, η συζήτηση στην πολιτική «πιάτσα» έχει να κάνει με τα πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος που εμπλέκονται στην προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων πλούτου, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περί τους 130 Έλληνες βρίσκονται στη λίστα, μεταξύ των οποίων εφοπλιστές, επιχειρηματίες, άνθρωποι που έχουν σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και άτομα που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα. Φυσικά, είναι σαφές πως η δημοσίευση αυτών των ονομάτων, όπως και στην αντίστοιχη περίπτωση των Panama Papers θα προκαλέσει έντονες συζητήσεις, ενώ ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ήδη ζήτησε να βρεθούν τρόποι διασταύρωσης για τα φυσικά πρόσωπα που περιέχονται στις εν λόγω λίστες.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολόγησαν την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και, με δεδομένες τις διαχρονικές αναφορές του πρωθυπουργού στα ζητήματα της μεγάλης φοροδιαφυγής, εκρίθη καλό να γίνει δήλωση από τον κ. Τσίπρα αναφορικά με το θέμα. «Η Ελλάδα, η χώρα μας, έχει πικρή πείρα, καθώς μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία διαρκώς, προκλητικά, φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέμεινε και στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο σε παγκόσμια κλίμακα, όσο και σε τοπική. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Να ενισχύουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης. Και, φυσικά, να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί, επιτέλους, στην Ελλάδα ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών. Δεσμευόμαστε σε αυτόν τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Για το θέμα, μάλιστα, τοποθετήθηκε και η ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιήσει επικοινωνιακά ένα εξαιρετικά σοβαρό και ουσιώδες θέμα, όπως έλεγαν γαλάζιες πηγές. «Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης», σημείωναν από την οδό Πειραιώς και προσέθεταν ότι «καλούμε την κυβέρνηση να ξεφύγει επιτέλους από την γνωστή τακτική της των επικοινωνιακών εντυπώσεων. Και να συνειδητοποιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητά της».