Κόντρα κυβέρνησης- Δήμου Αθηναίων για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα κυβέρνησης- Δήμου Αθηναίων για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Την έντονη αντίδραση του Δήμου Αθηναίων προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» που θα αναλάβει τις αστικές αναπλάσεις στην πρωτεύουσα. Ο δήμος καταγγέλλει ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τον κεντρικό, ακόμη και συντονιστικό ρόλο που θα έπαιζε στο εγχείρημα τελικά η συμμετοχή του υποβαθμίζεται στο ρολό απλού μέλους τους οκταμελούς διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

«Πρόκειται για κυβερνητική κίνηση που de facto ακυρώνει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της χώρας, με κίνητρα προδήλως μικροπολιτικά. Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει, και μάλιστα με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο Δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ο δήμος υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το οποίο έχει εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

«Όσοι νομίζουν ότι θα υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα, θα διαψευστούν στην πράξη. Θα είναι όμως αργά, καθώς άλλη μια ευκαιρία για την πρωτεύουσα θα έχει χαθεί. Εκτός εάν η κυβερνητική εξαγγελία, για το καλό της πόλης, παραμείνει εξαγγελία», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η εταιρεία που δημιουργείται έχει ως σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός του ορίου του Δήμου Αθηναίων. Την εποπτεία από πλευράς κυβέρνησης την έχουν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Η εταιρεία θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν μέσω εκπροσώπων: το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής καθώς και ο διοικητής του αντικαρκινικού – ογκολογικού «Άγιος Σάββας».

Όπως έχει γράψει και παλαιότερα το insider.gr η εταιρεία θα αναλάβει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στην Αθήνα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεχασμένο ζήτημα της «Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας» βάσει του οποίου θα προωθηθεί η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος των Αμπελοκήπων με την ανάπλαση της περιοχής των Προσφυγικών αλλά και την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού. Βέβαια για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο σχέδιο θα πρέπει να λυθεί μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και να τροποποιηθούν νόμοι, καθώς προσωρινά εγκαταλείπεται η ιδέα της κατεδάφισης του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεταφοράς του σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση.

Εκτός, όμως από το παραπάνω μεγάλο έργο η Ανάπλαση ΑΕ θα σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά άλλων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τον Δήμου Αθηναίων που έχουν να κάνουνε μεταξύ άλλων με πεζοδρομήσεις, αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και εκμετάλλευση δημοτικών ακινήτων. Για αυτό τον σκοπό η εταιρεία θα μπορεί να διενεργεί αρχιτεκτονικούς διαγωνισμού, να παραγγέλνει μελέτες και να αναθέτει έργα. Οι πόροι των συγκεκριμένων δράσεων θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από δωρεές, ιδιωτικές ενισχύσεις, κοινοτικά προγράμματα και άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider