Εν μέσω αντιδράσεων στη Λέσβο Τσίπρας και υπουργοί

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν μέσω αντιδράσεων στη Λέσβο Τσίπρας και υπουργοί

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή και αυριανή «απόβαση» υπουργών, κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στη Λέσβο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο αναπτυξιακό συνέδριο, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών, οι οποίες έχουν φέρει και τις προσφυγικές δομές στα όριά τους.

Οι υπουργοί, αλλά και ο πρωθυπουργός φτάνουν στο νησί λίγες μέρες μετά τα επεισόδια στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, τα οποία ξεκίνησαν ακροδεξιά στοιχεία, ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη της πλατείας από πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην προσφυγική δομή της Μόριας, η οποία και έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί, συγκριτικά με την έτερη δομή του Καρά Τεπέ.

Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες κατά περίπου 1/3, ενώ παράλληλα με τα νησιά έχει ξεκινήσει και η εισροή προσφύγων και μεταναστών από το πέρασμα του Έβρου, μιας και πλέον τα νερά είναι χαμηλά. Το πρόβλημα στα νησιά, όμως, είναι σοβαρό, καθώς ο αριθμός των όσων φτάνουν αυξάνεται, ενώ την ίδια ώρα, οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που πρέπει υποχρεωτικά, με βάση τις προβλέψεις της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας να γίνονται στα νησιά, καθυστερούν. Με άλλα λόγια, στα νησιά φτάνουν περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με αυτούς που φεύγουν, είτε με μετεγκατάσταση προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε επιστρεφόμενοι στην Τουρκια.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρνει τις επόμενες μέρες προς ψήφιση και ένα νομοσχέδιο επιτάχυνσης των διαδικασιών του ασύλου που, σε προηγούμενη φάση δεν είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως, σε αυτή τη φάση, η ενεργοποίησή του καθίσταται μονόδρομος με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη διαχείριση της κατάστασης, καθώς και τα χερσαία σύνορα της χώρας είναι κλειστά.

Η κατάσταση, δε, που επικρατεί στη Μυτιλήνη δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Οι τοπικές αρχές, με μπροστάρη τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα εδώ και καιρό, ενώ ο δήμαρχος μεταφέρει και στα κέντρα εξουσίας την έκδηλη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, η οποία δοκιμάζεται με τη σειρά της. Την ίδια ώρα, δε, φορείς και αρχές τόσο της Μυτιλήνης όσο και της Χίου είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την απόφαση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Κάπως έτσι, η υποδοχή στον πρωθυπουργό θα είναι «θερμή»: θα λάβουν χώρα κινητοποιήσεις, απεργίες, αλλά και συλλαλητήριο κατοίκων και φορέων, αύριο, Πέμπτη. Από σήμερα, δε, θα είναι σε εφαρμογή τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο νησί, καθώς, λόγω της κατάστασης έχουν φτάσει από την Αθήνα 17 διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου επικουρούνται και από αστυνομικές δυνάμεις που έχουν φτάσει από τη Χίο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Πάντως, το «κυρίως πιάτο», δηλαδή η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, θα λάβει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ στο σημερινό πρόγραμμα των πάνελ ξεχωρίζει αυτό για τα θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημήτρη Βίτσα, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του γενικού γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρελλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider