Σε κεντρική στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου αναγορεύεται η πόλωση, μετά και το μπαράζ ιδιαίτερα σκληρών ανακοινώσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο με αποδέκτη κατά βάση τη ΝΔ, με φόντο όμως τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τον νέο γύρο έντασης που έχει ξεκινήσει στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.
Θρυαλλίδα του νέου, πολύ σκληρού γύρου πολιτικής κόντρας ήταν δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο, για εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων σε απόπειρα δωροληψίας από επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση Καρούζου, αλλά και η πολύ σκληρή αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου που χαρακτήριζε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως «ναρκέμπορο» και επιχειρούσε να τον χρεώσει στη ΝΔ. Και, ενώ η ΝΔ είχε επιλεξει χαμηλότερους τόνους, η δήλωση του εφοπλιστή, το βράδυ της Πρωτομαγίας, με την οποία εξαπέλυε επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ θύμιζε ότι την έχει βοηθήσει στο παρελθόν, συναντώμενος με τον πρωθυπουργό, ανατροφοδότησε την ένταση με το Μαξίμου να επανέρχεται μιλώντας για «μαύρο μέτωπο» και αναγορεύοντας τον εφοπλιστή σε «πολιτικό καθοδηγητή της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη».
Από εκεί και πέρα, τα δελτία Τύπου πήραν τη μορφή του πινγκ πονγκ, με το Μέγαρο Μαξίμου να χρησιμοποιεί εκ νέου ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα προς τη μεριά της ΝΔ, με αναφορές σε σκάνδαλα, αλλά και σε «offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη», με τη ΝΔ να ανταπαντά ότι «δεν θα ασχοληθεί άλλο με μια απελπισμένη παρέα αδίστακτων εξουσιομανών που επιδιώκουν να σύρουν την χώρα στη λάσπη».
Είναι σαφές, πάντως, ότι η ρητορική που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου και οι πολύ σκληρές αναφορές περί «διαπλοκής» και «σκανδάλων» αποτελούν μια σαφή πολιτική επιλογή: η κυβέρνηση επιδιώκει, δια της πόλωσης και των αναφορών για «μαύρο μέτωπο», να κινηθεί εκ νέου στη λογική ενός διπόλου, με την ίδια να βρίσκεται στη μία πλευρά και το «παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή» απέναντι. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι οι εν λόγω αναφορές ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά μιας μερίδας πολιτών, υπενθυμίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ίσχυσαν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, και επιδιώκει, πέρα της θετικής ρητορικής για την πορεία της οικονομίας, να επανασυσπειρώσει μερίδα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που διαρρέει είτε προς άλλους σχηματισμούς είτε προς την γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου και της αποχής, ώστε να βελτιώσει τη δημοσκοπική θέση του κυβερνώντος κόμματος. Είναι, δε, σαφές ότι, όσο προχωράμε προς τις εκλογές, τόσο η κυβέρνηση θα πατά σε δύο βάρκες: αφενός θα εξαίρει τις επιδόσεις της οικονομίας και θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τον περίφημο «δότη», αφετέρου θα ενισχύσει τη ρητορική περί σκανδάλων και διαπλοκής, γνωρίζοντας ότι τα δύο αφηγήματα απευθύνονται σε διαφορετικά πολιτικά ακροατήρια.
Ένταση στη Λέσβο
Και ενώ στην Αθήνα λαμβάνει χώρα ο πόλεμος ανακοινώσεων σε εξαιρετικά σκληρό ύφος, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται με τη σειρά του σήμερα σε Λήμνο και Λέσβο, προκειμένου να μιλήσει στο αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου. Το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Λήμνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, θα βρεθεί στην 130ηΣμηναρχία της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου. Την ίδια ώρα, βέβαια, που ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Λήμνο, στη Λέσβο θα λαμβάνουν χώρα απεργίες στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένο και συλλαλητήριο φορέων και κατοίκων και από τα γύρω νησιά. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για την αναιμική συμμετοχή φορέων στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο θα κλείσει το απόγευμα με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, δε, και υπό τον φόβο επεισοδίων, το νησί είναι «αστακός», με τις αστυνομικές δυνάμεις της Λέσβου να έχουν ενισχυθεί με κλιμάκια από Αθήνα, Χίο και Σάμο.