Θετικά μηνύματα σε βαρύ κλίμα από τη Λέσβο

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά μηνύματα σε βαρύ κλίμα από τη Λέσβο

Αν μη τι άλλο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο είχε αρκετές δυσκολίες. Ίσως η βασικότερη αποτυπώθηκε με το συλλαλητήριο που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του νησιού, το οποίο είχε σημαντική συμμετοχή, αλλά και με την απουσία της μεγάλης πλειοψηφίας των φορέων του νησιού από τις εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ευχαρίστησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια κρίσιμη καμπή, όμως, τόσο για τα θέματα της οικονομίας, όσο και για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει μηνύματα αισιοδοξίας. Για τη μην οικονομία, με την επιμονή στο αφήγημα της καθαρής εξόδου, για το δε προσφυγικό με τις δεσμεύσεις για τις ενέργειες αποσυμφόρησης του νησιού που υλοποιεί η κυβέρνηση, με αιχμή την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ως προς τα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη βασική του ρητορική, αν και στην Αθήνα προκάλεσε αίσθηση η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019, παρά την φαινομενική προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αναστείλει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα της οικονομίας.

Μάλιστα, εμφανίστηκε να προκρίνει τη μάχη της πραγματικής οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει εκ νέου σημαντικές αιχμές εις βάρος της αντιπολίτευσης, αλλά και της «διαπλοκής». «Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας».

Αποσυμφόρηση των νησιών

Από εκεί και πέρα, ίσως αυτό που περίμεναν να ακούσουν περισσότερο από τα της οικονομίας οι κάτοικοι της Λέσβου σχετιζόταν με τις εξελίξεις στο προσφυγικό, μιας και οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι φορείς του, εμφανίζονται να είναι σε οριακό σημείο, την ώρα μάλιστα που οι ροές αυξάνονται και η χωρητικότητα των δύο δομών του νησιού είναι σε οριακό σημείο. Παραδεχόμενος ότι έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού και αναγνωρίζοντας την κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ως το μόνο πλαίσιο, εντός του οποίου μπορεί να γίνει η διαχείριση του προβλήματος, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Επιχειρησιακά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει περισσότεροι υπάλληλοι στην πρώτη υποδοχή στα νησιά, ενίσχυση των χειριστών των αιτήσεων ασύλου, αλλά και των διερμηνέων για τις συνεντεύξεις που είναι απαραίτητες σε αυτή την απολύτως προσωποποιημένη διαδικασία. Νομοθετικά, σε λίγες μέρες θα έχει κυρωθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με την κυβέρνηση να προσβλέπει το επόμενο διάστημα σε αποσυμφόρηση των νησιών, τόσο με μεταφορά κάποιων προσφύγων στην ενδοχώρα, όσο και με πιο γρήγορες διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα και οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης (της μεταφοράς, δηλαδή, σε άλλες χώρες της Ε.Ε.), αλλά και των επιστροφών στην Τουρκία.

Βέβαια, την ίδια ώρα οι ροές, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο είναι σημαντικές, υποβοηθούμενες και από τον καλό καιρό, με αποτέλεσμα η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των νησιών να καθίσταται επιτακτική και να αναδεικνύεται και σε σημαντικό πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider