Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου διαρρήδην να διαψεύδει κάθε σενάριο για επίσπευση των εκλογών και ο πρωθυπουργός να είπε μάλιστα από τη Λέσβο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, εννοώντας ότι θα «κουμπώσουν» με τις αυτοδιοικητικές, μια σειρά κινήσεων και τοποθετήσεων, όμως, διαμορφώνουν έναν προεκλογικό καμβά.
Εν αρχή είναι οι σκέψεις για «σπάσιμο» τόσο της Β’ Αθηνών όσο και της περιφέρειας Αττικής σε μικρότερες περιφέρειες, σχέδιο που, υπενθυμίζεται, ότι επεξεργαζόταν και η κυβέρνηση Παπανδρέου επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση, με ένα μοντέλο που θα έμοιαζε αρκετά με το γερμανικό τότε. Τα σχέδια, όμως, εκείνα δεν είχαν υλοποιηθεί εν τέλει, ενώ, εν προκειμένω, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» που έφερε στη δημοσιότητα το εν λόγω σχέδιο κατάτμησης, τα σενάρια εργασίας προέκυψαν μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού, ενώ, κατά πληροφορίες, οι σκέψεις για μια τέτοια παρέμβαση στον εκλογικό νόμο είναι αρκετά προχωρημένες. Μάλιστα, θα έχει ενδιαφέρον, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με ένα τέτοιο σχέδιο αναδιάταξης του εκλογικού χάρτη, ποια θα είναι η στάση του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει πολλάκις άνοιγμα, με δεδομένο ότι η Φώφη Γεννηματά έσπευσε προ ημερών να ζητήσει εκλογές άμεσα, πριν τη συμφωνία με τους δανειστές για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Αυγής, το κυρίαρχο σενάριο που έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει κατάτμηση της Β΄ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες/τομείς (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) και του Υπόλοιπου Αττικής σε δύο (Ανατολικό και Δυτικό). Με βάση αυτό το σενάριο ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.Ο Νότιος Τομέας θα δίνει 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.Ο Δυτικός Τομέας θα βγάζει 11 έδρες και θα περιλαμβάνει τους δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.
Ο δήμος Αθηναίων θα διατηρηθεί ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών. Ο διαχωρισμός του Υπόλοιπου Αττικής σε Ανατολική και Δυτική ακολουθεί τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα σε αυτή την εκλογική περιφέρεια, με τον διαχωρισμό οι 10 μοιράζονται στη Ανατολική, οι 4 στη Δυτική και μία έδρα πηγαίνει στην Αχαΐα.
«Μαύρο μέτωπο» και αριστερό άνοιγμα
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επιμένει σε δύο ακόμα μέτωπα. Αφενός, η ρητορική περί «μαύρου μετώπου», στο οποίο το Μαξίμου εντάσσει τη ΝΔ, αλλά και επιχειρηματίες, με βασικό παράδειγμα τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αποτελεί και μια προσπάθεια το Μέγαρο Μαξίμου να καταδείξει ποιοι είναι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και με ποια μέσα επιχειρούν την πολιτική της ήττα. Κάπως έτσι, με το Μαξίμου να σηκώνει τους τόνους, ταυτίζοντας και την αξιωματική αντιπολίτευση με επιχειρηματική και εκδοτικά συμφέροντα, επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα δίπολο παρόμοιο με αυτό που ισχυροποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, απλώς με επικαιροποιημένους όρους.
Τέλος, το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών περιλαμβάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες αναφορές, με στόχο κυρίως ένα αριστερόστροφο κοινό. «Συνεπώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει βαθμούς ελευθερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, δίχως τον διαρκή κίνδυνο ενός νέου κύκλου αστάθειας που θα οδηγήσει εκ νέου σε εξαναγκασμό περιοριστικών πολιτικών. Με αυτή την έννοια η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της Αριστεράς δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική από ό,τι θα έδινε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απλά θα αποκτούσε δημοσιονομικό χώρο για να βαθύνει τις ανισότητες, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου αποκλειστικά μέσα από τη μείωση της φορολογίας του. Αντιθέτως, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, με άξονες την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων καθώς και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πολυετή λιτότητα», αναφέρει για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του, το οποίο βρίθει αναφορών για την «κυβέρνηση της Αριστεράς».Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδεται και σε μια επιχείρηση αριστερόστροφου κοινού, το οποίο είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά, σύμφωνα με τις μετρήσεις, έκτοτε αποστασιοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό.