Ελληνο-κυπριακός συντονισμός και Eastmed στη Λευκωσία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνο-κυπριακός συντονισμός και Eastmed στη Λευκωσία

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, σήμερα θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και για να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Από χθες, τον τόνο έδωσαν οι κ.κ.Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται από μέρους του ΟΗΕ, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, καθώς ουσιαστικά οι συνομιλίες έχουν διακοπεί μετά το ναυάγιο στις διαβουλεύσεις στο Κραν Μοντανά, τον περασμένο Ιούλιο και παρά το ότι είχαν γίνει βήματα προσέγγισης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να σημειωθεί ότι το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης Τσίπρα-Αναστασιάδη, αλλά και της συζήτησης που θα έχουν η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία στη συνέχεια.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι στη συζήτηση Τσίπρα-Αναστασιάδη θα τεθεί και το ζήτημα της κοινής στάσης απέναντι στην Τουρκία, με τον ελληνοκυπριακό συντονισμό να αποδίδει καρπούς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με την Ευρώπη να στέλνει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και για τις εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η «πολιτική της κανονιοφόρου» που ακολουθεί η Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα είπε προ ημερών ενόψει της τριμερούς ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου θα απαντάται, σύμφωνα με την κυπριακή προσέγγιση, με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, όπως η εν λόγω τριμερής.

Πάντως, πέραν της έντασης των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία, αλλά και των συζητήσεων για το Κυπριακό, το κυριως μενού της τριμερούς έχει να κάνει με τα ενεργειακά. «Την Τρίτη θα πάω στη Λευκωσία για την τέταρτη συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας και θα συζητήσω μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία», ανέφερε για το ζήτημα ο κ. Νετανιάχου μιλώντας στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και εννοώντας τον αγωγό EastMed, ο οποίος συζητείται. «Οι χώρες μας προωθούν τον αγωγό EastMed, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οικονομικές, όσο και τις τεχνικές πτυχές αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Οι Υπουργοί Ενέργειας θα συμμετάσχουν στην ερχόμενη Τριμερή Σύνοδο και ελπίζουμε να δούμε πρόοδο και σε αυτό το θέμα σύντομα», ανέφερε μάλιστα επί του θέματος ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σάμι Ρέβελ, αναφορικά με τους σχεδιασμούς για τον αγωγό.

Είναι σαφές ότι τα σχέδια αυτά είναι στο επίκεντρο της προσοχής και της Ευρώπης, καθώς στις Βρυξέλλες βλέπουν θετικά την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ενεργειακού κόμβου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις επιδεικνύουν και οι ΗΠΑ. Πλην όμως, ανασχετικός παράγοντας είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να μην επιτρέψει τέτοιου είδους «ενεργειακά τετελεσμένα» που θα αποδυναμώσουν τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό προβάλλει με ένταση τις θέσεις της περί κυριαρχικών δικαιωμάτων σε οικόπεδα-φιλέτα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider