Με διαρροές ψηφίζεται η αναδοχή τέκνων και από ομόφυλα ζευγάρια

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με διαρροές ψηφίζεται η αναδοχή τέκνων και από ομόφυλα ζευγάρια

Με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή, το οποίο περιείχε το περίφημο άρθρο 8 που δίνει το δικαίωμα και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να προβαίνουν σε πράξη αναδοχής παιδιών.

Η αλήθεια είναι πως η εν λόγω διάταξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα, καθώς ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι με τη διάταξη. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, αλλά και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερασπίστηκαν κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου με θέρμη τη διάταξη, ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της χώρας και προσέγγισης με τα δυτικά πρότυπα.

Υπάρχουν, όμως, όπως προαναφέρθηκε και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εναντιώνονται στη διάταξη. Επί παραδείγματι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης ζήτησε χθες την απόσυρσή της, ενώ βουλευτές που είχαν στείλει επιστολή στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος για τη διάταξη, όπως η Γεωργία Γεννιά, ο Γιώργος Ντζιμάνης και ο Γιάννης Καραγιάννης, επιμένουν στη διαφωνία τους και προσανατολίζονται είτε σε καταψήφιση είτε σε απουσία από τη Βουλή, ενώ άλλοι βουλευτές, όπως ο Γιάννης Μιχελογιάννάκης σκέφτονται την καταψήφιση της διάταξης. Αύριο δηλώνει ότι θα καθορίσει τελικώς την στάση του και ο Θεόδωρος Παραστατίδης. Μέχρι αργά το βράδυ, παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη το απαιτούμενο «μασάζ» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ είναι πολύ πιθανό να μιλήσει και ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίζει ζήτημα πλειοψηφίας για τη διάταξη, καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει να τη στηρίξει, μετά από κεντρική απόφαση που ελήφθη και η οποία κινείται στο πλαίσιο των όσων είχε πει προ ημερών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σε αντίθεση των όσων ζητούσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δηλαδή καμία υπερψήφιση νομοσχεδίου που δεν διαπιστώνεται σαφής στήριξη και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, με δεδομένη τη διαφωνία των ΑΝΕΛ. Μάλιστα, δίνοντας τον τόνο χθες εκ νέου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς, εξισώνοντας εν πολλοίς την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.

Όσο για τη ΝΔ, κεντρική γραμμή του κόμματος είναι η στήριξη του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο εν πολλοίς αντανακλά τις βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια το κόμμα για την αναδοχή και την υιοθεσία, αλλά διαφωνεί με το άρθρο 8. Παρ’ όλα αυτά, η ΝΔ έχει κεντρικά αποφασίσει να μην θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος, με τη μεγάλη πλειοψηφία, πάντως, να εναντιώνεται στο άρθρο 8. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τάχθηκε υπέρ του άρθρου, ενώ σε θετική γραμμή κινείται και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που εν τέλει θα υπερψηφίσουν τη διάταξη.

Ρητή διαφωνία έχουν εκφράσει και η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ, αν και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί εν όλω. Εκ νέου, όμως, στη Βουλή ακούγονται ακραίες τοποθετήσεις, ανεξαρτήτως της διαφωνίας που μπορεί να έχουν βουλευτές με ένα λεπτό ζήτημα, όπως η αναδοχή τέκνων και από ομόφυλα ζευγάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider