«Και τώρα τρέχουμε» για την αξιολόγηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Και τώρα τρέχουμε» για την αξιολόγηση

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων από μέρους των συναρμόδιων υπουργείων πηγαίνει «με τον αραμπά», η κινητοποίηση τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και των Βρυξελλών είναι έντονη, καθώς όλοι επιδιώκουν να υπάρχει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroupτης 21ηςΙουνίου, καίτοι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Όπως και σε άλλες αξιολογήσεις, η Αθήνα είναι πολύ πίσω σε επίπεδο εκπλήρωσης στόχων, ελάχιστες μόνο μέρες πριν φτάσουν εκ νέου στην Ελλάδα τα κλιμάκια των δανειστών, για τις on the ground συνομιλίες. Αυτό βλέπουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, γι’ αυτό και ο επιφορτισμένος με την επίβλεψη της εκτέλεσης του προγράμματος και της συνεννόησης με τους θεσμούς υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος απέστειλε εκ νέου alert στους εμπλεκόμενους στην αξιολογηση υπουργούς να ανεβάσουν ρυθμό στην εκτέλεση προαπαιτούμενων. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό και από προηγούμενες αξιολογήσεις, η διαδικασία δεν είναι σύνθετη μόνο ως προς τη συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά και ως προς τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Επιδίωξη, πάντως, τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και των δανειστών είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει παράταση του προγράμματος, μιας και θα έχουν μείνει σημαντικές εκκρεμότητες. Θα επρόκειτο, άλλωστε, για «τορπιλισμό» του όλου κυβερνητικού προγραμματισμού, ο οποίος εδράζεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, στον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος και στην πλήρη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού σκηνικού, με όρους «αυτοδύναμης» εξόδου από το πρόγραμμα.

Το ζήτημα αναμένεται σήμερα να βρεθεί και στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με διαφορετικές φωνές να ακούγονται από στελέχη του κόμματος, κυρίως ως προς τη διαχείριση του μεταμνημονιακού σκηνικού και ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την περικοπή συντάξεων, αλλά και τη δυνατότητα παροχών.

Κατά πληροφορίες του Insider.gr, πάντως, εδώ και καιρό έχουν δοθεί τα κατάλληλα μηνύματα από τη μεριά των θεσμών στην κυβέρνηση, όταν και διέρρευσε-διόλου τυχαία και διόλου αστήρικτα-το σενάριο περί βραχυχρόνιας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, λόγω καθυστερήσεων στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Με άλλα λόγια, το μήνυμα μεταφραζόταν στη φράση «και τώρα τρέχουμε», με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου, αν και έκτοτε η πρόοδος δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Πηγές των θεσμών λένε ότι τα εκπληρωθέντα προαπαιτούμενα-από τα 88-είναι τρία, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι σε τελική φάση υλοποίησης είναι τα 25. Ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο, όμως, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και σε πίεση από την ανατροπή του χρονοδιαγράμματος θα βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία έχει επενδύσει πολιτικά στην καθαρή έξοδο στο τέλος του θέρους.

Την ίδια ώρα και με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επί τάπητος έχουν τεθεί και τα ζητήματα του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας. Κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και παρά τις επιμέρους εισηγήσεις των θεσμών, το παιχνίδι έχουν πάρει πάνω τους κατά βάση σε διμερές επίπεδο Γαλλία και Γερμανία, με το Βερολίνο να τηρεί σκληρή στάση, ζητώντας αφενός ένα αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης και αφετέρου παρεμβάσεις υπό όρους και προϋποθέσεις για το χρέος, απορρίπτοντας κατ’ αρχήν τη γαλλική πρόταση για διασύνδεση ανάπτυξης-χρέους. Το πού θα κάτσει η μπίλια είναι ίσως νωρίς για να ειπωθεί, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε στάση αναμονής, διατηρώντας όμως δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, αυτό που επιδιώκεται ως συμβιβασμός είναι ένα πιο «στενό» πλαίσιο εποπτείας, στα πρότυπα ενός μηχανισμού που προτείνει και η Κομισιόν, και μια πιο «αυτοματοποιημένη» λύση για το χρέος, ώστε να ικανοποιούνται οι αγορές. Το κλειδί, όμως, βρίσκεται εν πολλοίς στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider