Σε περίοδο αυξημένης πολιτικής πίεσης, με πλείστα όσα μέτωπα ανοιχτά, εισέρχεται το Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις ημέρες, με τη διαπραγμάτευση αφενός να περνά σε πρώτο πλάνο με την έλευση των θεσμών, συνδυαστικά με τις εν εξελίξει διεργασίες για το μεταμνημονιακό σκηνικό, αφετέρου με τις κινήσεις που γίνονται στη σκακιέρα του Μακεδονικού, με φόντο την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ την Πέμπτη που θα κρίνει πολλά.
Αρχής γενομένης από τα της αξιολόγησης, οι ερχόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για την κυβέρνηση, λόγω του χαμηλού βαθμού εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων. Οι θεσμοί λένε ότι ελάχιστα (3) από τα 88 συνολικά έχουν εκπληρωθεί, ενώ το ΥΠΟΙΚ αντιτείνει ότι σε τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται περί τα 25, πράγμα όμως που και πάλι σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές εκκρεμότητες, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ρητά τοποθέτησε τον στόχο για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement για το επικείμενο Eurogroup της 24ηςΜαϊου, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να νομοθετηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και παράλληλα να αποκρυσταλλωθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για τον μεταμνημονιακό μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας και για τις όποιες παρεμβάσεις στο χρέος, έως το Eurogroupτης 21ηςΙουνίου.
Με βάση αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου πιέζεται να μην οδηγηθεί πιο πίσω ο σχεδιασμός, καθώς τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να βάλει σε σημαντικό κίνδυνο το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης. Κάπως έτσι, το πρώτο στοίχημα για την κυβέρνηση έχει να κάνει με την ontimeολοκλήρωση της αξιολόγησης και αυτό δεν είναι καθόλου τυπικό, όπως ήταν για παράδειγμα με την τρίτη αξιολόγηση, για την οποία υπήρχε πολύ περισσότερος χρόνος.
Το δεύτερο στοίχημα, αναμφίβολα, έχει να κάνει με το μεταμνημονιακό διάστημα και τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων. Τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τα ζητήματα αυτά ετέθησαν επί τάπητος, πέρα από τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση με το προωθούμενο σχέδιο «Κλεισθένης. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι αποφασιστικής σημασίας για τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων, ο οποίος άρρηκτα σχετίζεται και με το πλαίσιο άσκησης πολιτικής αυτοδύναμα εκ μέρους της κυβέρνησης, όσο και με το εύρος των παρεμβάσεων για το χρέος. Άλλωστε, με δεδομένο ότι οι συντάξεις θα κοπούν από 1/1/2019, είναι καίριο για την κυβέρνηση να διαπιστώσει τι περιθώρια ευελιξίας έχει για να απαλύνει το πολιτικό κόστος.
Το τρίτο στοίχημα έχει να κάνει με το Μακεδονικό, με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ να συναντώνται την Πέμπτη στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, με μια σημαντική προεργασίας για το ονοματολογικό να έχει γίνει από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, αλλά με το αγκάθι του ergaomnes, του εύρους χρήσης του ονόματος, να εκκρεμεί και να είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ενόψει του τετ-α-τετ, αν και άλλες συνιστούν αυτοσυγκράτηση, όντας προβληματισμένες για το πολιτικό περιθώριο του κ. Ζάεφ ακόμα και να δεσμευθεί για μια αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος εντός διετίας.
Και, σε όλο αυτό το σκηνικό, με δεδομένες δε και τις φυγόκεντρες τάσεις στο Κίνημα Αλλαγής, ενδιαφέρον ενόψει πολιτικών εξελίξεων έχει το δίλημμα που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία, εν προκειμένω με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά με αναγωγή και στις συνθήκες εθνικών εκλογών, ήτοι της επιλογής μεταξύ «προόδου και συντηρησης». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποστροφή για τις πολιτικές διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.